ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

 

Αίτηση προς το Δήμαρχο Δράμας και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Δράμας με θέμα «Αιτείται η εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος, επικαιροποίηση της 102/17-3-2014 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ονομάσθηκε η νέα, ξεχωριστή περιοχή Νοτιανατολικά της Δράμας, σε Οικισμός “Άγιος Παύλος”», κατέθεσε η Διοικούσα Επιτροπή του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος».

Η αίτηση, η οποία κοινοποιείται και στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, έχει ως εξής:

Θέμα: Αιτείται η εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος, επικαιροποίηση της 102/17-3-2014 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ονομάσθηκε η νέα, ξεχωριστή περιοχή Νοτιανατολικά της Δράμας, σε Οικισμός “Άγιος Παύλος”

ΣΧΕΤΙΚΑ:

(α) Η με αριθ. 5157/20-02-2018 Νέα αίτηση της Διοικούσας Επιτροπής του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος» -διευρυμένης, για επικαιροποίηση της 102/17.03.14 Ομόφωνης Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, περί ονομασίας της νέας περιοχής Ν.Α. της Δράμας, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

(β) Η με αριθ. 13664/11-05-2018 Αίτηση των τεσσάρων πρώην προέδρων του Συλλόγου «Άγιος Παύλος», Δράμας, για ένθερμη συμπαράσταση και στήριξη του έργου της Δ. Επιτροπής του άτ. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος», Δράμας.

(γ) Η με αριθ473/22-11-2006 Ομόφωνη Απόφαση ονομασίας οδών της περιοχής Νότια του Συνοικισμού Αμπελοκήπων, που προέκυψαν μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλης της συγκεκριμένης περιοχής.

(δ) Η με αριθ. 78/20-12-2012 Ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, που εισηγείται την αποδοχή ονομασίας, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

(ε)Η με αριθ. 102/17-03-2014 Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, για ονομασία της νέας περιοχής, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

(στ)Η με αριθ.25/8-4-2015 Ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, που εισηγείται την ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ της 78/20-12-12 Ομόφωνη Απόφαση και σε συνέχειά της 102/17-3-14 Ομόφωνης Απόφασης ομοίου περιεχομένου για ονομασία, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

(ζ) Η με αριθ. 21/8-4-2015 Ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, περί ονοματοδοσίας έξι οδών περιοχής Οικισμού «Άγιος Παύλος».

(η) Ο από 14-4-15 Θεματικός χάρτης του Οικισμού «Άγιος Παύλος».

1.Σε συνέχεια:

α. Του σχετικού (α), Νέα αίτηση της Διοικούσας Επιτροπής κ.λ.π. η οποία επανυποβάλλεται καθώς και του (β) σχετικού.

β. Της από 16-3-2018 διάσκεψης της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής με την Διοικούσα Επιτροπή Οικισμού «Άγιος Παύλος», για την προώθηση του θέματος, επικαιροποίηση της 102/17-3-14 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, περί της ονομασίας της νέας περιοχής Νότια των Αμπελοκήπων, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

γ. Της ανάπτυξης του θέματος με τεκμηριώσεις και της αναφοράς, ιδιαίτερα στην περιοχή του πρώτου Τμήματος Οικισμού «Άγιος Παύλος, ότι είναι ξεχωριστή περιοχή, βρίσκεται Νότια και πέραν των ορίων του συνοικισμού Αμπελοκήπων, όπως ορίζονται αυτά από το Π.Δ. 15/22-5-1926, ήταν μέχρι το 2006 αμπελοχώραφα, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως πρόσφατα και έχει άριστο ρυμοτομικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

δ. Του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσεκλήθη για συμμετοχή στη διάσκεψη και η αρμόδια Διευθύντρια της Τεχνικής Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Δράμας, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, η οποία σε σχετική ειδική ερώτηση του Δημάρχου, αρχικά για την περιοχή του πρώτου τμήματος που μπήκε στο σχέδιο πόλης, εγνωμάτευσε με την φράση, «ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΘΕΛΕΤΕ».

  1. Εξάλλου σε συνέχεια:

α. Των επαφών της Διοικούσας Επιτροπής του Οικισμού «Άγιος Παύλος»με όλους τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Δράμας, της ανταλλαγής απόψεων, της έκφρασής τους, ότι στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και της κατανόησής τους ως προς το αίτημα.

β. Των δηλώσεων, των επικεφαλής, ότι σεβόμαστε και τιμούμε τις υπογραφές μας και τις υπογραφές των προκατόχων μας που τέθηκαν στην 102/17-3-14 Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ονομασία της νέας περιοχής, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» και υποστηρίζουμε ότι εψηφίσθη με αυτήν.

  1. α. Ζητούμε από τον Δήμαρχο στα πλαίσια του λογύδριου«ή θα βρούμε το δρόμο ή θα το δημιουργήσουμε», να δώσει διασταλτικές ερμηνείες, να γίνει ρηξικέλευθος, ανοίγοντας ορίζοντες για να ξεφύγουμε προς τα μπροστά. Συγκεκριμένα ζητούμε να γίνει σεβαστή η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας, που αγγίζει το σύνολον των κατοίκων του Οικισμού «Άγιος Παύλος», ώστε μέσω της αιτούμενης ως άνω επικαιροποίησης να ονομασθεί η νέα, ξεχωριστή περιοχή, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

β. Το έργο είναι διαχρονικό, είναι χρέος για τις επόμενες γενιές, δεν απαιτεί καμία πίστωση. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον τα οφέλη είναι πολλά και ουσιαστικά, ενώ εδώ η ανάπτυξη δεν εξαρτάται από την κεντρική Διοίκηση.

