Στην εκπομπή της ΕΡΤ, “Ο3” φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και μίλησε για το στολίδι του Δήμου και την προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το δάσος Φρακτού στο νομό Δράμας, σε απόσταση 260χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 80 χλμ από την πόλη της Δράμας, είναι ένα παρθένο δάσος, και ένα από τα πιο άγρια δάση της Ευρώπης. Ο δήμος Παρανεστίου σχεδιάζει  να υποβάλλει φάκελο στην UNESCO για την ένταξή του στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς και στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παρανέστιου Τάσος Καγιάογλου, ο δήμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος(ΔΙ.ΠΑ.Ε) και το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος για την σύνταξη του φακέλου που απαιτείται να κατατεθεί στην UNESCO προς έγκριση. Η ομάδα που προετοιμάζει τον φάκελο συγκροτείται από είκοσι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο φάκελος θα κατατεθεί περί τον Ιούνιο του 2021.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα στηρίζουν την προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου. Μετά και την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού το Δάσος Φρακτού θα περιληφθεί στη λίστα που καταρτίζει η Ελλάδα με τις προς έγκριση περιοχές.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, το δάσος Φρακτού με την υγρασία που έχει «αυτοπροστατεύεται από τη φωτιά». Η επίσκεψη στο δάσος γίνεται μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Διαθέτει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με παρουσία λύκων και αρκούδων, κόκκινων ελαφιών κλπ

Η ένταξη του παρθένου δάσους του Φρακτού στη λίστα μνημείων φυσικής κληρονομιάς της UNESCO θα συμβάλλει στο να γίνει γνωστό το Παρανέστι και να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3.