Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξες τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που έχει εκφράσει για την πορεία της πανδημίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ ενώ στη συνέχεια είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει καταστήσει αναγκαία τη μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με τη φυσική νόσο.
Όπως είπε η κ Θεοδωρίδου παρά τις διαφορές όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητά των εμβολίων είναι μειωμένη με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Είπε ότι οι δυο δόσεις είναι ανεπαρκείς ενώ η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία αν και δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τo Hνωμένο Βασίλειο, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από την εισαγωγή σε νοσοκομείο, σημείωσε μεταξύ άλλων η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ακόμα ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον και η ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός ενώ «η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει ερευνητικές μελέτες ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τους βρόγχους ενώ με πιο αργό στους πνεύμονες».
Η ίδια μίλησε για μια ευοίωνη προοπτική αναφερόμενη στο «ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ακόμη διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για σοβαρές πιθανές επιπτώσεις στα ευάλωτα άτομα».
Αναφερόμενη σε στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 είπε ότι μέσα από αυτά επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως ασφαλή και μίλησε για ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος, πυρετός, κόπωση και κεφαλαλγία «με μια ίσως μεγαλύτερη συχνότητα να παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνλοιμώξεων της μετάλλαξης Δέλτα και Όμικρον είπε ότι: «οι συνλοιμώξεις μπορεί να συμβούν – αυτό το γνωρίζουμε στην ιατρική – και να επιβαρύνουν ευάλωτα άτομα όπως ηλικιωμένοι και ανοσοκατεασταλμένοι. Αντί όμως η μέχρι σήμερα θεωρητική πιθανότητα να δημιουργεί νέο άγχος και ανησυχία μάλλον θα έπρεπε να αποτελεί μία υπενθύμιση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, έναν ιό που μπορεί να τον έχουμε σύντομα πολύ κοντά μας».
Πηγή: ertnews.gr