ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα ανάμεσα στα πλήθη μπορεί να αναδυθεί ένας ήρωας και ανάμεσα σε χιλιάδες μπορεί να αναδυθεί ένας σοφός άνθρωπος. Ωστόσο, μέσα στην αχανή έκταση της ανθρωπότητας ο ολοκληρωμένος άνθρωπος παραμένει ένα σπάνιο κόσμημα, μια απόδειξη των περίπλοκων στρωμάτων της αρετής και της διάνοιας.

«Από όλες τις ηδονές, ο έπαινος είναι η πιο γλυκιά». «Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι για αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει». Για τον Πλάτωνα, αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που αναστοχάζεται και κρίνει αυτά που έχει δει, ένα άτομο ικανό για ενδοσκόπηση και κριτική αξιολόγηση.

Σε αυτή την αυτογνωσία έγκειται η ουσία της ανθρωπότητας, που διακρίνει τον άνθρωπο από την απλή ύπαρξη. Δύσκολες προσεγγίσεις αλλά απαραίτητες για να προσεγγίσουμε τη ζωή.

Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς αλλά συμβάλαμε κατά πολύ. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε.

Δεν έφταιγε η «κακιά η (χ)ώρα», έφταιγε το κέρδος, η αδιαφορία και η ολιγωρία όλων αυτών που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν, δίχως να απαλλάσσονται και όλοι οι άλλοι που μη δυνάμενοι να κυβερνήσουν, κάνουν μονάχα ανέξοδες τοποθετήσεις.

Μετά την πρόσφατη συγκλονιστική κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της στο εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη πέρσι τον Φεβρουάριο, συγκλόνισε άλλη μία φορά το ακροατήριο της εκδήλωσης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη, «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο κόσμος δεν χωρούσε στις θέσεις και πολλοί στέκονταν στους διαδρόμους, όπως και τους εκατοντάδες που παρακολουθούσαν διαδικτυακά επί δυόμισι και πλέον ώρες.

Μιλώντας με έντονη συναισθηματική φόρτιση, η κ. Καρυστιανού απαρίθμησε τις παραλείψεις και τις παρανομίες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει τη διερεύνηση στοιχείων, να συγκαλύψει την υπόθεση και να μεταθέσει αλλού τις πολιτικές ευθύνες της, μετατρέποντας το έγκλημα των Τεμπών σε άλλο ένα εμβληματικό παράδειγμα καταρράκωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Το κάλεσμα της Μαρίας Καρυστιανού ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών ζητά να συνεχίσουν οι πολίτες να υπογράφουν το ψήφισμα, καθώς «όσο ανεβαίνουν οι ψήφοι, εμείς γινόμαστε πιο δυνατοί».

Η ΚΥΡΙΑ Μαρία Καρυστιανού είναι το πρόσωπο που έχει ξεχωρίσει τον τελευταίο καιρό σε όλη αυτή τη φριχτή υπόθεση των Τεμπών. Ξαφνικά όμως διαπιστώνω πως είναι πολλοί και μάλιστα από τον χώρο των Μ.Μ.Ε.- που δεν θα έπρεπε- που αντιδρούν γιατί ακούγεται και φαίνεται μόνο εκείνη και όχι άλλοι συγγενείς των θυμάτων και πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία και είναι πάντα από την πλευρά των θυμάτων.

Η αλήθεια είναι πως ευτυχώς που υπάρχει η ΚΥΡΙΑ Μαρία Καρυστιανού, γιατί αυτός ο χώρος και αυτή η δημοσιότητα για να σταθεί ως δημοσιότητα και να ενδιαφερθεί ο κόσμος και να ενδιαφερθούν και τα Μ.Μ.Ε. χρειάζεται ένα πρόσωπο στο οποίο να αναφέρονται. Γιατί όταν πρόκειται για ένα πλήθος χωρίς ένα όνομα, καλώς ή κακώς -κακώς κατά τη γνώμη μου αλλά τι να κάνουμε τώρα- το ενδιαφέρον μειώνεται, για να μην πως, δυστυχώς μπορεί και να εξαφανιστεί και να γίνει μονόστηλο, καθώς συμφέρει πολλούς σε αυτή την ιστορία.

Η ΚΥΡΙΑ Μαρία Καρυστιανού δεν πάει για να γίνει σταρ του σινεμά, ούτε να πάρει εκπομπή στην τηλεόραση. Για τη μνήμη του παιδιού της αγωνίζεται και δεν καταλαβαίνω καθόλου όλη αυτή την ιστορία, με όλους αυτούς που «απορούν» γιατί δεν ακούγονται και άλλα πρόσωπα και άλλοι άνθρωποι και ακούγεται μόνο αυτή. Ευτυχώς που υπάρχει και ακούγεται αυτή. Ας μη συνεχίσω σε αυτόν τον τόνο.

