Μετά τις δύο επιτυχημένες δράσεις, στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2021, την «Δέηση Πόντου» στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών και τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, τα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου δράσης «Νίκος Καπετανίδης», επισκέφθηκαν την ποντιαμάνα Δράμα.

Στόχος να γνωρίσουν από κοντά όλα τα προσκυνήματα με αναφορά στον αλησμόνητο Πόντο, αυτά που κράτησαν την μνήμη, την εθνική συνείδηση, την Ορθοδοξία ανά τους αιώνες.

Τα μέλη της αποστολής, υποδέχθηκε και ξενάγησε σε όλη την διαδικασία των προσκυνημάτων, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

DRAMA.KOYDOYNIA.AGIOS.DABID.KOMNHNOS.PAYLOS.24.10.2021.IMG 3499

Η αποστολή ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 23 Οκτωβρίου 2021, από τη Θεσσαλονίκη και πρώτος σταθμός ήταν το Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Δαυίδ Μεγάλου Κομνηνού στο χωριό Κουδούνια του νομού Δράμας, ένα χωριό προσφύγων.

Ακολούθησε η επίσκεψη και η ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου.

DRAMA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.KAPETANIDIS.23.10.2021.IMG 3562 1

Επόμενος σταθμός ήταν η κεντρική πλατεία της Δράμας, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Κικώτη και ανεγέρθηκε τον Μάιο του 2019, επί δημαρχίας Χριστόδουλου Μαμσάκου και ήταν δωρεά της Εταιρίας Παυλίδη Α.Ε. Μάρμαρα – Γρανίτες.

DRAMA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.KAPETANIDIS.23.10.2021.IMG 3562 3

Στο τόπο του μνημείου ήταν ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης, ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην αποστολή τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε και δημιούργησε τις παραστάσεις του μνημείου. Να επισημάνουμε ότι ο Γιώργο Κικώτης, είναι και ο γλύπτης που δημιούργησε το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στη πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη.

DRAMA.MNHMEIO.GENOKTONIAS.KAPETANIDIS.23.10.2021.IMG 3562 2

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου του συλλόγου δράσης «Νίκος Καπετανίδης», στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τον Γιώργο Γεωργιάδη.

DRAMA.SMYRNHS.XRYSOSTOMOS.23.10.2021.IMG 3603

Στο δρόμο για την Μητρόπολη Δράμας, η αποστολή σταμάτησε στο χώρο έξω από το κτίριο της Μητρόπολης, όπου κυριαρχεί το άγαλμα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας (1902 – 1909), Σμύρνης (1910 – 1922) Χρυστόστομου. Σύντομη ενημέρωση έκανε ο Θρασύβουλος Ευτυχίδης, με καταγωγή από τη Δράμα.

DRAMA.IERA.MHTROPOLIS.KTIRIO.IMG 3600

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν η Μητρόπολη Δράμας και το πολιτιστικό κέντρο της, που φέρει το όνομα «Φροντιστήριον Τραπεζούντος».

DRAMA.IERA.MHTROPOLH.FRONTISTHRION.TRAPEZOYNTOS.IMG 3612

Στον αύλειο χώρο του κτιρίου της Μητρόπολης Δράμας, κυριαρχούν οι προτομές Λαυρέντιου Παπαδόπουλου εκ Βαρενού Χαλδίας Πόντου, Μητροπολίτου Χαλδίας – Κερασούντος (1905 – 1922) και Δράμας (1922 – 1928) και του Αρχιμανδρίτη Πανάρετου Τοπαλίδη (1877 – 1959).

DRAMA.IEROS.NAOS.METAMORFOSEOS.23.10.2021.IMG 3689 2

Ακολούθησε η επίσκεψη στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως με το Παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά, όπου σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Δράμας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εάν όλα πάνε καλά εντός του 2022.

DRAMA.IEROS.NAOS.METAMORFOSEOS.23.10.2021.IMG 3689 1

Στο χώρο αυτό βρίσκεται ο τάφος του Μητροπολίτη Λαυρέντιου Παπαδόπουλου και των πρώτων κατοίκων της περιοχής εκ Βαρενού Πόντου, και ήταν ο πρώτος ναός από πηλό, μη λειτουργικός και κατεδαφίστηκε για να γίνει η νέα εκκλησία.

DRAMA.KARSLIDIS.23.10.2021.IMG 3728 1

Η αποστολή με τις επισκέψεις στα προσκυνήματα ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως στο χωριό Ταξιάρχης (Σίψα), εκεί όπου βρίσκεται το κελί, η κάρα και τα οστά του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη, η οποίος αγιοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

DRAMA.KARSLIDIS.23.10.2021.IMG 3728 2

Μετά το τέλος της επίσκεψης της αποστολής στα προσκυνήματα της Δράμας, εκ μέρους του συλλόγου δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ο Γιώργος Γεωργιάδης, προσέφερε στον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο σε μικρογραφία τον μονοκέφαλο αετό της Σινώπης του Πόντου, που σχεδίασε και δημιούργησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, ο οποίος έκανε και το άγαλμα του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, που τοποθετήθηκε στο πρώην στρατόπεδο “Παύλος Μελάς” στη Θεσσαλονίκη.

DRAMA.TAXIARXES.23.10.2021.IMG 3839 2

Αργά το μεσημέρι τα μέλη της αποστολής μαζί με τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, τον αντιδήμαρχο πολιτισμού του δήμου Δράμας Λευτέρη Καλλινικίδη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Χορευτών Δράμας «Ο Πυρρίχιος» Δημήτρη Τσακαλίδη, οι οποίοι συνόδευσαν την αποστολή από την έλευση έως το τέλος της επίσκεψης στο νομό Δράμας, παραβρέθηκαν στο γεύμα σε εξοχική ταβέρνα στους Ταξιάρχες, όπου με τη συνοδεία της λύρας του Φάνη Κουρουκλίδη και των τραγουδιστών Αλέξη Παρχαρίδη και Παναγιώτη Θεοδωρίδη, ταξίδεψαν στις μουσικές και τα χρώματα του αλησμόνητου Πόντου.

DRAMA.TAXIARXES.23.10.2021.IMG 3839 1
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία ίδρυσης του συλλόγου και της επίσκεψης στη Δράμα, ανέφερε:

Σε ένα καταφύγιο στην ορεινή Δράμα στους Ταξιάρχες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης. Για 8 ώρες ήμασταν μαζί με τον Πόντιο Δεσπότη Δράμας Παύλο. Μας υποδέχθηκε με αγάπη και μας ξενάγησε σε όλα τα Ορθόδοξα σεβάσματα, ιερά και ναούς, μονές, κειμήλια που διακονεί με αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Στο τέλος η Λύρα του Πόντου στο αποχαιρετιστήριο γεύμα έδωσε μια επική διάσταση στα συμποσιακά δρώμενα. Εκπληκτική η φύση της Ανατολικής Μακεδονίας.

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Δράμας. Με τον σύλλογο Δράσης Νίκος Καπετανίδης. Η πρώτη αποστολή του συλλόγου μας. Στην έδρα του Ποντίου Δεσπότη Παύλου.

Πηγή: efxinospontos.gr