Δέσμη προτάσεων για τη στήριξη και επανεκκίνηση των επιχειρήσεων της εστίασης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα απ’ τους βαρύτερα πληττόμενους αλλά και το αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση με το άνοιξε-κλείσε δραστηριοτήτων, παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα.
Στην τηλεδιάσκεψη με τους επιχειρηματίες της εστίασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία τόσο σε σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
«Βιώνουμε μια κατάσταση παραλόγου και νομίζω ότι την αίσθηση αυτή δεν την έχουν μόνο οι επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, αλλά και ο μέσος πολίτης» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι η εστίαση έκλεισε πριν από 5 μήνες με 2.500 κρούσματα, 30 νεκρούς και 200 διασωληνωμένους και σήμερα η κυβέρνηση συζητά για άνοιγμα με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς, 750 διασωληνωμένους και 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι. «Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ή κακώς ακολουθήσαμε μέτρα επί έναν χρόνο που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα «και κακώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο παρατεταμένο lock down, ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες λογικές ανοσίας της αγέλης».
Για αυτό το λόγο και τόνισε πως πολλά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση «δεν είχαν ως αποτέλεσμα αυτό που επιδιώκαμε, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», κάνοντας λόγο για «σημαντικές αντιφάσεις». «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι πιο επικίνδυνο να συναντιόμαστε σε έναν ανοικτό χώρο φορώντας μάσκα σε αποστάσεις πίνοντας τον καφέ μας, αλλά είναι απολύτως ενδεδειγμένο, γιατί μας λέγαν ότι δεν υπήρχαν και μελέτες, να μπαίνουμε και να στριμωχνόμαστε στα ΜΜΜ, στο μετρό και στο λεωφορείο για να πάμε στη δουλειά μας, σε εργασιακούς χώρους που επίσης δεν υπήρχε στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση».
Πρόσθεσε πως σήμερα, η εστίαση «είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στα όρια και φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στη φάση που κάποιοι στην εστίαση θα έχουν μεγάλη δυσκολία να επανεκκινήσουν».
Προτάσεις
«Γνωρίζετε ότι εμείς είχαμε άλλη αντίληψη εμπροσθοβαρούς στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προκειμένου να αντέξουν αλλά κυρίως να συγκρατηθεί η ύφεση. Διότι η ύφεση είναι σαν δίνη, αν σε πάρει σε βυθίζει όλο και περισσότερο προς τα κάτω» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε δέσμη μέτρων για τη «βιώσιμη επανεκκίνηση» των επιχειρήσεων:
- Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο.
- Να επιδοτηθεί με την επανέναρξη η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lock down.
- Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση.
- Γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών
Προϋπόθεση η ρύθμιση των «κορονοχρεών»
Ειδικά στο θέμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, όπως διευκρίνισε, «θα πρέπει να αφορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και το ιδιωτικό χρέος της κρίσης στα πρότυπα της ρύθμισης που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαμε βγει από το μνημόνιο για τα χρέη στις ασφαλιστικές εισφορές», υπενθυμίζοντας ότι προέβλεπε «κούρεμα ονομαστικού χρέους ως και 40% μεσοσταθμικά και ρύθμιση με 120 δόσεις για το υπόλοιπο».
Χαρακτήρισε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους «αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να μιλάμε για βιώσιμη επανεκκίηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας», σημειώνοντας πως στην Ελλάδα «δεν υπήρξε στην εστίαση αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις η στήριξη που υπήρξε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία που «που επιδότησε στο 70% του τζίρου την εστίαση την περίοδο που υπολειτουργούσε».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε αναφορά και στη συνολική πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως «η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 δυστυχώς ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για στοιχείο που είναι «ιδιαίτερα επιβαρυντικό και προβληματικό, καθώς είναι μια χώρα που μόλις ξεπέρασε σχεδόν μια δεκαετία κρίσης και έχει ένα δημόσιο χρέος πολύ υψηλό και εκτοξεύεται εξαιτίας της ύφεσης».
Πηγή: efsyn.gr