Ευρεία σύσκεψη για το θέμα του ανοίγματος του συνοριακού σταθμού της Εξοχής, από όπου επιτρέπονται προς το παρόν διελεύσεις μόνο για εμπορικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Δράμας το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Βουλγαρίας, ενώ από ελληνικής πλευράς εκπρόσωποι τόσο της Δράμας όσο και της Καβάλας, η οποία επηρεάζεται σε τουριστικό επίπεδο από τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από το Τελωνείο Εξοχής.
Συγκεκριμένα, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.
Από πλευράς Βουλγαρίας οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν ο Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ κ. Νικολάι Σουσκόβ, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βλαντιμίρ Πισάντσεφ, ο Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαντιμίρ Μοσκόβ, ο Δήμαρχος του Σατόβτσα κ. Αρμπέν Μιμένοβ, ο Δήμαρχος του Γκάρμεν κ. Φεΐμ Ιζά, καθώς και εκπρόσωποι από τους Δήμους Χατζιδίμοβο, Ραζλόγκ, Μπάνσκο, Γιακορούντα και Μπέλιτσα.
Ο κ. Παπαδόπουλος καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους στη σύσκεψη και μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, σημειώνοντας πως η στήριξή του είναι δεδομένη. «Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας προς την ελληνική Κυβέρνηση, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να ανοίξει και το Τελωνείο Εξοχή με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Παπαδόπουλος, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον Περιφερειάρχη του Μπλαγκόεβγκραντ και στον Γενικό Πρόξενο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σουσκόβ, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες για την πρόσκληση, τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία και επεσήμανε πως πρόσκειται για ένα «σημαντικό πρόβλημα που αφορά τους κατοίκους και των δύο πλευρών των συνόρων». Μάλιστα, έκανε λόγο για «όσο το δυνατόν γρηγορότερο άνοιγμα του Τελωνείου Εξοχής» όσον αφορά τις διελεύσεις Ι.Χ. και τον Τουρισμό. Ο Περιφερειάρχης του Μπλαγκόεβγκραντ αναγνώρισε πως «η βασική αιτία για το κλείσιμο των συνόρων ήταν η πανδημία», όμως, όπως πρόσθεσε, «τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα Μ.Μ.Ε. για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην Ελλάδα μας δείχνουν ότι αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται». Ακόμη, υπογράμμισε πως «το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Εξοχής μας προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες κι από τις δύο πλευρές των συνόρων» και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση προς τις ελληνικές αρχές «για όσο το δυνατόν γρηγορότερο λύσιμο του προβλήματος». Τέλος, ο κ. Σουσκόβ στάθηκε και στο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα από το βουλγαρικό κράτος, όπως αποδείχθηκε και από την παρουσία στη σύσκεψη του Γενικού Προξένου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Πισάντσεφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της συνάντησης και επεσήμανε ότι «Κανένα εμπόδιο και κανένας ιός δεν μπορεί να σταματήσει τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Όπως είπε, «οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και από τις δύο πλευρές των συνόρων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε, παραθέτοντας επιχειρήματα, για το άνοιγμα του Τελωνείου της Εξοχής.
Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σημείωσε: «Σας κάλεσα στη Δράμα προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κλειστά σύνορα, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλές απώλειες και στις δύο περιοχές μας.
Σκοπός μας, μετά από την συζήτηση και την ταύτιση απόψεων, να ληφθούν αποφάσεις και να τις κοινοποιήσουμε στην Κυβέρνηση ως μέσο άσκησης πίεσης, ώστε να ληφθεί απόφαση για την άμεση άρση των δεδομένων διέλευσης που ισχύουν σήμερα.
Η ανάγκη διάνοιξης του Τελωνείου Εξοχής και η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών της Ε.Ε. από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα και το αντίθετο, απαιτεί να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα με την επίδειξη συγκεκριμένων πιστοποιητικών όπως:
1) Τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτου ή μισθωτήριο συμβόλαιο ακινήτου στην χώρα
2) Αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου-δωματίων ή θέση camping στην χώρα
3) Συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα συνεχούς απασχόλησης.
Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα ατόμων ή ομάδες ανθρώπων που ευκαιριακά μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα δημιουργώντας προβλήματα με τις εκτέλεση παραβατικών πράξεων (κλοπές κ.α), πολλές φορές ακόμη και την ίδια ημέρα.
Ζητούμε να μας επιτραπεί η διέλευση, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν από τις 14.05.2021, για όλους όσους έρχονται στην Ελλάδα από άλλες πύλες (πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test 72 ωρών, τεστ αντισωμάτων ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον COVID-19)».
Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να ασκηθεί πίεση και από τις δύο πλευρές για υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Εξοχή, όπως γίνεται σε άλλους συνοριακούς σταθμούς (Προμαχώνας, Νυμφαία).
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στάθηκε και στο γεγονός ότι στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουλίου για το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, στη Βόρεια Ελλάδα θα τοποθετηθούν 12 κάλπες για να συμμετάσχουν Βούλγαροι πολίτες. «Αυτό αναδεικνύει τον μεγάλο πληθυσμό των Βουλγάρων στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται κάνοντας περισσότερα χιλιόμετρα για τις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.
Στη συνέχεια, εκ μέρους όλων των αυτοδιοικητικών της Βουλγαρίας, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος του Γκότσε Ντέλτσεφ κ. Βλαντιμίρ Μοσκόβ, καθώς και οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι από ελληνικής πλευράς.
Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε να εκδοθεί κοινό ψήφισμα και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού διέλευσης της Εξοχής. Από ελληνική πλευρά το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία, ενώ από βουλγαρικής πλευράς στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε, μέσω της διπλωματικής οδού, να φτάσει στην ελληνική Κυβέρνηση.