Σε τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη μέσω ΣΔΙΤ, αναφέρονται τα εξής:

Η εμβληματική και πιλοτική Σύμβαση Παραχώρησης (ΣΔΙΤ) της Αττικής Οδού εγκαταλείπει χιλιάδες οδηγούς και οχήματα εγκλωβισμένους χωρίς καμία διέξοδο για δεκάδες ώρες αφού πρώτα έχει εισπράξει τα διόδια.

Το έργο που θα ζήσουμε (αν το ζήσουμε) προσεχώς και εμείς με τον δρόμο για Αμφίπολη και γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε.

Tο κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% της συνολικής δαπάνης καλύφθηκε από το Δημόσιο, το οποίο και απορρόφησε και δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ σε απαλλοτριώσεις.

Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι χρήστες κατέβαλαν για διόδια και δαπάνες λειτουργίας περίπου 4 δισ. ευρώ αν υπολογιστεί ότι ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διένειμε και προμέρισμα.

Η κίνηση στην Αττική Οδό αυξάνεται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Παρόλα αυτά η εταιρεία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την Α.Ο. και να εισπράττει διόδια, βασισμένη κυρίως σε ένα παράθυρο της σύμβασης του 1996.

Κατάφερε μάλιστα να πάρει υπέρογκες αποζημιώσεις τα έτη 2020 και 2021 για τη «μειωμένη κίνηση λόγω πανδημίας».

Αυτό το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ακριβώς που η Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας είχε στηλιτεύσει, από την πρώτη στιγμή και εκτιμούμε ότι δικαιωνόμαστε απόλυτα εκ του αποτελέσματος (οικονομικού αλλά και λειτουργίας).