ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΟΡΗΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
· Κάδοι και απορριμματοφόρα που βρωμάνε και «ποτισμένα» σημεία στο οδόστρωμα που αναγκάζουν τους δημότες να περπατούν με καλυμμένες μύτες
· Δυστυχώς η Δράμα κατέχει τον τίτλο της πιο βρώμικης πόλης στην Ελλάδα
· Οι πολίτες αναπολούν τα χρόνια του παρελθόντος, όταν στην ηγεσία του τομέα καθαριότητας βρίσκονταν ο Τάσος Χατζηγιάννης και ο αείμνηστος Θέμης Ρεμόντης
· Απίστευτη ανικανότητα στο ζήτημα τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων – Ανοίγουν και κλείνουν τρύπες κατά το δοκούν, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει η νόμιμη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Δράμας
· «Τσουνάμι» αντιδράσεων για την τοποθέτηση κάδων λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του Θ. Αθανασιάδη – Προσβολή για την Ιστορία της Δράμας
· Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Δήμαρχο Δράμας Χρ. Μαμσάκο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρ. Κυριακίδης
· «Δέσμιος» της αριθμητικής έλλειψης στελεχών ο Δήμαρχος Δράμας, κρατάει στη θέση του έναν αποδεδειγμένα αποτυχημένο πολιτικά Αντιδήμαρχο
Αφόρητη κατάσταση δημιουργείται καθημερινά σε πάρα πολλά σημεία της πόλης της Δράμας από την μπόχα και τη δυσωδία που διαχέεται στον αέρα είτε από τους κάδους απορριμμάτων είτε από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Δράμας, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των δρομολογίων τους. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα και απλά έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Παράλληλα, τα ζουμιά από τα απορρίμματα σε πολλά σημεία «ποτίζουν» το οδόστρωμα, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη διέλευση των πεζών, οι οποίοι αναγκάζονται να περπατούν καλύπτοντας τη μύτη τους είτε με τα χέρια είτε με τα ρούχα τους, φτάνοντας ενίοτε στο σημείο να αναπολούν την εποχή που ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Πραγματικά, η ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της Δράμας είναι αποπνικτική λόγω των δυσάρεστων μυρωδιών και είναι άγνωστο κατά πόσο απειλείται ακόμη και η δημόσια υγεία.
Ακόμη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και κάποια βήματα προόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τα διπλά δρομολόγια στο κέντρο της πόλης, η Δράμα συνεχίζει να θεωρείται η πιο βρώμικη πόλη σε όλη την Ελλάδα τόσο από τους κατοίκους της όσο (κι αυτό είναι το χειρότερο) και από τους επισκέπτες της. Συχνό άλλωστε είναι το φαινόμενο υπερχειλισμένων κάδων (ακόμη και για μέρες) σε διάφορα σημεία της πόλης ή των κοινοτήτων.
Για αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις που αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά οι Δραμινές και οι Δραμινοί, οι πολιτικές ευθύνες επιρρίπτονται σχεδόν από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Χρήστο Κυριακίδη, ο οποίος θεωρείται από τους περισσότερους πως είναι πολιτικά ανεπαρκής ακόμη και για να διαχειριστεί απλώς την κατάσταση. Με όσα πρέπει να υποστούν οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο, επιβεβαιώνεται η κριτική ότι ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος αποδεικνύεται πως είναι ένας πολιτικός «νάνος» για να επιλύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας. Κι όλα αυτά, ενώ τα δημοτικά τέλη για το συγκεκριμένο τομέα έχουν αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται σε δύσκολες εποχές να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που αναπολούν τα χρόνια του παρελθόντος, όταν στο τιμόνι της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Δράμας είχαν βρεθεί πολιτικοί που είχαν το ανάστημα να ανταπεξέλθουν απέναντι στα προβλήματα, λαμβάνοντας την αναγνώριση από τους πολίτες, αλλά ακόμη και τα εύσημα και από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αλήθεια, πόση σχέση έχει η σημερινή Δράμα στον τομέα της καθαριότητας, με τα χρόνια που αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επί Διοίκησης Θωμά Μαργαρίτη, ήταν ο νυν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης ή με την εποχή που Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, επί Διοίκησης Κυριάκου Χαρακίδη, ήταν ο αείμνηστος Θέμης Ρεμόντης; Βέβαια, εκείνα τα χρόνια, μέτρο για την απόδοση των δημοτικών υπηρεσιών ήταν οι ίδιες οι κριτικές των πολιτών που κατοικούν στον τόπο και ξέρουν τι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και όχι τα like σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από ανθρώπους που ζουν είτε σε άλλες περιοχές της χώρας είτε στο εξωτερικό. Και το βασικότερο, τόσο ο Τάσος Χατζηγιάννης όσο και ο Θέμης Ρεμόντης άκουγαν με προσοχή κάθε άποψη, ήταν γενναίοι στην αυτοκριτική τους και με εργατικότητα προσπαθούσαν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα, χωρίς να θεωρούν ότι η κριτική που τους ασκούταν ήταν κακοπροαίρετη.
