Άλμα κατά 34% κατέγραψε σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αθήνας, καθώς τα αυριανά συμβόλαια εκτοξεύθηκαν στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ανησυχιών για τις ροές του φυσικού αερίου.
Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του αερίου, ως απόρροια των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη μείωση της προσφοράς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ), λόγω της εξασθένησης των ανέμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου αντέδρασαν με άνοδο έως 41% στην είδηση περί εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτού τελικά διαμορφωθούν στο +32%.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά αναζητάει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφύγει ένα black-out. Ας σημειωθεί ότι πολλές μονάδες της ΔΕΗ λειτουργούν με αέριο.
Μία από τις διαθέσιμες λύσεις είναι ο αγωγός TAP και το ενδεχόμενο άφιξης επιπλέον ποσοτήτων. Στο τραπέζι βρίσκεται και η πιθανότητα έλευσης νέων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σήμερα έγιναν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία καλύπτει το 17,5% των ετήσιων αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.
Όσον αφορά το LNG, ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου περιλαμβάνει την εκφόρτωση τεσσάρων φορτίων από τις εταιρίες Μυτιληναίος, Elpedison και ΔΕΠΑ. Η αποθηκευτική δυναμικότητα του Σταθμού φθάνει τα 225.000 κυβικά μέτρα.
Βασική «γραμμή άμυνας» για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, η τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα.
Αύριο το πρωί, πάντως, συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να εξετάσει όλες τις εξελίξεις.
Πηγή: moneyreview.gr