• Για την επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την Υλοτομία στην περιοχή του ποταμού Έβρου

Η επερώτηση όπως κατατέθηκε:

«Τον τελευταίο καιρό η Λαϊκή Συσπείρωση δέχεται ερωτήματα κατοίκων της περιοχής για την μαζική υλοτομία δένδρων στην περιοχή του Έβρου. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο 2021 που άρχισαν οι εργασίες έχει υλοτομηθεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός παρόχθιων στην περιοχή από Διδυμότειχο μέχρι και το Ορμένιο.

Εκτός του ότι το κόψιμο ακόμη και ενός μόνο δένδρου είναι ζημιά για το περιβάλλον, εκφράζονται φόβοι για την συνολική έκταση δάσους, που έχει σχεδιαστεί τελικά να αποκοπεί. Παράλληλα οι ντόπιοι υλοτόμοι αισθάνονται έντονη πικρία, καθώς όπως εκτιμούν, έχουν εξαιρεθεί από τις πιο πάνω εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν παραβλέπεται επίσης, μετά την υλοτομία, η αύξηση του κινδύνου πλημμυρών από τα νερά του ποταμού.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Εάν είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας οι πιο πάνω εργασίες, με βάση ποια μελέτη διενεργούνται, ποια είναι τα στοιχεία του διαγωνισμού για την ανάθεσή τους και τι έκταση – αριθμός δένδρων προβλέπεται να αποκοπεί;
  • Εφόσον η υλοτομία εποπτεύεται από άλλο κρατικό φορέα, τι ενέργειες θα αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο λαός της Θράκης για τα ίδια πιο πάνω ζητήματα;»

Η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη ότι οι εργασίες υλοτομίας στον ποταμό του Έβρου διεξάγονται από το Στρατό και η δέσμευση ότι θα απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα, δεν αποτελούν απάντηση στις εύλογες ανησυχίες του λαού της περιοχής.

  • Για τη Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ) 2023-2027

Από τη συζήτηση στο ΠΣ αναδείχθηκε η στρατηγική σύμπλευση της διοίκησης με τις «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις – εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης – στη στρατηγική της ΕΕ που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά με παλιά και νέα «εργαλεία».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση και υπογράμμισε ότι το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ανάλογων σχεδίων της ΕΕ που εξειδικεύονται σε κάθε κράτος μέλος της. Τα αποτελέσματά τους, όπως και συνολικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, τα βιώνουν στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, οι λαοί συνολικά: Έκρηξη του κόστους παραγωγής, εγκατάλειψη «παραδοσιακών» καλλιεργειών στο όνομα της προώθησης των «ανταγωνιστικών» – κυρίως εξαγώγιμων –υπονόμευση της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας που έχει η χώρα μας για παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Και το εν λόγω ΣΣΚΓΠ αποτελεί «εργαλείο» για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης, των υποδομών και της παραγωγής στα χέρια των μεγάλων, των καπιταλιστών γης.

Από αυτή την άποψη μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορούμε να εκλάβουμε τις «διακηρύξεις» – στόχους που παραθέτει η εισήγηση, ότι δηλαδή με το ΣΣΚΓΠ επιδιώκονται η «επισιτιστική ασφάλεια» σε συνθήκες που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για το «βαρύ» ενεργειακό και επισιτιστικό «χειμώνα», που φέρνουν ελέω της πολιτικής τους, της «πράσινης μετάβασης», των ανταγωνισμών που οξύνονται, της πολεμικής σύγκρουσης των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ – Ρωσίας) στο έδαφος της Ουκρανίας, με τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης να είναι προ των πυλών.

Στους στόχους επίσης αναφέρεται η μέριμνα για το περιβάλλον και για το κλίμα. Η υποκρισία της ΕΕ περισσεύει. Μακελεύουν λαούς με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η πυρηνική απειλή μεγαλώνει, οι ΑΠΕ επελαύνουν στους ορεινούς όγκους και τις πεδιάδες, σύντομα και στις θάλασσές μας, καταστρέφοντας χλωρίδα και πανίδα, ακόμα και «προστατευόμενες» περιοχές, στα απορρίμματα προκρίνουν την καρκινογόνα καύση … και μιλούν για … περιβαλλοντικές ευαισθησίες!!! Στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, για να κερδίσουν δισεκατομμύρια τα κοράκια των ΑΠΕ, υλοποιούν τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης, υπονομεύοντας τις ενεργειακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, ανάμεσά τους και του λιγνίτη. Αλλά η υποκρισία τους αποδείχθηκε και στη σημερινή συγκυρία, με την επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων σε όλη την ΕΕ και στη χώρα μας. Τώρα πάνε περίπατο οι «περιβαλλοντικές ανησυχίες»!

  • Για τη «Λευκή Νύχτα» στην Κομοτηνή

Όπως είχαμε τοποθετηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ψηφίζουμε κατά της διεύρυνσης ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων καθώς η ίδια η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν ακόμα «Δούρειο ίππο» για την καταστρατήγηση του εργασιακού ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων.

Η εμπειρία μάλιστα όλων αυτών των ετών απέδειξε πως αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αναστείλουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά ούτε καν να δώσουν μια ανάσα στην πνιγηρή τους κατάσταση από τη φορολεηλασία, τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη.

Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι η «ψυχολογία» αλλά οι μισθοί και τα εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών. Ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο πληθωρισμός τρέχει με 11%, οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης και ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, νέα ανεξέλεγκτα χρέη.

Οι μικρομαγαζάτορες που ακόμα και σήμερα και παρά την ίδια τους την πείρα διατηρούν κάποιες «ελπίδες», ας αναλογιστούν ποιανού ο τζίρος ανεβαίνει και ποιανού πέφτει κάθε χρόνο: των μικρομεσαίων που περιμένουν τις περιόδους εκπτώσεων ή των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου «mall» και εκπτωτικών χωριών; Στα δικά τους καταστήματα γίνονται ουρές κάθε «blackFriday» ή στα μεγάλα πολυκαταστήματα;

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Σε κάθε περίπτωση Δήμος, Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει χωρίς να διαταράσσεται το ωράριο εργασίας των εμπορικών καταστημάτων.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