ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΒΑΣΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας
  • Συντηρείται και αποκαθίσταται η στέγη του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας
  • Επισκευάζεται και αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτήριο της πρώην σχολής κρέατος

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη – αυτοψία στο χώρο τριών έργων που αφορούν την αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας και το κτήριο της πρώην σχολής κρέατος, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά εργασιών υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ο κ. Παπαδόπουλος συνοδευόταν από την κ. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, η οποία είναι καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία για τα εν λόγω σημαντικά έργα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό βάσει χρονοδιαγράμματος. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων ουσιαστικά εκσυγχρονίζει δημόσια κτήρια της Δράμας, αποτελώντας το μέσο για τη μετάβασή τους στη σύγχρονη εποχή και δίνοντάς τους νέα πνοή.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση

Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, μαζί με την κ. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, επισκέφτηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου παρουσία της Διοικήτριας κ. Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου, πραγματοποίησαν αυτοψία του έργου με τίτλο «Οικοδομικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας», προϋπολογισμού 2.860.000 ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με καινούργια αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή, με θερμοδιακοπή και με διπλούς θερμομονωτικούς-ηχομονωτικούς-ανακλαστικούς, διπλής επικολλήσεως, ενεργειακούς υαλοπίνακες, συνολικού πάχους 22 mm. Θα ακολουθήσει η εξωτερική προστασία των κουφωμάτων με ενεργειακά ρολά με επικαθήμενα κουτιά, απλά και θερμομονωτικά και με φυλλαράκια πολυουρεθάνης.

Πέρα από την αντικατάσταση κουφωμάτων, το έργο περιλαμβάνει και εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης το κτηριακό κέλυφος. Θα κατασκευαστεί αφενός εξωτερικό κέλυφος με τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους 10 εκ.(πλάκες από αφρώδη εξηλασμένη πολυστερίνη) και έγχρωμο επίχρισμα και αφετέρου εσωτερική θερμομόνωση των στεγών πάχους 10εκ. με ημίσκληρες πλάκες πετροβάμβακα με επικάλυψη μεμβράνης αλουμινόχαρτου οπλισμένης με υαλόπλεγμα.

Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.860.000,00 ευρώ, αποτελούν το πρώτο υποέργο της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας». Το δεύτερο υποέργο αφορά την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών. Το συνολικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.543.511 ευρώ και χρηματοδοτείται, μέσω ΕΣΠΑ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στόχος του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η μείωση των λειτουργικών δαπανών του Νοσοκομείου, αναβαθμίζοντάς το από την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Δ που είναι σήμερα, στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις υπολογίζεται πως θα επιφέρουν μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των δημόσιων κτιρίων κατά «7.393.472,50 κιλοβατώρες» και ετήσια μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε «2.301,00 τόνοι Ισοδυνάμου CO2», όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).

Σώζεται από την ολική καταστροφή Καπνολογικό Ινστιτούτο

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στο Καπνολογικό Ινστιτούτο, όπου αποκαθίσταται η στέγη του κεντρικού κτηρίου

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Ανδρονίκη Κεφαλίδου, επισκέφτηκαν το χώρο του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση της στέγης του κεντρικού κτηρίου της στέγης του Καπνολογικού Ινστιτούτου Π.Ε. Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προχωράει η συντήρηση και αποκατάσταση της στέγης του κεντρικού κτιρίου του Καπνολογικού Ινστιτούτου της Δράμας με τις παρακάτω εργασίες:

-Αποξήλωση των κεραμιδιών της στέγης με προσοχή, για την εξαγωγή ακεραίων κεράμων σε ποσοστό > 50%, καταβιβασμός και διαλογή των υλικών, συσσώρευση των αχρήστων υλικών προς φόρτωση.

-Αποξήλωση των ξύλων της στέγης που έχουν σαπίσει.

-Αντικατάσταση των ζευκτών της στέγης που έχουν σαπίσει.

-Τεγίδωση της στέγης από δομική ξυλεία, δηλαδή σκελετός της επιστέγασης από τεγίδες και επιτεγίδες τοποθετημένες στα ζευκτά της στέγης.

-Σανίδωμα της στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση.

-Επίστρωση της στέγης με ασφαλτόπανο βάρους 2,5 kg ανά μ2.