Από την άλλη μεριά ο τρίτος πυλώνας μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη. Δυστυχώς το έχω πει πολλάκις ότι κάποιοι εκ των λειτουργών της -δυστυχώς το ξανάλεω- είναι κατώτεροι της αποστολής τους και αμαυρώνουν την εικόνα των υπολοίπων τιμίων και αγωνιζομένων της λειτουργών, καθιστώντας στα μάτια του απλοϊκού κόσμου ότι κάτι δεν πάει καλά με τη Δικαιοσύνη.

Για του λογού του αληθές όλα τα ΜΜΕ μίλησαν για την δικαιοσύνη και τις αγορεύσεις της Εισαγγελέως στην πολύκροτη υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, με την Εισαγγελέα στην πρόταση της για τον κατηγορούμενονα ζητάει απαλλαγή του σε δυο από τις πολλές κατηγορίες που του αποδίδονται, στην μαστροπεία και στο ότι την εξέδιδε.

Σου έρχεται εγκεφαλικό όταν ακούς τέτοιες εισηγήσεις σε πράγματα που φωνάζουν από χιλιόμετρα μακριά. Το έτερο θέμα είναι να αποφυλακιστούν οι Νεοελληνάραδες από τον Έβρο που κακοποιούσαν μετανάστες και βρέθηκαν προφυλακισμένοι στις φυλακές των Γρεβενών με την αιτιολογία ότι κρίνονται ότι δεν θα διαπράξουν περαιτέρω παρόμοια οικήματα.

Σκέτη τρέλα αυτή η χωρά και το είπα πολλάκις και το επαναλαμβάνω δια χιλιοστή φορά, παρότι ακλουθώ την νομιμότητα, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε πολλούς από τους διαχειριστές της Δικαιοσύνης και δεν με ενδιαφέρει το εάν παρεξηγούνται η όχι.

Τους… μερσώ, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑ ΟΧΘΗ.

Θίχτηκε η Δικαιοσύνη από τα δημοσιεύματα για τα Τέμπη αλλά όχι από το ψήφισμα – «χαστούκι» για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τον παραλληλισμό του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – όχι κατά της Ελλάδας αλλά καθαρά κατά της κυβέρνησης- με εκείνο το χαστούκι του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν πάνω από μισό αιώνα, κατά της ελληνικής χούντας.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα αποδείχτηκαν τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, μάλλον μετά τη συγκλονιστική κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη και τα δημοσιεύματα του Τύπου που τη διαδέχτηκαν. Μολαταύτα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν θα υπάρξει ανάλογη ενέργεια για το ευρω-χαστούκι στην κυβέρνηση για το Κράτος Δικαίου, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο υπήρχε ξεκάθαρη απόφαση για το Κράτος Δίκαιου στην Ελλάδα, και με την παρέμβασή της η Δικαιοσύνη δια της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου τι θέλει να μας πει, ότι σε αυτήν τη χώρα οι περισσότεροι είμαστε ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουμε τα αυτονόητα ή δεν ακούμε, δεν βλέπουμε και δεν σκεφτόμαστε μιας και το νοητικό μας επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.

Έτσι εκλαμβάνω ευθαρσώς την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου η οποία αφορά όλους μας μιας και όλοι μας γινόμαστε αποδέκτες των γεγονότων και των αποτρόπαιων συμβάντων που συμβαίνουν στην χώρα μας.

Καλό και πρέπον είναι έστω και την υστάτη στιγμή να κρατούνται και τα τυπικά προσχήματα, ασχέτως αν τα ενστερνίζονται οι κρίνοντες και διοικούντες σε ανθρώπους που έχασαν τα δικά τους παιδιά και τους δικούς τους συγγενείς και τον ανείπωτο πόνο τον οποίο περνούν χωρίς να φταίνε σε τίποτε. Και το περισσότερο να βλέπουν ένα έτος μετά μια κοροϊδία και μια σκύλευση της μνήμης αυτών των 57 ανθρώπων που χάθηκαν και που πιστέψτε με δεν είναι μονάχα 57 αλλά πολλοί περισσότεροι μια και το τρένο από τους σταθμούς που σταμάτησε μπαίνουν και άλλοι επιβάτες με ή δίχως εισιτήρια και τα κόβουν μέσα ή κρύβονται για να τα γλυτώσουν.

Επιτελούς ήμαρτον.

(συνεχίζεται…)