Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία εντάσσουν τη Δράμα σε 27 περιοχές της χώρας με επικίνδυνο νερό εκδόθηκε από τη ΔΕΥΑΔ σήμερα Δευτέρα (22/3).
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις τιμές των νιτρικών σας ενημερώνουμε ότι: Επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L. Το Ελληνικό κράτος θέτει τα όρια και οι ΔΕΥΑ καλούνται να τα τηρούν. Η τιμή που αναγράφεται για την Δράμα χωρίς να γράφει το πότε και το πού είναι τελείως άκυρη. Τα νιτρικά στην Δράμα βρίσκονται πολύ πιο κάτω απ το όριο των 10μγ/λιτρο. Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή καθώς και από την χρονική περίοδο (βροχών ή ξηρασίας). Η γενική τάση είναι αυξητική καθώς η ευρεία χρήση λιπασμάτων είναι αυτή που επιδρά στην συγκέντρωση των νιτρικών. Η ΔΕΥΑ Δράμας παρακολουθεί συστηματικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση με τις τιμές των παραμέτρων.
Τι αναφέρονταν στο δημοσίευμα για το νερό της Δράμας
Το θέμα κινήθηκε μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Real News (Αναλυτικά ΕΔΩ) χθες Κυριακή (22/3).
Στο δημοσίευμα με τίτλο «επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές!» συμπεριλαμβάνεται και η Δράμα, η οποία φέρεται να έχει επίπεδα νιτρικών 14,4 mg/L. Πάντως στην αρχή του δημοσιεύματος σημειώνεται πως «επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L, ωστόσο στη νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία) υπάρχει η σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγεται ακόμα και η κατανάλωση νερού με νιτρικά άνω των 10 mg/L. Το ίδιο επίπεδο των 10 μικρογραμμαρίων νιτρικών ανά λίτρο νερού είναι το επίσημο όριο ασφαλείας που έχει τεθεί στις ΗΠΑ».
Το όριο των 50 mg/L, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεπεραστεί σε 3 περιοχές της χώρας (Μιδέα Ναυπλίου, Ερμιόνη και Κουτσοπόδι). Επίσης γίνεται λόγος για 24 συνολικά περιοχές, στις οποίες φέρεται να καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L. Μεταξύ άλλων είναι η Δράμα, οι Φίλιπποι της Καβάλας, η Θάσος, η Κομοτηνή και οι Σέρρες.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις ή αποσπάσματα εκθέσεων σχετικά με τις υψηλές ποσοτήτων νιτρικών στο νερό: «Στην πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου του 2018, αναφέρεται πως “περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη”».
«Στο πόσιμο νερό κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου νιτρικά, τα οποία αποτελούν επιμολυντές του νερού. Δυστυχώς, έχουν δυσμενή δράση και σε βρέφη μπορεί να δημιουργήσουν αντιδράσεις, προκαλώντας μια μορφή βιοχημικής αναιμίας», δήλωσε στη Real News ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας.
«Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ειδικά σε βρέφη, τα οποία πίνουν γάλα που πα-ρασκευάζεται από βρεφική φόρμουλα και νερό», τόνισε ο Δημήτρης Λουτράδης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ΕΚΠΑ. «Αν υπάρχουν στο νερό σε μεγάλη ποσότητα, τότε μπορεί να πειράξουν τον θυρεοειδή του παιδιού ή να προκαλέσουν άλλα προβλήμα-τα στους πνεύμονες», πρόσθεσε ο καθηγητής.