γ. Είναι πολύ σημαντικό, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να τονισθεί, ότι το σύνολον των κατοίκων του Οικισμού «Άγιος Παύλος», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, όλοι οι πρώην Δήμαρχοι Δράμας, όλοι οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Δράμας, λοιποί φορείς, δραστήριες προσωπικότητες και διακεκριμένοι πολίτες της Δράμας, συντάσσονται με το όραμα που λέγεται Οικισμός «Άγιος Παύλος».

δ. Αυτοί που βάζουν και θα βάλουν το λιθαράκι ή το λίθο στο έργο αυτό, συνδέουν το όνομά τους με κάτι πολύ ωραίο, διαχρονικό που θα μείνει για πάντα και θα μπορούν να λένε, ναι ήμουν και εγώ μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, που ξεκινά από την ονοματοδοσία Οικισμός «Άγιος Παύλος».

ε. Πρόκειται να τιμηθεί η θρησκευτική πλούσια και βαριά κληρονομιά που άφησε σ’ αυτήν την περιοχή ο Απόστολος των Εθνών, όπως έχει συμβεί σ’ όλη την Ελλάδα, απ’ όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Μόνη η Δράμα εξ’ όλων των πόλεων, που έπρεπε να είναι η πρώτη, δεν τον έχει τιμήσει έως τώρα.

4.Ιδιαίτερα εν σχέση με τα συζητηθέντα αναφέρονται και τονίζονται τα εξής:

α. Η περιοχή του πρώτου τμήματος του Οικισμού «Άγιος Παύλος», που ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της οδού Πολυδεύκη, μετά την ένταξή της στο σχέδιο πόλης και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτήν, είναι η κεφαλή και η καρδιά του νέου Οικισμού «Άγιος Παύλος», άνευ αυτού του κομματιού δεν γίνεται Οικισμός. Είναι «Sinequanon», «εκ των ουκ άνευ», «άνευ του οποίου δεν».

β. Η πρώτη οδός του Οικισμού, η οδός Πολυδεύκη με την διάνοιξή της γίνεται πύλη εισόδου και εξόδου του Οικισμού, είναι η μοναδική αρτηρία της ευρύτερης περιοχής, νευραλγική και χρήσιμη, διπλάσια σε μήκος όλων των άλλων οδών και θα εξυπηρετεί, θα αποσυμφορήσει όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού ξεκινά από την οδό Χρυσοβέργη και καταλήγει στην περιοχή Carrefour στην οδό 1ης Ιουλίου.

Στην πρώτη αυτή οδό του Οικισμού, μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής και ύστερα από αίτηση –εισήγησή μας, δόθηκε το έτος 2006 το όνομα «οδός Πολυδεύκη». Όνομα από την ελληνική μυθολογία, ενός εκ των Διόσκουρων, γιου του Δία και αδερφού της Ωραίας Ελένης, ημίθεου, αθάνατου, ήρωα που λατρευόταν, για να θυμίζει μια καταγωγή πεντέμισι χιλιετηρίδων, πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία και που συμβολίζει την αυτοθυσιαστική αδελφική αγάπη, την γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή.

γ. Όλοι οι νέοι δρόμοι του Οικισμού που διανοίχθηκαν το 2006 και μετά, με τα ονόματα που τους δόθηκαν, ύστερα από εισήγησή μας, παραπέμπουν στην ελληνική μυθολογία και την θρησκευτική Ιστορία. Για το σύνολο αυτών των ονομάτων οι κάτοικοι του Οικισμού αισθάνονται χαρά και υπερηφάνεια και απολαμβάνουν τα οφέλη.

δ. Ο Συνημμένος από 14-4-2015 θεματικός χάρτης του Οικισμού «Άγιος Παύλος», περιέχει πληροφορίες, τα όρια του Οικισμού, τις οδούς και σε γενικές γραμμές τις καταστατικές αρχές του ατ. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος», Δράμας.

5.Το μνημειώδες αυτό έργο της ονομασίας, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος», στην Πράξη είναι γεγονός, στη συνείδηση όλων δημιουργήθηκε ήδη εκ των πραγμάτων, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, ο κύβος ερρίφθη, οι πάντες ονομάζουν την περιοχή «Άγιος Παύλος».

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών σας, προς προώθηση και επίλυση του θέματος της επικαιροποίησης της 102/17-3-14 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και με βάση των όσων αναφέρονται αναλυτικότερα και εκτενεστέρα στα σχετικά (α), (β), (γ), (δ), (ε), (στ), (ζ) και (η), των οποίων φωτοαντίγραφα σας επισυνάπτουμε.

 

Για την Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος

Η Γεν. Γραμματεύς

Όλγα Σταυρίδου