Ερώτηση για την ανάγκη άμεσης ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης και ανάπτυξης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Κιλκίς και Αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για ζητήματα ισότητας των φύλων, Ειρήνης Αγαθοπούλου και συνυπογράφεται συνολικά από 54 Βουλευτές και Βουλεύτριες, τονίζεται ο καταλυτικός ρόλος του Δικτύου Δομών για την προστασία και ενδυνάμωση των γυναικών, επιβιωσασών της έμφυλης βίας, η σημαντικότητά του οποίου, έγινε ακόμη πιο ορατή στην διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι η κατακόρυφη αύξηση της έμφυλης βίας οδήγησε χιλιάδες γυναίκες να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, ενώ την ίδια στιγμή αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για εκείνες και τα παιδιά τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «ο κίνδυνος μη ένταξης του συνόλου των Δομών, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων στον κρατικό προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και η πιθανή αναίρεση της αυτοτελούς λειτουργίας τους σε επίπεδο Δήμων, θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητά τους και τη λειτουργία τους, την στιγμή μάλιστα που όλα προμηνύουν ότι η ελληνική κοινωνία θα υποστεί ισχυρό οικονομικό, κοινωνικό, ενεργειακό σοκ, λόγω διεθνών συγκυριών και πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, το έμφυλο πρόσημο του οποίου δεν θα πρέπει να αγνοηθεί».

Δεδομένου ότι η σημασία του Δικτύου Δομών είναι αναμφισβήτητη, όπως και η ανάγκη διεύρυνσής του, ποσοτικά και ποιοτικά, οι Βουλευτές με σειρά ερωτήσεων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρούν να διακριβώσουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών όσο και της επέκτασής του.