ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Τηλεδιάσκεψη με τους Συλλόγους Γονέων Κηδεμόνων Πρότυπων και Πειραματικών

 

Αιφνιδιασμένοι, προβληματισμένοι και αντίθετοι δηλώνουν οι Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν σήμερα στα Πρότυπα (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) μετά τις ανατροπές που επιφέρει το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Το Κίνημα Αλλαγής κατανοώντας τη βάσιμη αυτή ανησυχία ξεκίνησε τηλεδιασκέψεις για τα θέματα Παιδείας με την αρμόδια τομεάρχη Χαρά Κεφαλίδου βουλευτή Δράμας και τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής Μορφωτικών. Η πρωτοβουλία αυτή των προγραμματισμένων εξ αποστάσεως συναντήσεων που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί και όλο το επόμενο διάστημα εν όψει της κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

-Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 παρουσία της Πρόεδρου Φώφης Γεννηματά πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Συλλόγους Γονέων Κηδεμόνων των Πρότυπων Σχολείων Αναβρύτων, Ιωνιδείου και Βαρβακείου

-Το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Συλλόγους Γονέων Κηδεμόνων των Πειραματικών Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ), Πάτρας (ΠΣΠΠ) και Αθηνών (ΠΣΠΑ).

Οι αντιπροσωπείες των γονέων Προτύπων (Π.Σ.) και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.) επεσήμαναν ότι η επιχειρούμενη μετατροπή εν μια νυκτί των Πειραματικών Σχολείων σε Πρότυπα και αντιστρόφως, γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και σε αναντιστοιχία με τον ενιαίο χαρακτήρα που έχουν τα σχολεία αυτά. Ταυτόχρονα τόνισαν την απουσία ενός σαφούς πλαισίου αρχών για τη λειτουργία τους, ενώ διαφώνησαν με την πρόταση του Υπουργείου να αποσυνδέσει σχολεία ήδη διασυνδεδεμένα. Πρακτικά μέσω της εξεταστικής διαδικασίας που προτείνεται στη Γ’ Γυμνασίου στα Πρότυπα Σχολεία ανατρέπεται η εκπαιδευτική λογική και ο προγραμματισμός των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.

Η αποσύνδεση είναι αναιτιολόγητη, ατεκμηρίωτη και δεν εδράζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Είναι επιπλέον και άδικη, αφού, άλλα Πειραματικά Δημοτικά διασυνδέονται με Πειραματικά Γυμνάσια, πετυχαίνοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών/-τριών τους σε ΠΕΙ.Σ. της επόμενης βαθμίδας. Από την άλλη μεριά, γονείς που επέλεξαν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε διασυνδεδεμένα μεταξύ τους Πειραματικά Σχολεία θεωρώντας ότι σε αυτά θα ολοκληρώσουν και τη Β’ βαθμια εκπαίδευση, αιφνιδιάζονται εν μέσω πανδημίας βλέποντας τον εξαετή σχεδιασμό τους να ανατρέπεται και τα δικαιώματα των παιδιών τους για σταθερό και ομαλό διδακτικό βίο να ακυρώνονται.

«Η αναβάθμιση, η ενίσχυση και η διεύρυνση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων μετά από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης και συστηματικής απαξίωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αντ’ αυτού η Υπουργός Παιδείας προτίμησε να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των προκατόχων της υποβαθμίζοντας τα συγκεκριμένα σχολεία. Διαχρονικά στηρίζουμε το πολύτιμο παιδαγωγικό έργο που συντελείται σε αυτά τα σχολεία, τα οποία αποτελούν κυψέλες παραγωγής καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων και αριστείας. Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Χωρίς ουσιαστικό όραμα, χωρίς διάλογο, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση αλλάζει τον χάρτη των Πρότυπων και Πειραματικών ερήμην τους. Αιφνιδιάζει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε συνθήκες πανδημίας. Η Παιδεία μιας χώρας όμως, είναι εθνική υπόθεση που χρήζει μεταρρυθμίσεων και όχι πειραματισμών», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.