ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΙΝΟ ΑΡΩΜΑ
· Επένδυση στην Καβάλα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και σε βάθος χρόνου 100 εκατομμυρίων με δημιουργία περισσότερων από 100 θέσεων εργασίας
· Βασικοί συντελεστές της προσπάθειας ο Καβαλιώτης Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος και ο Δραμινός Σύμβουλος του Δ.Σ. του ALEXANDRION CROUP και Σύμβουλος Επιχειρήσεων Γιάννης Χορόζογλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Στον χάρτη των μεγάλων επενδύσεων μπαίνει η Καβάλα με τον Ρουμανοαμερικανικό Όμιλο εταιριών ALEXANDRION του επιχειρηματία Ναουάφ Σαλαμέχ ο οποίος προωθεί την δημιουργία στην πόλη εργοστασίου αιθυλικής αλκοόλης συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ. Το ALEXANDRION GROUP είναι επιχείρηση παγκοσμίου βεληνεκούς, με έδρα το Βουκουρέστι της Ρουμανίας και παράλληλες δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Βραζιλία και την Κύπρο.
Οι επαφές στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από καιρό, ενώ με προτροπή του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ A.E. (Enterprise Greece)» μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Φιλιόπουλου και του κ. Ναουάφ Σαλάμεχ και τη συμμετοχή του κ. Γιάννη Χορόζογλου, Συμβούλου του Δ.Σ. του ALEXANDRION CROUP και Σύμβουλου Επιχειρήσεων, ώστε να τεθούν οι βάσεις της επένδυσης. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον κ. Υφυπουργό να γίνει μία νέα συνάντηση στην περιοχή της Καβάλας, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα μεταξύ της εταιρείας και των θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.
Την περιοχή επισκέφθηκαν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της «ΑLEXANDRION wines & spirits» κ. Ναουάφ Σαλάμεχ, συνοδευόμενος από τα στελέχη του Ομίλου και συγκεκριμένα τον κ. Στέλιο Σάββα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Enterprise Greece» κ. Γιώργο Φιλιόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας στην Κύπρο κ. Σάββα Χαραλάμπους, τον Διευθυντή της εταιρείας στην Αθήνα κ. Γιώργο Στασινόπουλο και τον Σύμβουλο του Δ.Σ. του ALEXANDRION CROUP και Σύμβουλο Επιχειρήσεων από την Δράμα κ. Γιάννη Χορόζογλου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΒΙΟ.ΠΑ. της Καβάλας για διευθέτηση λεπτομερειών.
Αισίως λοιπόν μετά από σειρά διαβουλεύσεων αλλά και θετικής προαίρεσης από πλευράς Κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων, η συγκεκριμένη επένδυση λαμβάνει την έγκριση προκειμένου το 2023 να δούμε έτοιμη την μονάδα παραγωγής στην ΒΙ.ΠΕ. της Καβάλας η οποία επιλέχθηκε τελικά ως η «συμφερότερη» από πλευράς τοποθεσίας και η αποτελεσματικότερη (για την διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων) για τον Επιχειρηματικό Όμιλο ALEXANDRION CROUP.
Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της έλευσης εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και όχι π.χ. στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη), όπως ήταν αρχικά και μία άλλη σκέψη και πρόθεση, εκτός του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας «Φίλιππος Β’» και του Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» (εκτός δηλαδή της πρόσβασης και του «στρατηγικού» σημείου αυτού), ήταν και η συμβολή του Δραμινού κ. Γιάννη Χορόζογλου, βασικού συντελεστή της όλης αυτής προσπάθειας, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Φιλιόπουλου της Enterprise Greece, ο οποίος ήταν και είναι άλλος ένας θετικός πυλώνας για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.
Φυσικά όλα τα παραπάνω με την ιδιαίτερη προσοχή και συμπαράσταση του αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών και Καβαλιώτη στην καταγωγή κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περίπου της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, καθαρό οινόπνευμα δηλαδή, με ετήσια δυναμικότητα περισσότερο από 30 εκατομμύρια λίτρα.
Ο τρόπος παραγωγής αυτού του παραγόμενου προϊόντος (αιθυλική αλκοόλη) λαμβάνεται με απόσταξη ή με ώσμωση ύστερα από αλκοολική ζύμωση ζαχαρούχων και αμυλούχων γεωργικών προϊόντων, όπως τα ζαχαρότευτλα, η μελάσα, το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Πρόκειται, σε αντίθεση με τη συνθετική αιθυλική αλκοόλη –κατάλληλη μόνο για βιομηχανικές χρήσεις ή ως απολυμαντικό χεριών–, για ένα διαυγές απόσταγμα τουλάχιστον 95% αλκοολικών βαθμών, το οποίο, έχοντας απαλλαγεί από χημικά κατάλοιπα, χρησιμοποιείται ως συστατικό στα «λευκά» ποτά –τη βότκα, το τζιν και το ούζο– αλλά και από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Η αύξηση, παγκοσμίως, της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχει ενισχύσει τη ζήτηση και για την καθαρή αιθυλική αλκοόλη, με την Ελλάδα να μην διαθέτει σύγχρονα αποστακτήρια και μονάδες παραγωγής της.
Με τα δεδομένα αυτά, ο Σύρος επιχειρηματίας κ. Ναουάφ Σαλαμέχ θα επενδύσει, εκτός από τα 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του έργου, συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μονάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το έργο θα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Βασική, άλλωστε, προϋπόθεση προκειμένου ένα καινούργιο project (που να σημειώσουμε πως δεν είναι συνέχεια ενός υφιστάμενου έργου, αλλά νέων εξ αρχής κατασκεπαζόμενων εγκαταστάσεων) να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση, βάσει του υπό διαβούλευση νέου καθεστώτος, είναι ο προϋπολογισμός του να είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα της Καβάλας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας, με τον όμιλο ALEXANDRION CROUP να σχεδιάζει τη μετατροπή των υπολειμμάτων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της απόσταξης σε ζωοτροφές. Υπολογίζεται πως το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα καλύπτει τις ανάγκες του ομίλου ALEXANDRION, που παράγει περίπου 42.000 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, σημαντικό τμήμα των οποίων κατευθύνεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
Η κατασκευή του αποστακτηρίου στην Καβάλα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ της ALEXANDRION για την κατασκευή οκτώ αποστακτηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Μέσω των νέων αυτών επενδύσεων, ο κ. Ναουάφ Σαλαμέχ εκτιμά ότι ο ρουμανικός όμιλος, που εμφάνισε το 2020 έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή την περίοδο, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η ALEXANDRION κατασκευάζει δύο μονάδες απόσταξης, από τις οποίες η μία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, ενώ στη Ρουμανία η ALEXANDRION κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο και δρομολογεί την υλοποίηση ενός ακόμη.