Στη σημασία της αποτροπής διαβρωτικών και πλημμυρικών φαινομένων μετά τις πυρκαγιές αλλά και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αποφύγουμε παρόμοιας έκτασης και έντασης δασικές πυρκαγιές στο μέλλον αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη.
Όπως είπε η κ. Τσιτσώνη:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει μετά την πυρκαγιά είναι να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στη χώρα μας.
Αμέσως μετά την πυρκαγιά πρέπει να γίνουν δύο μελέτες, μία για την αποτροπή των πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων και μία για την αποκατάσταση. Επείγει η πρώτη μελέτη που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου από τις δασικές υπηρεσίες της κάθε περιοχής. Μετά πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η μελέτη, με τη δημιουργία κορμοδεμάτων και ξύλινων φραγμάτων, όπου οι κλίσεις είναι πάνω από 25%, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το έδαφος. Βέβαια, όπου τα ρεύματα είναι πολύ μεγάλα, θα πρέπει να γίνουν κανονικά φράγματα, όμως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν τα δέντρα που έχουν καεί και με ένα μέρος τους να γίνουν τα κορμοπλέγματα.
Τα δάση που καίγονται είναι μεσογειακά οικοσυστήματα μέσα στις διεργασίες των οποίων εντάσσεται και η πυρκαγιά. Στα 80-100 χρόνια μπορεί να συμβούν φυσικές πυρκαγιές. Οπότε έχουν αναπτύξει τα είδη αυτά μηχανισμούς επιβίωσης. Θα έχουμε επομένως μία πλούσια αναγέννηση, διότι οι κώνοι κλείνουν όταν περνάει η πυρκαγιά και όταν κρυώσουν ανοίγουν και οι σπόροι πέφτουν στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές βγαίνουν τα αρτίφυτρα.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις. Όταν έχουμε μεγάλες κλίσεις, πάνω από 50%, οι σπόροι κυλούν με το νερό προς τα κάτω. Ή όταν έχουμε νεαρές συστάδες, κάτω από είκοσι χρόνων, δεν έχουμε ώριμους σπόρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε αναδάσωση.
Όπως λέμε πάντα εμείς οι δασολόγοι, χρειάζεται πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη! Αυτή είναι το Α και το Ω για να αποτραπούν αυτές οι τεράστιες πυρκαγιές.
Θα πρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση στο σημείο, άρα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο, να υπάρχουν πυκνές υδατοδεξαμενές, για να μπορούμε να άρουμε το νερό, οχήματα τα οποία να κυκλοφορούν στις ευαίσθητες περιοχές 24 ώρες το 24ωρο, πολλούς δασοφύλακες, που δεν υπάρχουν σήμερα στη δασική υπηρεσία, έχει υποστελεχωθεί ο κλάδος. Και βέβαια, όλη την άλλη εποχή πρέπει τα δάση να καλλιεργούνται, δηλαδή να κλαδεύονται, να απομακρύνεται η καύσιμη ύλη. Δεν θα είχαμε αυτήν την κατάσταση αν είχαν γίνει όλα αυτά…»
Πηγή: ΕΡΤ