Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση της εστίασης με κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν μια στις δυο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.
Την ίδια στιγμή ποδαρικό με το δεξί φέρονται να έχουν κάνει οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις άνοιξε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Αυτές που δεν άνοιξαν, είτε δεν είχαν εξωτερικό χώρο να υποδεχθούν την πελατεία τους, είτε δεν είχαν την απαιτούμενη ρευστότητα, έτσι ώστε να καλύψουν τις πρώτες απαραίτητες ανάγκες τους.
Η πληρότητα κρίνεται ικανοποιητική και έφτασε στις παραθαλάσσιες περιοχές ακόμη και το 100%, ενώ στις περισσότερες περιοχές η πληρότητα ήταν πάνω από 50%.
Πως θα υποβληθούν οι αιτήσεις
Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, προς τα τέλη Μαΐου.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που :
- παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
- επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.
Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.
Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.
Πηγή: imerisia.gr