Δυσκολίες στον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και τεστ των φοιτητών
Δύσκολη εξίσωση αποτελεί το άνοιγμα των πανεπιστημίων με διά ζώσης λειτουργία κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, που αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου. Οι πρυτάνεις αναμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των ΑΕΙ, αλλά θεωρούν πρακτικά ανεφάρμοστο τον έλεγχο από τους καθηγητές των πιστοποιητικών του εμβολιασμού, της νόσησης ή του τεστ των φοιτητών όταν πρόκειται για μαθήματα σε μεγάλα αμφιθέατρα. Μάλιστα, δεν αποκλείουν περιπτώσεις ακτιβισμού από φοιτητές ή ακόμη και μαζικότερες αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί να «απαντά» εάν ο φοιτητής έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, με βάση τον ΑΜΚΑ του φοιτητή. Πρόκριμα των όποιων αποφάσεων θεωρείται η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων είναι σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα, ενώ δεν αποκλείεται και η έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ζήτησε εμμέσως οι πρυτανικές αρχές –«οι οποίες φαντάζομαι ότι και εκείνες θα θέλουν τα μαθήματα, οι εξετάσεις, να γίνονται διά ζώσης», όπως είπε– να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να δουν πώς θα εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, στον βαθμό που κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Η φύση της λειτουργίας των ΑΕΙ, με τα διάφορα μαθήματα τα οποία παρακολουθεί διαφορετικός αριθμός φοιτητών, καθιστά αδύνατο τον έλεγχο των πιστοποιητικών των φοιτητών από τους καθηγητές.
Το face control
«Το face control θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ενώ δεν είναι και λειτουργικό σε ένα μάθημα με 100 φοιτητές», ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ. Μάλιστα δεν αποκλείεται φοιτητικές ομάδες να επιχειρήσουν να πολιτικοποιήσουν τη διαδικασία ελέγχων. Ενδεικτικό είναι πως έως τώρα υπήρξαν διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών, επικαλούμενοι την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Βεβαίως, όπως τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, «έχουμε την εμπειρία από πέρυσι, όταν οι φοιτητές ήταν συνεπείς στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των self tests, ενώ σαφώς είναι εύκολος ο έλεγχος των πιστοποιητικών στα ολιγομελή εργαστηριακά μαθήματα». Από την πλευρά της, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη δήλωσε στην «Κ» ότι «όσοι αντιδράσουν μπορούν να απομονωθούν από τους υπόλοιπους φοιτητές, αλλά κυρίως αναμένουμε από τον ΕΟΔΥ να δώσει οδηγίες για τους κανόνες λειτουργίας και τυχόν ανώτατο αριθμό φοιτητών σε κάθε αμφιθέατρο με βάση και τη χωρητικότητά του».
Βεβαίως, εάν οριστεί ανώτατος αριθμός φοιτητών σε κάθε αμφιθέατρο, πολλά ΑΕΙ θα έχουν πρόβλημα υποδομών. Ετσι, μεταξύ άλλων εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως να δοθεί προτεραιότητα για διά ζώσης μαθήματα στους φοιτητές των δύο πρώτων ετών (οι νυν δευτεροετείς έχουν κάνει ελάχιστα διά ζώσης μαθήματα κατά το πρώτο έτος σπουδών τους, 2020-2021) είτε τα ΑΕΙ να επιλέξουν ένα ποσοστό μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως (άλλωστε υπάρχουν πανεπιστημιακοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτόν τον λόγο προκρίνουν την τηλεκπαίδευση). Την ίδια στιγμή, αναζητείται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών.
Πάντως, δεν λείπουν οι πρυτάνεις που πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για τη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους φοιτητές.
Πηγή: kathimerini.gr