Είναι ένα πράσινο λαχανικό με ήπια γεύση σαν του κρεμμυδιού. Το σχοινόπρασο ανήκει στο γένος Άλλιον, που συμπεριλαμβάνει επίσης το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο. Καλλιεργείται εδώ και αιώνες για την χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση του και τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.
Το σχοινόπρασο είναι ένα λαχανικό με υψηλή θρεπτική αξία. Παρέχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Ωστόσο για να λάβει κάποιος σημαντικές ποσότητες από αυτά, θα έπρεπε να φάει μεγάλη ποσότητα σχοινόπρασου. Αντ’ αυτού χρησιμοποιείται ως καρύκευμα ή γαρνιτούρα. Μια συνήθης ποσότητα είναι μία κουταλιά της σούπας (ή 3 γραμμάρια).
Σύμφωνα με την Κεντρική Βάση Δεδομένων Τροφίμων (FDC) του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο, ωμό σχοινόπρασο παρέχει:
- Νερό: 2,7 γραμμάρια
- Θερμίδες: 0,9 θερμίδες
- Βιταμίνη Κ: 5% από την συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ)
- Βιταμίνη C: 2% από την ΣΗΔ
- Φολικό οξύ: 1% από την ΣΗΔ
- Βιταμίνη Α: 1% από την ΣΗΔ
- Ασβέστιο: λιγότερο από το 1% από την ΣΗΔ
- Κάλιο: λιγότερο από το 1% από την ΣΗΔ
Τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά περιέχονται σε πολύ μικρή ποσότητα σχοινόπρασου. Τα οφέλη, όμως, που μπορεί να κρύβουν για την υγεία υποδηλώνουν ότι καλό θα ήταν να το προσθέτουμε συχνότερα στο φαγητό μας. Να τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.
Πρόληψη του καρκίνου
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά του γένους Άλλιον μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ορισμένα από τα συστατικά που περιέχει το σχοινόπρασο, μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή την διασπορά τους στο σώμα.
Σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2019, 16 διαφορετικά λαχανικά του γένους Άλλιον έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μεταξύ των συστατικών που τους προσδίδουν αυτές τις ιδιότητες ξεχωρίζουν:
- Η S-αλλυλ-μερκαπτοκυστεΐνη
- Η κερσετίνη
- Τα φλαβονοειδή
- Το αχοένιο (ajoene)
Άλλη ανασκόπηση, του 2015, έδειξε ότι τα λαχανικά αυτά μπορεί να μειώνουν κυρίως τον κίνδυνο αναπτύξεως γαστρεντερικών καρκίνων. Το όφελος αποδίδεται στα θειούχα συστατικά τους και στις αντιμικροβιακές ιδιότητές τους.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προστατεύουν και από τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση, διότι μπορεί να έχουν την αντίθετη από την επιθυμητή δράση.
Προστασία από την οστεοπόρωση
Το σχοινόπρασο περιέχει και βιταμίνη Κ, ένα συστατικό απαραίτητο για την οστική πυκνότητα και την πήξη του αίματος. Η βιταμίνη αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ορισμένες περιοχές της Ασίας. Οι επιστήμονες την μελετούν και στη Δύση.
Η λήψη βιταμίνης Κ συνιστάται στην νηπιακή ηλικία για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας για όλη τη ζωή. Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε αυτή τη βιταμίνη, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Βελτίωση της μνήμης
Το σχοινόπρασο περιέχει χολίνη και φολικό οξύ, δύο συστατικά που σχετίζονται με βελτίωση της μνήμης. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε χολίνη, αποδίδουν καλύτερα στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ. Αντίστοιχα, το φολικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην προστασία της μνήμης αλλά και της ψυχικής διάθεσης.
Τι να προσέχετε
Επειδή το σχοινόπρασο συνήθως χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην μαγειρική ή για γαρνιτούρα, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις επιδράσεις του όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μία κουταλιά της σούπας στο φαγητό θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία. Σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να προκαλέσει στομαχικά ενοχλήματα και δυσπεψία.
Φωτογραφία: iStock