Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την εβδομάδα αυτή, σχέδιο για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου που φθάνουν στο 40% και για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων των κρατών σε αναταράξεις στον εφοδιασμό ή εκτίναξη των τιμών.


Το προσχέδιο της πρότασης έχει ως εξής:

Αποθήκευση φυσικού αερίου

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ θα πρέπει να διαμορφώνεται στο 80% τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος ως ανάχωμα σε οποιοδήποτε σοκ για τον επόμενο χειμώνα. Η Επιτροπή θα αναλάβει τον συντονισμό μέτρων για να διασφαλιστεί η συνθήκη αυτή. Οι χώρες θα μπορούν να υποχρεώνουν τους χρήστες αποθηκευμένου αερίου να αναπληρώνουν μια μίνιμουμ ποσότητα αερίου ή να αναθέτουν στους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς την αγορά στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει οι χώρες της ΕΕ να δεσμεύονται νομικά σε μια ελάχιστη ποσότητα αποθήκευση φυσικού αερίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο 29%, περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, με βάση τα σχέδια αποθήκευσης και έκτακτης ανάγκης των χωρών για σοκ στον εφοδιασμό.

Προμήθειες αερίου

Η ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια σειρά από νέες πολιτικές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων στόχων για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγώνενέργειας και ταχύτερη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία. Οι προτάσεις θα μείωναν την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο κατά 23% έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο, και η Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τις εγκρίνουν άμεσα. Βραχυπρόθεσμα, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι ανησυχίες για διακοπές στις ροές αερίου από την Ρωσία προέτρεψαν την ΕΕ να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες από χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Ιαπωνία. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ και διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο. Το προσχέδιο ανέφερε ότι η ΕΕ θα συζητήσει τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις της αγοράς με μεγάλους αγοραστές φυσικού αερίου για να προσπαθήσει να αποφύγει “πρακτικές της αγοράς” που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές. Δεσμεύθηκε επίσης να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη σε έργα πράσινου υδρογόνου και είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον μεγάλο προϋπολογισμό των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή βιοαερίου από απόβλητα.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια, η Επιτροπή θα κάνει τον Ιούνιο συστάσεις για επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Μια άλλη πρόταση θα περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση έργων ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκών στη στέγη, ανέφερε το προσχέδιο. Η Επιτροπή θα συστήσει στις χώρες της ΕΕ να φορολογήσουν τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και να επενδύσουν τα έσοδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη στήριξη των καταναλωτών και των βιομηχανιών που πλήττονται από τις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι κυρώσεις της ΕΕ θα εξανεμίσουν τα έσοδα της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία θα πλήξουν σταδιακά τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη ο επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της ένωσης.

Η ΕΕ των 27 χωρών έχει επιβάλει πολλά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαγωγής τεχνολογιών διύλισης από την Ευρώπη, καθιστώντας δυσκολότερο και ακριβότερο τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων της. «Αυτές οι τεχνολογίες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν εύκολα να διατεθούν από άλλους προμηθευτές παγκοσμίως», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson. «Έτσι θα δούμε με την πάροδο του χρόνου ότι θα υπάρξει εξάντληση των εσόδων από το διυλισμένο πετρέλαιο που το 2019 απέφερε έσοδα 24 δισ. ευρώ στη Ρωσία», είπε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αντιπροσώπευαν το 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών. Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα στερούσε από τη Μόσχα σημαντικό μέρος των εσόδων της, αλλά θα επέφερε επίσης σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη και θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει με περίπου 40% να προέρχεται από τη Ρωσία.

Πηγή: ot.gr