Οι μαζικοί εμβολιασμοί, που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στοχεύοντας στην πολυπόθητη ανοσία, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει θετικά την ερωτική διάθεση, όπως δηλώνουν 4 στους 10 συμμετέχοντες σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ειδικότερα, η αισιοδοξία που εμπνέουν τα εμβόλια, καλλιέργησε την προσδοκία ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι άκρως ερωτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους κατοίκους της Κύπρου να θεωρούν σε ποσοστό 66% ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι περίοδος σεξουαλικού «ξεσπάσματος» και τους κατοίκους της χώρας μας να ακολουθούν από πολύ κοντά, με ποσοστό 63%.
Τα στοιχεία, που προμηνύουν καυτό ερωτικό καλοκαίρι, ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε 2.000 ανθρώπους από την Ελλάδα και 600 από την Κύπρο, ηλικίας 18-65 ετών τον περασμένο Ιούνιο.
«Τα αποτελέσματα καταγράφουν την εικόνα της πραγματικότητας πριν την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και την έντονη διαμάχη των υπέρμαχων και των ενάντιων των εμβολιασμών, καθώς είναι πιθανό ότι μια έρευνα αυτή την στιγμή ίσως κατέγραφε διαφορετικά αποτελέσματα», τονίζει ο Πρόεδρος του Ανδρoλογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και προσθέτει: «Η αρχική έμπνευση για το κύριο ερώτημα της έρευνας προήλθε από την πρόβλεψη του καθηγητή Νικόλα Χρηστάκη ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα επέλθει περίοδος όπου τα ήθη των πολιτών θα αλλάξουν και θα παρουσιάσουν τάση προς «ακολασία» και απληστία, όπως η περίοδος της πανδημίας έστρεψε τους ανθρώπους στη μεταφυσική σκέψη και τη θρησκεία.
Οι οδηγίες των φορέων δημόσιας υγείας, χωρίς να ονομάζουν ως επικίνδυνο το ερωτικό παιχνίδι, το φωτογράφιζαν σαν πιθανή αιτία διασποράς – και ορθώς έπραξαν καθώς η εγγύτητα και οι ανταλλαγές σωματικών υγρών μπορούν κάλλιστα να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2. Το εμβολιο ξανάφερε στη πραγματική ζωή τον αυθορμητισμό που χρειάζεται ο Έρως και αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας».
Σε προηγούμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2021 καταγράφηκε εύγλωττα η θετική ανταπόκριση των πολιτών στην ανακοίνωση εύρεσης αποτελεσματικών εμβολίων, η οποία αποτυπώθηκε και στην αύξηση της λίμπιντο και της συχνότητας των ερωτικών επαφών. Στην παρούσα έρευνα με το εμβόλιο πλέον να είναι μια πραγματικότητα, καταδεικνύεται η διαφορά στην επιθυμία σε πραγματικό χρόνο, καθώς σχεδόν 4 στους 10 συμμετέχοντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, θεωρούν ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν επηρεάσει θετικά την ερωτική τους ζωή.
«Το εμβόλιο φαίνεται να νίκησε κατά κράτος το φόβο που κυριάρχησε σε όλες τις κοινωνίες, που ως μόνη άμυνα είχαν τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς και τα μέτρα κοινωνικής αποστασίοποιησης. Αυτά κατέληγαν πάντα στην αποφυγή συγχρωτισμών (φιλιά, χάδια, χειραψίες) και φυσικά είχαν σαν συνέπεια και την αποφυγή της τρυφερότητας που προηγείται του έρωτα», επισημαίνει ο χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 55% των κατοίκων της Κύπρου και το 43% των κατοίκων της χώρας μας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, έχουν κάνει τουλάχιστον τη μια δόση του εμβολίου, με τα ευρήματα αυτά να ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές και στα επίσημα κρατικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών.
Η μάσκα που μπήκε στην ζωή μας σαν το απόλυτο μέσο προφύλαξης σήμαινε παραλληλα πως τα υγρά και οι αναπνοές του ανθρώπου είναι επικίνδυνα για την μετάδοση. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τα φιλιά, τα χάδια, οι ανάσες πρόσωπο με πρόσωπο, είναι απαραίτητο φυσικό προηγούμενο του έρωτα εδώ και χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Εξάλλου, όπως λέει και το γνωστό άσμα «από τα μάτια πιάνεται, στο στόμα κατεβαίνει»…
Στην αρχή της πανδημίας, οι υποχρεωτικές διακοπές από την εργασία ήταν ένα είδος δώρου για τα ζευγάρια που δεν είχαν χρόνο να βρεθούν, ή όταν βρίσκονταν ήταν κουρασμένα και θυμωμένα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η αρχή της πανδημίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και βιώθηκε σαν δώρο μεσοχείμωνα με πληρωμένες διακοπές. Τα ζευγάρια ξαναβρέθηκαν μαζί και η ερωτική ζωή απογειώθηκε, σύμφωνα με όλες τις έρευνες παγκόσμια.
Όσο προχωρούσε όμως η πανδημία οι άνθρωποι βίωναν απειλή, φόβο, οικονομική ανασφάλεια και μια υποχρεωτική πλέον συνύπαρξη σε μικρά διαμερίσματα με παιδιά, γονείς και συγγενείς. Η αρχική ιδανική εικόνα των διακοπών έδωσε την θέση της στην γκρίνια, στους θυμούς και τις καθημερινές συγκρούσεις (η ενδοοικογενειακή βία χτύπησε κόκκινο παγκοσμίως) και οι αιτήσεις διαζυγίων αυξήθηκαν∙ η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών εκτοξεύθηκαν στα ύψη.
Ο μεγάλος ηττημένος σε αυτή την φάση ήταν το σεξ, αφού οι άνθρωποι κλεισμένοι, φοβισμένοι και θυμωμένοι δεν είχαν διάθεση ούτε ακόμα και για τις μοναχικές πράξεις ηδονής, που συνηθίζονται με την βοήθεια των υπολογιστών και των ερωτικών βοηθημάτων (sex toys).
Το κλίμα φόβου, οι θάνατοι στις εντατικές, η αμηχανία της επιστήμης να ορίσει σαφή ορίζοντα τέλους της πανδημίας, ανέβασαν το στρες στα ύψη και κατέβασαν στα βάθη τις επιθυμίες και τις ερωτικές ζωές των ανθρώπων του πλανήτη.
Για την ερμηνεία της αλλαγής διάθεσης ευθύνεται ο ορμονικός κύκλος των ανθρώπων που ελέγχεται από μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, την υπόφυση, η οποία παράγει ταυτόχρονα ευφορικές και δυσφορικές ουσίες, μπερδεύοντας το λογικό του, αφού η παραγωγή αυτή ρυθμίζεται από μια και μόνο χημική ουσία. Ο φόβος, το μίσος, η αγάπη έχουν για διαμεσολαβητή την ορμόνη της επιθυμίας και του θυμού. Όταν κατά το στρες υπεραπαράγεται θυμός και άγχος», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης, «η ευφορία δραπετεύει».