ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Θ. Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Είμαστε στο βαθύ ελληνικό κράτος. Όμως είναι και υπόθεση των ανθρώπων που υπηρετούν αυτό το δημόσιο. Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται»
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη να κάνει λόγο για «βαθύ ελληνικό κράτος», αλλά και στην αυστηρή νομοθεσία για τις δασικές εκτάσεις, έχει περιέλθει το αίτημα του Δήμου Προσοτσάνης για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης, έναντι ανταλλάγματος ή μη, του πέτρινου θεάτρου στο Φαράγγι της Πετρούσας με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, στην αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας το 2019, ο κ. Αθανασιάδης κινήθηκε με βάση τη νομιμότητα όσον αφορά την αξιοποίηση του Πέτρινου Θεάτρου για πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς για τις όποιες δράσεις πραγματοποιούνταν στον συγκεκριμένο χώρο τα προηγούμενα χρόνια δεν ακολουθούνταν η ορθή διαδικασία, λόγω της μη δικαιοδοσίας που είχε ο Δήμος για να παραχωρεί μια έκταση που δεν του ανήκε και είναι χαρακτηρισμένη ως δασική. Επιπλέον η παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο Προσοτσάνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν εργασίες στο Πέτρινο Θέατρο σχετικά με την ασφάλεια (πυρασφάλεια και πρόσβαση ασθενοφόρου), την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και ευρύτερα την αναβάθμισή του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Προσοτσάνης κίνησε εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια τη σχετική διαδικασία για να αποχαρακτηριστεί το κομμάτι της έκτασης που βρίσκεται το Πέτρινο Θέατρο, έτσι ώστε στη συνέχεια να περάσει στην κυριότητα των ακινήτων του δημοσίου, όπου υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και μπορεί να κινηθεί διαδικασία μακροχρόνιας παραχώρησης της χρήσης με μίσθωμα ή χωρίς.
Συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου 2020 ο Δήμος Προσοτσάνης αιτήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας την παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης του Φαραγγιού της Πετρούσας, η οποία εφάπτεται με τον οικισμό και στην οποία έχει κατασκευαστεί το Πέτρινο Θέατρο. Μάλιστα στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 υπήρξε και νέο έγγραφο προς τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, με το οποίο ο Δήμος αιτούνταν την αναμόρφωση του δασικού χάρτη και ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης στην οποία φιλοξενείται το Πέτρινο Θέατρο.
Στις 29 Ιανουαρίου 2021 η συγκεκριμένη αίτηση δεν έγινε δεκτή, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, στο οποίο αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, πως η έκταση «…δεν συμπεριλήφθηκε στην αναμόρφωση του δασικού χάρτη της Π.Ε. Δράμας, όπως αναρτήθηκε με την αρ. 428/15.01.2021 απόφαση Διεύθυνσης Δασών Δράμας (ΑΔΑ: 9ΗΦ3ΟΡ1Υ-1ΑΔ0, καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια από τις περιπτώσεις των απαριθμούμενων διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με την αρ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/03.07.2020 Απόφαση Υπουργού ΠΕΝ (ΦΕΚ 2773/Β’/2020)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2021 ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα προς τον τότε Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον τότε Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναπτύσσοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η παραχώρηση στον Δήμο Προσοτσάνης της χρήσης της έκτασης που βρίσκεται το Πέτρινο Θέατρο.
Στη συνέχεια, ο Δήμος Προσοτσάνης προσέφυγε στις 14 Μαρτίου 2022 στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών, η οποία είναι αρμόδια για τον Δασικό Χάρτη Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμων Παρανεστίου, Κάτω Νευροκοπίου και Προσοτσάνης Π.Ε. Δράμας. Ο Δήμος κατέθεσε αντίρρηση κατά του αναρτηθέντος στις 15 Ιανουαρίου 2021 αναμορφωμένου δασικού χάρτη. Στις 31 Μαΐου 2022 συνεδρίασε η συγκεκριμένη Επιτροπή χωρίς να λάβει απόφαση. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που είχε ο Δήμαρχος, η Επιτροπή δεν ήταν αρμόδια να εξετάσει το θέμα.
Ουσιαστικά, με βάση τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου, έχει παρέλθει μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία, όμως το αίτημα για παραχώρηση της χρήσης του Πέτρινου Θεάτρου δεν έχει ευοδωθεί.
«Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται»
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την υπόθεση της παραχώρησης του Πέτρινου Θεάτρου, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης ανέφερε τα εξής: «Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Ήδη χρόνια τώρα, δεκαετίες, έχει αξιοποιηθεί ένα κομμάτι που εφάπτεται του οικισμού. Έχει γίνει με ενέργειες του τότε Νομάρχη και των κατοίκων της Πετρούσας και έχει λειτουργήσει. Μάλιστα έχει γίνει πόλος έλξης, τουλάχιστον κάθε καλοκαίρι, για διάφορα πολιτιστικά θεάματα. Νομίζω ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί, να τακτοποιηθεί η όλη υπόθεση για να μπορέσει να έρθει στην κυριότητα ή στη χρήση του Δήμου, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ο Δήμος τυχόν έργα βελτίωσης, έργα που μπορούν να γίνουν για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Σε κάθε περίπτωση να λειτουργεί κάτω από ασφαλή τρόπο. Αυτό ζητάμε και ζητάμε όλες οι υπηρεσίες να το δουν με μάτι ότι είναι κάτι που αφορά τον Νομό και δεν αφορά ιδιώτη».
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ο κ. Αθανασιάδης επεσήμανε: «Νομίζω ότι είμαστε στο βαθύ ελληνικό κράτος. Όμως είναι και υπόθεση των ανθρώπων που υπηρετούν αυτό το δημόσιο. Με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται».
Το ιστορικό δημιουργίας του Πέτρινου Θεάτρου
Από το χωριό των Πύργων ξεκινάει το επονομαζόμενο Φαράγγι της Πετρούσας, το οποίο καταλήγει στη δυτική πλευρά του οικισμού της Πετρούσας.
Σε επαφή με το βορειοδυτικό όριο του οικισμού της Πετρούσας διαμορφώθηκε εντός του Φαραγγιού ένα πανέμορφο υπαίθριο θέατρο. Με την οικονομική βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, του Δήμου Προσοτσάνης και την εθελοντική εργασία κατοίκων του χωριού κατασκευάστηκαν σταδιακά στο Φαράγγι έργα διαμόρφωσης του χώρου και προσπελασιμότητας πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον, όπως κατασκευή διαδρόμων, σκαλοπατιών και γεφυριών, μικρής εκκλησίας με καμπαναριό μέσα σε φυσική σπηλιά, αμφιθεατρικού χώρου κερκίδων, πετρόκτιστου κτίσματος, ξύλινης εξέδρας για παραστάσεις, δρόμων πρόσβασης προς το Φαράγγι, πετρόκτιστης περίφραξης του χώρου.
Έτσι δημιουργήθηκε το επονομαζόμενο «Πέτρινο Θέατρο», το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του υπαίθριο θέατρο, ένα πολιτιστικό στολίδι τη βόρεια Ελλάδα που κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για όλο τον Νομό Δράμας, καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, αλλά και του φιλοθεάμονος κοινού, φιλοξενώντας παραστάσεις και συναυλίες υψηλών προδιαγραφών.
Η επιχειρηματολογία του Δήμου Προσοτσάνης
Στο υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούνιο του 2021, ο Δήμος Προσοτσάνης παρουσίαζε τη σχετική επιχειρηματολογία για να ικανοποιηθεί το αίτημα παραχώρησης του Πέτρινου Θεάτρου.
Σε αυτό αναφέρονταν πως «η διαμόρφωση του “Πέτρινου Θεάτρου” είναι επιτρεπτή καθώς εξυπηρετεί το συμφέρον των κατοίκων του Νομού Δράμας αλλά και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον». Επισημαίνονταν ακόμη ότι «για τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων, τη σύννομη λειτουργία του ως άνω περιγραφόμενου χώρου και την περαιτέρω ανάδειξή του, είναι αναγκαίο ο χώρος να περιέλθει στη δικαιοδοσία (χρήση) του Δήμου, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τις απαιτούμενες εργασίες για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ασφαλείας (πυρασφάλειας, ασφαλούς πρόσβασης ΑμεΑ, πρόσβασης ασθενοφόρων κτλ.) και παράλληλα να μεριμνούμε για την εκτέλεση των συντηρήσεων αναγκαίων για τη λειτουργία του χώρου».
Το υπόμνημα κατέληγε ως εξής: «Για αυτό ζητάμε την παραχώρηση της χρήσης για τουλάχιστον 25 έτη της δασικής έκτασης εμβαδού 11166,65 τ.μ., στην οποία αναπτύσσονται οι ως άνω περιγραφείσες επεμβάσεις, όπως αποτυπώνεται η έκταση αυτή στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα προκειμένου να χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων».