Σε ανάρτηση του στα social media ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας, έκανε γνωστή τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν θέματα και συζητήσεις που αφορούν τον ποντιακό πολιτισμό.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

Στην συνέχεια των επαφών με πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμοδίους στον τομέα του Υπουργείου Εξωτερικών των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, παρουσία των Διευθυντών του Διπλωματικού και πολιτικού του γραφείου, εχθές 3-2-2022, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με εκπρόσωπους του ΠΑ.Σ.Π.Ε., της Ομοσπονδίας Ασσυριακών σωματείων Ελλάδος, Πρωτοβάθμιων Ποντιακών σωματείων, Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Ποντιόφωνων Μουσουλμάνων και της Ποντιακής θεατρικής σκηνής.


Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό, ο οποίος έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τα θέματα τους.

Α) Το θέμα της συγκρότησης μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής, για την χάραξη Εθνικής πολιτικής σχετικά με το Ποντιακό ζήτημα.
Β) Το θέμα των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιώματα των Ποντιόφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας.
Γ) Το θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε αποθήκες στην Τουρκία η εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής της Παναγίας Σουμελά που λειτουργεί ως Μουσείο.
Δ) Με την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί (1914-1922), Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.
Ε) Το θέμα της επαναλειτουργίας Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα.
Στ) Το θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου, που το 2013, παρά τις αντιρρήσεις τοπικών επιμελητηρίων, αυθαίρετα η Τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε σε Τζαμί.
Ζ) Θέματα υποστήριξης πρωτοβουλιών των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την πραγματοποίηση, Πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανέγερσης μνημείων ιστορικής μνήμης, πραγματοποίησης Ποντιακών θεατρικών παραστάσεων, αλλά και άλλες, όπως της έκδοσης Βιβλίων σχετικών με την ιστορία και τον τρισχιλιόχρονο πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.
Η) Θέματα που αφορούν τους Έλληνες που παρέμειναν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. , όπως αυτά που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι συμπατριώτες μας στην Μαριούπολη της Ουκρανίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί ο κ. Υπουργός, καθώς και αυτά που αντιμετωπίζουν οι Παλινοστούντες Έλληνες από τις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ. που έχουν εγκατασταθεί από το 1990 στην Ελλάδα.
Θ) Τέλος συζητήθηκαν και επι μέρους θέματα που αφορούν τις κοινότητες που συναντήθηκαν με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, διαπίστωσαν το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα θέματα τους, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Υπουργού που με τις παρεμβάσεις στην συζήτηση, τις τοποθετήσεις και τις απαντήσεις που έδωσε, επιβεβαιώθηκε ότι είναι βαθύς γνωστής τους, αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα Εθνικά θέματα και αυτά των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων και έδωσε άμεσα κατευθύνσεις στους συνεργάτες του για την δρομολόγηση αντιμετώπισης, υποστήριξης και όπου είναι εφικτό, επίλυσής τους.