Τραγελαφικές καταστάσεις και δείγματα εξωφρενικής ανικανότητας τα όσα συμβαίνουν με τους βυθιζόμενους κάδους
Πέρα όμως από τα μόνιμα προβλήματα όσον αφορά την καθαριότητα, η αρμόδια υπηρεσία, με υπεύθυνο και πολιτικό προϊστάμενο τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Κυριακίδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα πρωταγωνιστεί σε μια σειρά τραγελαφικών καταστάσεων όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης της Δράμας.
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το σώμα και εισήχθη ως έκτακτο στην ημερήσια διάταξη του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου, αφορούσε την έγκριση προηγηθείσας απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου σχετικά με την επιλογή 8 σημείων για την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων.
Τελικά το θέμα αποσύρθηκε και η όλη διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Να αποφασίσει δηλαδή εκ νέου η Κοινότητα Δράμας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για να επιστρέψει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος της απόσυρσης αφορούσε την επιλογή κάποιων νέων σημείων, καθώς στα ήδη επιλεχθέντα υπήρξαν τεχνικά προβλήματα (ύπαρξη υπόγειων αγωγών και υπόγειων καλωδιώσεων).
Αυτή η νέα εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων γεγονότων που πραγματικά αποτελούν δείγματα εξωφρενικής ανικανότητας. Πρώτα από όλα, υπήρξαν ανοίγματα τεράστιων τρυπών (άκρως επικίνδυνων για τους διερχόμενους πολίτες), χωρίς να υπάρχουν εκ των προτέρων οι σχετικές εγκρίσεις. Δηλαδή ξεκίνησε η διαδικασία για τοποθέτηση κάδων, χωρίς όμως να υπάρχουν εξ αρχής όλες οι απαραίτητες αποφάσεις. Ακόμη υπήρξαν σημεία όπου άνοιγαν και έκλειναν τρύπες, αφήνοντας πραγματικά άφωνους όσους περνούσαν από τις συγκεκριμένες περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο παρκάκι των Πέντε Δρόμων, όπου ανοίχτηκαν δύο τρύπες (πρώτα η μία και μετά η άλλη), αλλά τελικά δεν είναι σε επιλεγμένα σημεία και οι τρύπες έκλεισαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ειπώθηκε πως εξετάζονται νέα σημεία για τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων όπως η περιοχή στο γήπεδο «Δ. Κραχτίδης» ή το Δημοτικό Ωδείο. Όμως, πραγματικά γεννώνται τεράστια ερωτηματικά για το αν στους συγκεκριμένους χώρους έχει κάποιο νόημα η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων.
Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ερωτηματικά έχει να κάνει και με την πληρωμή των εργασιών για τις τρύπες που ανοίχτηκαν και είτε έκλεισαν είτε δεν θα χρησιμοποιηθούν τελικά. Πώς θα πληρωθούν αυτές οι εργασίες και πώς;
Προσβολή της Ιστορίας της Δράμας οι κάδοι λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του Θ. Αθανασιάδη
Βέβαια πέρα από τις παλινωδίες για την επιλογή των κατάλληλων σημείων για την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων και τα ανοίγματα – κλεισίματα τρυπών, υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό θέμα σχετικά με τη χωροθέτηση, το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Ο λόγος για την τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων λίγα μόλις μέτρα μακριά από την προτομή του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Βούλγαρους το 1941. Μια ενέργεια η οποία θεωρείται από πολλούς ως προσβολή της Ιστορίας της Δράμας. Και γεννάται πραγματικά πληθώρα ερωτηματικών για το πώς ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριακίδης συναινεί για αυτή την τοποθέτηση, όταν ο ίδιος, πριν από όχι μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπερασπιζόμενος τον ιστορικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Οπότε ο ίδιος, ως γνώστης της τοπικής, αλλά και της ευρύτερης ιστορίας, είναι απορίας άξιο πώς επιτρέπει τη συγκεκριμένη ενέργεια, δίνοντας λαβές για μια άδικη κριτική ότι ασχολήθηκε καιροσκοπικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιδιώκοντας την πολιτική του ανάδειξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τοποθέτηση κάδων λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του αείμνηστου Θεόφιλου Αθανασιάδη, με τους πολυποίκιλους αγώνες για την Μακεδονία και την Δράμα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, είτε μέσα από σχόλια σε διά ζώσης επαφές είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, ενώ ανάμεσα σε όσους σχολίασαν αρνητικά ήταν και ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, πρώην Δήμαρχος Δράμας και νυν Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου. Παράλληλα, σχετικές ανακοινώσεις, με τις οποίες ζητείται να μην προχωρήσει η τοποθέτηση έχουν εκδοθεί από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας και από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών.
Εξάλλου δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη σημερινή ύπαρξη συμβατικών κάδων λίγα μέτρα μακρύτερα, η τοποθέτηση συστήματος βυθιζόμενων κάδων είναι δεσμευτική για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, λαμβάνοντας μη αναστρέψιμο χαρακτήρα.
