Κανονικά εξάγονται τα ελληνικά πουλερικά στην Αλβανία, μετά την ξαφνική απαγόρευση που επιβλήθηκε από την γειτονική χώρα με πρόσχημα την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.
Συγκεκριμένα, το εμπάργκο επιβλήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021 απαγορεύοντας φορτία με γαλοπούλες να εισαχθούν στην αλβανική αγορά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση χιλιάδες εκτροφείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες.
Έτσι, μετά από πρωτοβουλία της αρμόδιας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, η υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, Milva Ekonomi ανακάλεσε σήμερα, 11 Ιουνίου 2021 την απόφασή της.
Μάλιστα, την ίδια ημέρα που κοινοποιήθηκε η απόφαση στις ελληνικές αρχές, απέστειλε επιστολή στην Milva Ekonomi ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, η οποία, όπως επισήμανε «δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα, καθώς αφορά «κρούσμα» της «γρίπης των πτηνών» που εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζωών (ΟΙΕ), μέλος του οποίου είναι και η Αλβανία.
Ο ΟΙΕ ορίζει με σαφήνεια, πως οι χώρες μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση για εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό, όπως αυτό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα στις 20.04.2021», σημείωνε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας με έμφαση πως «η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της, που επισημαίνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του ΟΙΕ, ενημερώνοντας τον Οργανισμό για την ύπαρξη του σχετικού κρούσματος σε άγριο πτηνό και όχι σε πουλερικά».
Ταυτόχρονα, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή καθιστούσε σαφές ότι «η απόφαση παραβιάζει ξεκάθαρα και την ενωσιακή νομοθεσία, από την οποία απορρέουν για την Αλβανία συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δεσμεύσεις που αναφέρουν ρητά ότι δεν λαμβάνονται περιοριστικά του ελεύθερου εμπορίου μέτρα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε άγριο πτηνό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες.
Πηγή: in.gr