-Επικεράμωση της στέγης με κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Το κεντρικό κτήριο του Καπνολογικού στεγάζει γραφεία και εργαστήρια του Ινστιτούτου, έχοντας ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Άλλωστε το Καπνολογικό Ινστιτούτο κατασκευάστηκε περί το 1930, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με φορέα προστασίας το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με τις ζημιές που είχε υποστεί, αν δεν υπήρχαν η πρόβλεψη για την υλοποίηση παρεμβάσεων, θεωρούνταν δεδομένο ότι το κτήριο θα όδευε προς την ολική καταστροφή. Όμως, η συντήρηση και αποκατάσταση της στέγης του κεντρικού κτηρίου, συνδυαστικά με κάποιες ακόμη εργασίες μικρής κλίμακας, εκτιμάται πως θα διασώσουν το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτήριο.

Πέρα από τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το έργο περιλαμβάνει ακόμη και τα εξής:

-Υδροβολή επιφανειών σκυροδέματος για τον πλήρη καθαρισμό τους από σκόνη, εξανθήματα αλάτων, παλιές επιστρώσεις, επιφανειακούς ρύπους (αιθάλη, γκράφιτι), σαθρά υλικά κλπ, της πλάκας του δώματος.

-Στεγάνωση της πλάκας του δώματος με τσιμεντοειδή στεγανωτικά υλικά.

-Κατασκευή των φρεατίων απορροής των νερών του δώματος από μολυβδόφυλλο.

-Χρωματισμοί των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου και τμήματος των εσωτερικών επιφανειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καπνολογικό Ινστιτούτο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η χρήση του έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Στο κεντρικό κτήριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν ή έχουν παραχωρηθεί αίθουσες στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, τη φωτογραφική ομάδα «Έφοδος», την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Δράμας, τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Δράμας, την Εταιρεία Δραμινών Μελετών και την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι».

Ετοιμάζεται το νέο «σπίτι» της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου στο κτήριο της πρώην σχολής κρέατος, το οποίο επισκευάζεται για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος και η κ. Κεφαλίδου επισκέφτηκαν το κτήριο της πρώην σχολής κρέατος του Κτηνιατρείου Δράμας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Συντήρηση, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της πρώην σχολής κρέατος για τη στέγαση του τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικού εμβαδού 158 τ.μ., βρίσκεται επί της οδού Αδριανουπόλεως, μέσα στο συγκρότημα του Αγροτικού Κτηνιατρείου Δράμας. Εξαιτίας της κακής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει, χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως βοηθητικός χώρος για την αποθήκευση υλικών (αναλώσιμων, γραφικής ύλης, κτηνιατρικού εξοπλισμού κλπ).

Μετά την ανακαίνισή του, το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση γραφείων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, καθώς ο χώρος που βρίσκεται είναι ιδανικός για τη φύση των εργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (απολύμανση – επιθεώρηση οχημάτων, μεταφορά ζώντων ζώων / τροφίμων, αντιμετώπιση περιστατικών τόσο κλινικά όσο και από απόψεως δειγματοληψιών σε νεκρά ζώα κλπ).

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, πραγματοποιούνται εργασίες απαραίτητες για τη συντήρηση, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του εν λόγω κτηρίου.

Συγκεκριμένα, αυτές είναι:

  1. Καθαίρεση επικεραμώσεων και φέροντος οργανισμού ξύλινης στέγης εκτός των ζευκτών (σανίδες, τεγίδες, επιτεγίδες).
  2. Επισκευή της στέγης, προσθήκη ζευκτών όπου απαιτείται, πέτσωμα, επικεράμωση και μόνωση αυτής (θερμομόνωση – υγρομόνωση).
  3. Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με καινούργια αλουμινίου με ηλεκτροστατική βαφή, με θερμοδιακοπή και με διπλούς θερμομονωτικούς-ηχομονωτικούς-ανακλαστικούς, διπλής επικολλήσεως ενεργειακούς υαλοπίνακες συνολικού πάχους 22 mm.
  4. Κατασκευή εξωτερικού κελύφους με τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους 10 cm (πλάκες από αφρώδη εξηλασμένη πολυστερίνη) και έγχρωμο επίχρισμα.
  5. Αντικατάσταση των ερμαρίων δαπέδου και τοίχου της κουζίνας.
  6. Εσωτερικοί χρωματισμοί των γραφείων.
  7. Συντήρηση – επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.
  8. Συντήρηση – επισκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων και ειδών υγιεινής.
  9. Τοποθέτηση νέων θερμαντικών σωμάτων τύπου Panel και εγκατάσταση νέου λέβητα, καυστήρα, κυκλοφορητή κλπ.
  10. Εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων Inverter, τοίχου.
  11. Εγκατάσταση των απαιτούμενων μέσων πυροπροστασίας (φωτιστικών ασφαλείας-πυροσβεστήρων και αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης στο λεβητοστάσιο).

Ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, διαπίστωσε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%.