Ανοδο για δωδέκατο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχοντας ενισχυθεί κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα, καταγράφηκε η υψηλότερη μηνιαία μεταβολή σε πάνω από μία δεκαετία, κατά 4,8% από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τις ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως, γεγονός που ενδεχομένως σημάνει την αλλαγη της νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ο Abdolreza Abbassian, ανώτερος οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι η εκρηκτική ζήτηση για καλαμπόκι στην Κίνα, η συνεχιζόμενη ξηρασία στη Βραζιλία και η αυξημένη παγκόσμια χρήση φυτικών ελαίων, ζάχαρης και δημητριακών έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών σε όλο τον κόσμο.
«Η ζήτηση, πραγματικά θα έλεγα, είναι σχεδόν εκπληκτική για όλους», δήλωσε ο Abbassian στο CNN Business. «Αυτή η ζήτηση απαιτεί ισχυρή ανταπόκριση στην προσφορά».
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές σχεδόν στα πάντα, από τρόφιμα έως χάλυβα έως ξυλεία και ενέργεια. Σε χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι τιμές αυξήθηκαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο ποσοστό από το 2008.
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 λόγω της αργής αύξησης της παραγωγής φοινικέλαιου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και οι αυξανόμενες παγκόσμιες ανάγκες εισαγωγής διατηρούν τα αποθέματα χαμηλά σε κορυφαίες χώρες εξαγωγής.
Πηγή: ot.gr