Η ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια ερευνά ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που κατείχαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ έφυγαν αφού δέχτηκαν «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Energoatom και ζήτησε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση.
Η κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνη για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, η Energoatom, δημοσίευσε μια ενημέρωση αργά την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Η Energoatom πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού, επίκεντρο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, και ότι τα στρατεύματα «πανικοβλήθηκαν με το πρώτο σημάδι ασθένειας» που «εμφανίστηκε πολύ γρήγορα» και άρχισαν να προετοιμάζονται να φύγουν.
«Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι κατακτητές έλαβαν σημαντικές δόσεις ακτινοβολίας και πανικοβλήθηκαν με τα πρώτα σημάδια ασθένειας, τα οποία εκδηλώθηκαν πολύ γρήγορα».
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος εκτέθηκαν κι αυτά σε ακτινοβολία, ωστόσο ούτε αυτός ο ισχυρισμός έχει επαληθευτεί.
Κάποιες αναφορές λένε ότι οι στρατιώτες στέλνονται σε ειδική ιατρική μονάδα στη Λευκορωσία αφού οδήγησαν τανκς μέσα από τη «νεκρή ζώνη» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ραδιενεργή σκόνη.
Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν και από την κοντινή πόλη Slavutych, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ, δήλωσε η Energoatom.
Ο ΔΟΑΕ είπε ότι ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη «αποστολή βοήθειας και υποστήριξης» στο Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο η Energoatom ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά συμφώνησε επίσημα να παραδώσει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προστασία του Τσερνομπίλ.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια στο Τσερνόμπιλ και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων απέτρεψε την εναλλαγή του προσωπικού για κάποιο διάστημα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους λογαριασμούς του προσωπικού του Τσερνόμπιλ, δεν απάντησε.
Πηγή: cnn.gr