Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» στο Διοικητήριο, η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος λευκώματος με τίτλο «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ: Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού», το οποίο αφορά την ιστορία του κρασιού και την οινοπαραγωγή στο Νομό Δράμας.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα Βασιλική Πουλιούδη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, Διευθυντής του Οινοποιείου του Κώστα Λαζαρίδη, κ. Γιώργος Ζάχαρης και ως εκπρόσωπος της φωτογραφικής ομάδας ο κ. Κώστας Βιδάκης, ο οποίος επιμελήθηκε το φωτογραφικό υλικό.
Το λεύκωμα εκδόθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου, από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Α.Μ.Θ., διά μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης.
Το βιβλίο-αφιέρωμα αναδεικνύει την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή ως έναν τομέα που συνδέεται με την ιστορία και την μακραίωνη παράδοση, αλλά και με τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά του τόπου, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «σημαντικό και όμορφο λεύκωμα», στο οποίο συγκεντρώνεται όλη η γνώση γύρω από τα προϊόντα του τόπου, τον οίνο και τα εξαιρετικά κρασιά, τα οποία αποτελούν δείγμα της εξωστρέφειας της Δράμας. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο δημιουργίας του λευκώματος, ευχαριστώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την κα Βασιλική Πουλιούδη, την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας και τον κ. Γιώργο Ζάχαρη, τον ανάδοχο του έργου κ. Πέτρο Μπότσα, τη φωτογραφική ομάδα και τον κ. Κώστα Βιδάκη. Ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας και την Διευθύντρια κα Λίζα Θεοδωρίδου, καθώς και τα στελέχη του Τμήματος Τουρισμού, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην έκδοση του λευκώματος, την κα Πάττυ Κωνσταντινίδου και τον κ. Χαράλαμπο Σοφρωνιάδη.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος έπεται συνέχεια όσον αφορά την ανάδειξη του οίνου και των κρασιών της Δράμας, καθώς η Π.Ε. Δράμας «αφουγκράστηκε απόλυτα τη φωνή των οινοποιών και προχώρησε στη χρηματοδότηση του Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) των κρασιών της Δράμας».
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, των lockdown και των απαγορεύσεων για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο ίδιος δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη την Δραμοινογνωσία, όμως παρά την απουσία της εκδήλωσης, καλύφθηκε το κενό με την έκδοση του λευκώματος. Όπως είπε στο λεύκωμα «έχουμε μπλέξει στην ιστορία του τόπου μας με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αναδεικνύοντας ότι όντως η Δράμα είναι η γη του κρασιού, του οίνου και δεν το λέμε αυθαίρετα».
Η κα Πουλιούδη, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ευχαρίστησε «για την πρωτοβουλία ανάδειξης της ιστορίας και μέσα από την ιστορία να αναδειχθεί όλη η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και πρόσθεσε: «Όταν αναφερόμαστε στην πολιτιστική κληρονομιά, θα πρέπει να στεκόμαστε με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους όρους, γιατί αποτελούν τις ρίζες του τόπου. Έτσι, λοιπόν, κάνοντας μια αναδρομή στις ρίζες αυτού του τόπου από τα προϊστορικά χρόνια –ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τα αντικείμενα από τους απανθρακωμένους πόρους των Σιταγρών μέχρι και τα σημερινά χρόνια- η ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει να κάνει με τη λατρεία που υπήρξε του θεού Διόνυσου και την καλλιέργεια της αμπέλου».
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν στην πάρα πολύ καλή δουλειά που έγινε με την έκδοση του λευκώματος και τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται από την Αντιπεριφέρεια και ευχαριστώ για τη διάθεση του χρόνου και τον σεβασμό που δείξατε για αυτή την ανάδειξη του πολιτισμού». Η κα Πουλιούδη εξήγησε πως «όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν και αποτυπώνονται στο λεύκωμα είναι εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και έχει τη δυνατότητα ο καθένας να τα επισκεφθεί». Όπως είπε, το λεύκωμα αναδεικνύει την κληρονομιά του τόπου και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά όλους τους φορείς και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.
Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ζάχαρης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές «για αυτή την πολύ όμορφη προσπάθεια που αποτυπώνεται σε αυτό το λεύκωμα. Προβάλλεται η δουλειά μας, αυτό που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Δράμα, πάνω από 40 χρόνια. Η Δράμα πλέον έχει μπει με πολύ γερές βάσεις στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά θα τολμούσα να πω και του κόσμου, μέσα από τα ποιοτικά προϊόντα τα οποία οδεύουνε σε πάρα πολλές αγορές».
Σχετικά με τη Δραμοινογνωσία, ο κ. Ζάχαρης είπε πως μπήκε στη ζωή μας πριν από 7 χρόνια, το 2014, «και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει θεσμός». Ευχήθηκε μάλιστα «σύντομα να μπορούμε και πάλι να επανέλθουμε και να οργανωθεί ακόμη πιο καλά και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη προβολή στη δουλειά όχι μόνο τη δική μας, αλλά και όλων των συναφών επαγγελμάτων που έχουν σκέψη με τη γαστρονομία, με την επισκεψιμότητα στο Νομό, τα αξιοθέατα και ο,τιδήποτε άλλο έχει να προσφέρει η περιοχή μας».
Τέλος, ο κ. Βιδάκης αναφέρθηκε στη φωτογραφική ομάδα, η οποία συμμετείχε στο έργο και αποτελείται από τους Σοφία Σιγγιρίδου, Σάκη Βέργο, Νίκο Καραμπετάκη, Νίκο Πέτρου, Γιάννη Λιόντα και Κυριάκο Μιχαηλίδη. Όπως εξήγησε ο κ. Βιδάκης, «οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν έχουν σημαντικό ρόλο η καθεμιά ως ένα κομμάτι παζλ, το οποίο ενδυναμώνει η κάθε μία ψηφίδα το τελικό αποτέλεσμα», ενώ ο ίδιος έδωσε κάποιες φωτογραφίες από το αρχείο του και περισσότερο αντάλλαξε σκέψεις για τον τρόπο οργάνωσης των φωτογραφικών θεματικών του βιβλίου».
Ο κ. Βιδάκης επεσήμανε πως δύο βασικό στοιχεία γίνονται αντιληπτά από την έκδοση του λευκώματος. Το πρώτο είναι ότι «έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν τόπο τόσο φωτογενή και σημαντικό στις θεματικές του, που προσφέρει παιδεία για να δημιουργηθούν συγκλονιστικά αποτελέσματα» και το δεύτερο είναι «παρουσία αξιόλογων Δραμινών φωτογράφων που αναζητούν και αποτυπώνουν με αγάπη τον τόπο τους και τα στοιχεία του για να μας παρουσιάσουν εικόνες ως αποτέλεσμα αποτύπωσης, ευγνωμοσύνης για της Δραμινής φύσης».
«Στους Δραμινούς οινοπαραγωγούς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και έναν ρόλο ακόμη που ενδεχομένως εν αγνοία τους έχουν. Τον ρόλο πρεσβευτών του τόπου στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, με τα προϊόντα τους να λειτουργούν ως η πλέον ευχάριστη στις αισθήσεις και ποιοτική διαφήμιση για τη Δράμα», επεσήμανε ο κ. Βιδάκης και πρόσθεσε ότι η ομάδα φωτογράφων «απλά αποτύπωσε τα στοιχεία του τόπου και το αποτέλεσμά τους είναι στη διάθεσή σας για να το κρίνετε εσείς».