ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΕΩΣ ΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Η ΔΡΑΣΗ MARBLE PEAK
Γ. Κυριακίδης, Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου: «Ένας μικρός Δήμος προσπαθεί να χτίσει κάτι μεγάλο»
Στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, από τις 3 έως τις 29 Οκτωβρίου 201, θα πραγματοποιηθεί η δράση Marble Peak. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς μαρμαρογλυπτικής δημιουργίας, στην καρδιά του ελληνικού μαρμάρου, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Στο πλαίσιο της δράσης θα φιλοξενηθούν 6 γλύπτες μαρμάρου για να φιλοτεχνήσουν στο διάστημα ενός μήνα τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του ακριτικού Δήμου. Η δράση Marble Peak πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου με την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο χώρος, όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι το προαύλειο του πρώην Επαρχείου στο Κ. Νευροκόπι, η είσοδος θα είναι ελεύθερη προς όλους, ενώ θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.
Σχετική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της δράσης Marble Peak παραχώρησαν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο ΑΥΑ, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης κ. Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και η ιστορικός τέχνης κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί τη «ψυχή της διοργάνωσης».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Κυριακίδης σημείωσε: «Με χαρά σας ανακοινώνω ότι στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου από τις 3 έως τις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση Marble Peak. Θα είναι μια διοργάνωση με κεντρικό θέμα το μάρμαρο, τη μαρμαρογλυπτική, όπου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα φιλοτεχνήσουν άψυχους όγκους μαρμάρου και θα παραδώσουν στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου έργα τέχνης, τα οποία ο Δήμος θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία, ούτως ώστε να το απολαμβάνει όλος ο κόσμος».
Σχετικά με τη γέννηση της ιδέας για τη δράση Marble Peak, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου ανέφερε: «Η ιδέα αυτή γεννήθηκε μέσα και από τον Σύνδεσμο των Επιχειρήσεων Μαρμάρου και από την Ένωση Ξενοδόχων με την επίσκεψη στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου του κ. Άγγελου Καλλία και του κ. Τάσου Νικολαΐδη. Οι άνθρωποι αυτοί, θέλοντας να κάνουν κάτι σχετικά με το μάρμαρο και γνωρίζοντας τη δική μας εξωστρέφεια, ήρθαν με μια πρόταση. Η πρόταση συζητήθηκε, υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και φτάνουμε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε επιτέλους να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με θέμα το μάρμαρο, ούτως ώστε το μάρμαρο πλέον να μπει στη ζωή μας, όχι απλά πλέον ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά ως κάτι που είναι στην πραγματικότητα, ο πολιτισμός εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Ακόμη, ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πως «ο σκοπός και η σημασία αυτής της εκδήλωσης είναι διπλός» και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του Δήμου, δεν είναι μόνο το ότι θα προσκαλέσουμε κόσμο να έρθει να δει το μάρμαρο, να έρθει να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο, αλλά είναι και το ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με τη σύγχρονη επιχειρηματική λογική, με την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πλέον και οι επιχειρήσεις έρχονται και λένε πως δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις, είμαστε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου και πάμε να φτιάξουμε πολιτισμό και τουρισμό. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρωτοπόρο για έναν μικρό, ορεινό, μειονεκτικό Δήμο, όπως το Νευροκόπι. Φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο το αγκάλιασε και ο κόσμος του Νευροκοπίου θα το αγκαλιάσει. Έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου και ειδικά των νέων ότι μάρμαρο είναι κομμάτι του Δήμου. Κατά τη γνώμη μου είναι και κομμάτι όλης της Δράμας. Και πιστεύω ότι η φιλοξενία θα είναι αυτή που πρέπει να είναι σε όσους επισκεφτούν τους καλλιτέχνες κατά την περίοδο που θα φιλοτεχνούν αυτά τα έργα».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου στάθηκε στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, λέγοντας: «Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι η εκδήλωση κατά κύριο λόγο είναι σε εξωτερικό χώρο, αλλά και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα τηρούνται, όπως προβλέπεται. Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτό, δεν θα κινδυνέψει κανένας».
«Ένας μικρός Δήμος προσπαθεί να χτίσει κάτι μεγάλο. Κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν οι μεγάλοι Δήμοι, τολμούμε να το κάνουμε εμείς», υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης και πρόσθεσε: «Θέλουμε το μάρμαρο να μπει στη συνείδηση του κάθε δημότη, του κάθε Νευροκοπιώτη, του κάθε Δραμινού. Εμείς θέλουμε στις επιχειρήσεις του μαρμάρου να μπει στη συνείδησή τους ότι είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και να μη μένουμε μόνο στη σχέση αυτού που προσφέρει εργασία, αλλά να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο».
Ο κ. Κυριακίδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να επισκεφτούν τον Δήμο του και να δουν τα έργα τέχνης, σημειώνοντας ακόμη πως «αυτό τον μήνα, τον Οκτώβριο, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου θα έχει ανοιχτή την αγκαλιά του. Στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού, διότι η οργάνωση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Άρα θα χτυπάει η καρδιά του πολιτισμού της Ελλάδας στον Δήμο Νευροκοπίου. Στον Δήμο Νευροκοπίου θα χτυπά αυτό τον μήνα και η καρδιά της σύγχρονης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, διότι είναι πρώτη φορά που Δήμος και επιχειρήσεις κάνουν κάτι μαζί».
