Tουλάχιστον 1.600 επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν παιδιά, καθώς και φοιτητές συμμετείχαν σε ένα πρωτοποριακό για τη χώρα μας εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση περιστατικών ανηλίκων με υποψία κακοποίησης.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το σωματείο «ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού» σε συνεργασία και υπό την επιστημονική επίβλεψη του προσωπικού της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού».
Οι επαγγελματίες υγείας επιμορφώθηκαν, ώστε να αναγνωρίζουν αλλά και να διαχειρίζονται περιστατικά ανηλίκων με υποψία σωματικής κακοποίησης. Παράλληλα, εκπαιδεύθηκαν και στο ειδικά σχεδιασμένο πρωτόκολλο-εργαλείο για την ανίχνευση της σωματικής κακοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν όταν γίνεται αντιληπτό κάποιο περιστατικό με υποψία κακοποίησης.
Πρόκειται για μία από τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του έργου που υλοποίησε το σωματείο ΕΛΙΖΑ με θέμα «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών». Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για επαγγελματίες, καθώς και πανελλαδικής εμβέλειας πρωτοβουλίες για τους πολίτες, σε μία κοινή προσπάθεια για την προβολή και κυρίως την προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών.
Άλλωστε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF, η πραγματικότητα είναι σκληρή για τουλάχιστον 300.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών σε όλο τον κόσμο, που δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση από το «στενό» τους περιβάλλον, ενώ την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι 500.000 παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας.
Παράλληλα, μέσα από παιδιατρικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, διανεμήθηκαν εξειδικευμένοι οδηγοί του «ΕΛΙΖΑ» που στόχο έχουν να βοηθήσουν νέους γονείς και φροντιστές σε καθημερινές προκλήσεις και προβλήματα για την πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης. Περισσότεροι από 10.000 γονείς και φροντιστές, μέσα από τη δράση, παρέλαβαν 20.000 οδηγούς «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα» και «Σύνδρομο Ταρακουνήματος του μωρού» σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμη, μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών υλοποιήθηκε και ειδικά σχεδιασμένο περιεχόμενο διοχετεύθηκε στα social media, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα Δικαιώματα των Παιδιών, καθώς και την ενεργοποίησή τους, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία – δράσεις που οδήγησαν στην ευαισθητοποίηση περίπου τριών εκατομμυρίων πολιτών σε όλη τη χώρα.
Το έργο «Κύκλος Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων των Παιδιών» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το «ΕΛΙΖΑ». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Πηγή: protothema.gr