- «Μομφή για τη χώρα η απόφαση για το Φαρμακονήσι»
- «Προχειρότητα στις ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα»
Ηχηρή απάντηση στην Υφυπουργό Μεταναστατευτικής πολιτικής Σ. Βούλτεψη για όσα είχε ισχυρισθεί σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, έδωσε μιλώντας στη Βουλή, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος.
«Δεν έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει κράτος δικαίου. Δεν ανταγωνιζόμαστε για τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είχαμε σαφή καταδίκη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της απόφασης για παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καθώς διαπίστωσε ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε βυθιστεί το σκάφος ούτε είχαν προσφέρει όλα όσα μπορούσαν για να παρέχουν προστασία στους αιτούντες άσυλο και στους συγγενείς τους. Καταδικαστήκαμε επίσης για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), επειδή οι 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών στις οποίες υποβλήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι. Όλα αυτά αποτελούν μομφή κατά της χώρας μας και πλήγμα στο κράτος δικαίου», κατέληξε
«Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με το κράτος δικαίου. Και είναι ενδεικτικό της προχειρότητας του νομοσχεδίου για τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι ότι προ μηνός ψηφίσαμε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και σήμερα την ξανατροποποιείτε», συνέχισε ο κ. Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Όσον αφορά την τροπολογία που συμπεριλαμβάνει τον Συνήγορο του Πολίτη σε διοικητική επιτροπή έκδοσης αποφάσεων, σημείωσε ότι υπάρχει σαφής αντινομία αφού ο Συνήγορος αποτελεί ανεξάρτητη Αρχή με συνταγματική κατοχύρωση και με τον τρόπο αυτό αφοπλίζεται η αρμοδιότητά του να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της διοίκησης.