Η κ. Κωνσταντινίδου, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Κυριακίδη, καθώς και τους κ.κ. Νικολαΐδη και Καλλία και σημείωσε: «για ένα μήνα στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου θα φιλοξενηθούν 6 καλλιτέχνες, οι οποίοι πρακτικά θα εκπροσωπήσουν και τη χώρα τους». Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Giorgie Cpajak από τη Σερβία, Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, Nilhan Sesalan από την Τουρκία, Ciprian Hopirtena από τη Ρουμανία, Kamen Tanev από τη Βουλγαρία, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει ο Προσοτσανιώτης Οδυσσέας Τοσουνίδης.
«Δεν μας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσουμε το κλασικό συμπόσιο γλυπτικής που βλέπουμε και στις υπόλοιπες πόλεις. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω, καθότι ο Νομός Δράμας είναι πλούσιος από αυτό το υπέροχο μάρμαρο», επεσήμανε η κ. Κωνσταντινίδου και πρόσθεσε: «Θέλουμε να επενδύσουμε πάρα πολύ στην εκπαίδευση του ακροατήριου, στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στη δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν το Νομό μας να εξελιχθεί και να πρωτοστατήσει σε αυτό τον κλάδο».
Όπως είπε η κ. Κωνσταντινίδου, κατά τη διάρκεια της δράσης Marble Peak, θα φιλοξενηθούν εκλεκτοί καλεσμένοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν με ενδιαφέρουσες ομιλίες στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν η κα Γκαδόλου Αναστασία, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμούς, ο κ. Λασκαρίδης Κωνσταντίνος, διευθυντής ΔΟΠΜΕ (Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής) του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και η κα Πουλιούδη Βασιλική, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δράμας. Οι ομιλίες έχουν σκοπό να επιμορφώσουν το ακροατήριο, να ενημερώσουν τον κόσμο και να θέσουν τις βάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ και των φορέων που συνδιοργανώνουν αυτή τη δράση.
Επιπλέον, συνέχισε η κ. Κωνσταντινίδου, κατά τη διάρκεια της δράσης, σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία του Νομού, ενώ θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του μήνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλμπανόπουλος, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου να φέρει εκδηλώσεις όπως αυτή, που συνδέουν το μάρμαρο με τον πολιτισμό. Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου κάθε χρόνο στηρίζουν παρόμοιες εκδηλώσεις και είναι χορηγοί όσον αφορά τα υλικά που καλλιτεχνούνται. Φέτος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μια τέτοια εκδήλωση έρχεται πάλι στην περιοχή μας, γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους τόπους παραγωγής με το υλικό και τις χρήσεις του και τις δυνατότητες που έχει».
Ο κ. Αλμπανόπουλος επεσήμανε ότι «η θεματική ενότητα φέτος είναι τα μάρμαρα της περιοχής του Βώλακα, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν μια πολύ μεγάλη αγορά που διευρύνεται συνεχώς» και μέσω του Marble Peak θα μπορούν να προβληθούν περαιτέρω. «Γίνεται σε μια ιδιαίτερη όμορφη περίοδο για την περιοχή και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάλογη ώθηση επισκεψιμότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.
Τέλος, ο κ. Καλλίας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε πως ο αυτός ο καλλιτεχνικός μήνας «το πρώτο πράγμα το οποίο δηλώνει είναι την εξωστρέφεια την οποία οφείλουμε να έχουμε όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες οι οποίες πραγματικά θα μας πάνε στην επόμενη ημέρα. Εμείς ως κλάδος του τουρισμού και κλάδος της εξωστρέφειας, όπως συνηθίζω να λέω, οφείλουμε να χαιρετίσουμε τη συνεργασία την οποία έχουμε τόσο με το Σύνδεσμο Μαρμάρου όσο και με τη Βίκυ Κωνσταντινίδου, αλλά και με τον Δήμαρχο. Με έναν Δήμαρχο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρόταση την οποία εισηγηθήκαμε για τη δημιουργία αυτού του καλλιτεχνικού μήνα. Κι όχι απλά την αγκάλιασε, αλλά έκανε και κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να την υλοποιήσουμε».
Ακόμη, ο κ. Καλλίας σημείωσε: «Οφείλουμε να αναδείξουμε πέρα από τον πολιτισμό και την τουριστική ταυτότητα, την οποία έχει το Νευροκόπι. Την τουριστική ταυτότητα, την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε, αναδεικνύοντας τα λατομεία μας, αναδεικνύοντας τα μάρμαρα, ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι από πού προέρχονται, αλλά και αυτή την άσχημη εικόνα την οποία αντιμετωπίζει κάποιος επισκέπτης στην περιοχή, δίνοντάς του την ευκαιρία να επισκεφτεί τα λατομεία, να επισκεφτεί το καλλιτεχνικό μήνα και να δει τι πραγματικά μπορεί να γίνει από αυτό το μάρμαρο, να αντιστραφεί η εικόνα, να αντιστραφεί αυτό που έχει στο μυαλό του και πραγματικά να γίνει αρωγός μιας προσπάθειας για να διαφημίσουμε τον Δήμο μας».