Η διαδικασία τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων στο συγκεκριμένο σημείο έχει προχωρήσει και είναι άγνωστο αν στην επαναεισαγωγή του θέματος στα αρμόδια όργανα του Δήμου Δράμας (Συμβούλιο Κοινότητας, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Δημοτικό Συμβούλιο) θα περιλαμβάνεται εκ νέου αυτός ο χώρος ή όχι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τα σημεία τοποθέτησης των βυθιζόμενων κάδων ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει πλειοψηφία και δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος χώρος να απορριφθεί.
Πάντως, η διαμόρφωση νέας εισήγησης για το θέμα των βυθιζόμενων κάδων, δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή και ειδικότερα στον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να τροποποιήσει τη χωροθέτηση. Εξάλλου, ένα από τα ιδιαιτέρως θετικά χαρακτηριστικά του κ. Μαμσάκου, που του αναγνωρίζεται σχεδόν καθολικά από την τοπική κοινωνία, πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, είναι το γεγονός ότι διακατέχεται από λογική συναίνεσης, ακούει πάντα τις φωνές κριτικής και δεν διστάζει για το γενικότερο καλό και για τη διαμόρφωση κλίματος ομοθυμίας να τροποποιήσει προτάσεις και αποφάσεις. Ο κ. Μαμσάκος έχει, λοιπόν, μια χρυσή ευκαιρία να συμβαδίσει (για ακόμη μια φορά) με τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας…
«Δέσμιος» της έλλειψης στελεχών ο Χρ. Μαμσάκος, διατηρεί στη θέση του έναν αποδεδειγμένα αποτυχημένο πολιτικά Αντιδήμαρχο
Από ανεπίσημες αναφορές μελών της διοίκησης του Δήμου Δράμας οι ευθύνες για το φιάσκο με τους βυθιζόμενους κάδους αποδίδονται αποκλειστικά στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χρήστο Κυριακίδη. Μάλιστα, εκτιμάται πως με τις κινήσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος δεν έχει περιθώριο για να λάβει δραστικά μέτρα.
Η απλή αναλογική με την οποία διεξήχθησαν οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές κρατάει «δέσμιο» τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο, ο οποίος αναγκάζεται να διατηρεί στη θέση του έναν αποδεδειγμένα αποτυχημένο Αντιδήμαρχο. Κι αυτό γιατί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής είναι ακριβώς όσες και οι θέσεις ευθύνης στο δημοτικό οργανόγραμμα και δεν υπάρχει στον κ. Μαμσάκο το περιθώριο αλλαγής προσώπου στη θέση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας.
Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον η Δημοτική Αρχή διέθετε μεγαλύτερο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων (π.χ. 20 όπως την προηγούμενη δημοτική περίοδο), γνώστες του προσκηνίου και του παρασκηνίου εκτιμούν με βεβαιότητα πως ο νυν Αντιδήμαρχος Καθαριότητας θα είχε απαλλαγεί εδώ και καιρό από τα συγκεκριμένα καθήκοντά του και είτε θα προσέφερε τις υπηρεσίες του από κάποια άλλη θέση, σε μια λογική «χρυσώματος χαπιού» είτε δεν θα είχε θέση ευθύνης.
Τοποθετήσεις που προκαλούν αποτροπιασμό – Έφτασε στο σημείο να καταφερθεί κατά του Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου
Πάντως, τα προβλήματα που δημιουργεί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης στον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο δεν περιορίζονται τον τομέα ευθύνης του στο δημοτικό οργανόγραμμα, αλλά σχετίζονται και με τις θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο κ. Χρήστος Κυριακίδης, κυρίως μέσω τοποθετήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ξεχνώντας πολλές φορές πως και ο ίδιος αποτελεί θεσμικό εκπρόσωπο ενός φορέα με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας υιοθετεί συγκρουσιακές λογικές, ακόμη και απέναντι σε κορυφαίους θεσμούς που όχι μόνο τυγχάνουν αγάπης και σεβασμού, αλλά αποτελούν σταθερούς φάρους πνευματικότητας και οάσεις ψυχικής αγαλλίασης.
Χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες, όταν με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τον επιβαλλόμενο τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας δεν δίστασε, μέσω αναρτήσεών του, να καταφερθεί εναντίον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, προκαλώντας αποτροπιασμό στο υγιώς σκεπτόμενο τμήμα της τοπικής κοινωνίας.
Όταν το «τσουνάμι» των αντιδράσεων για αυτή τη συμπεριφορά γιγαντώθηκε και ενδεχομένως μετά από το «τράβηγμα του αυτιού» από τον Δήμαρχο Δράμας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να «ψελλίσει» μια είδους συγγνώμη προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της μαρτυρικής Εκκλησίας της Δράμας.
Όμως, παρά αυτή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το πολιτικό πρόβλημα για τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο παρέμεινε. Ενδεχομένως μέχρι κάποια επόμενη φορά, που ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ξεπεράσει τα όρια. Και ίσως τότε η υπομονή του Δημάρχου Δράμας αποδειχθεί πως είναι πεπερασμένη…