Σε εφαρμογή μπαίνει η επόμενη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει με άλλες 550 κλίνες, 450 non covid στις οποίες θα μεταφέρονται ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και 100 κλίνες για ασθενείς με Covid. Η πίεση αναμένεται να εστιαστεί μόνο στις ΜΕΘ, καθώς το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με 200 ασθενείς, θα έχει εκκενωθεί μέχρι την Κυριακή για να μετατραπεί σε νοσοκομείο 418 κλινών, αποκλειστικά για κορονοϊό, δίνοντας στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας τη σκυτάλη στις εφημερίες του ΕΣΥ.
“Χρειαζόμαστε άμεσα νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζοντας έλλειμμα 70%, καθώς μετακινήθηκε προσωπικό για να καλύψει ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία, τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό», Βούλα Γεωργάκη, περιγράφοντας “τραγική κατάσταση, με προσωπικό που επί ένα χρόνο δεν έχει πάρει άδειες” στο μοναδικό όπως, είπε, νοσοκομείο που δεν έχει γίνει “ούτε μια πρόσληψη”.
“Μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς – Καλούμαστε από Δευτέρα να εφημερεύσουμε με περιστατικά κορονοϊού”
“Βάζουμε πλάτη κάνοντας έκκληση να μας φέρουν προσωπικό για να πρσφέρουμε ασφαλή δημόσια υγεία”, ανέφερε η κυρία Γεωργάκη, προτείνοντας να αποσπαστούν πνευμονολόγοι και παθολόγοι του ΙΚΑ.
“‘Ανοιγμα δραστηριοτήτων σταδιακά εφόσον ο δείκτης μεταδοτικότητας το επιτρέψει”
Το Πάσχα και αργότερα τον Ιούνιο δεν θα έχουμε τόσο υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, προβλέπει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαίδης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δίκτυο επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ ανακοινώνει αποτελέσματα καθε Τρίτη , συνεπώς τα χθεσινά αρνητικά ρεκόρ αντιστοιχούν στην προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Επιτροπή των 30 εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει αύριο, συνεκτιμούν τα δεδομένα, ενώ ήδη οι ειδικοί συνηγορούν ότι “κρίσιμο στοίχημα για αλλαγή σελίδας” είναι οι εμβολιασμοί.
Χθες έγιναν παραπάνω από 60.000 δειγματοληψίες που συνεχίζονται με βάση τις “εκκρεμότητες” από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Το ποσοστό αύξησης του φορτίου του ιού στα λύματα δείχνει τί θα γινει μετά από 8-10 ημέρες στα κρούσματα.
Πάνω από 680% αύξηση διαπιστώνεται στην Κρήτη, ενώ κοκκινίζουν περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς στα λύματα αποτυπώνεται ο αριθμός των ασυμπτωματικών.
Το μόνιμο σύστημα παρακολούθησης λυμάτων δείχνει 100% αύξηση στα Χανιά και 87% στην Αττική.
“Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη διασπορά και αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα”
“Ό,τι δεν ελέγχεται, δεν εφαρμόζεται”, επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει ελαττωθεί η συχνότητα επαφών, κάτι που όπως λέει, δεν έχει κατορθώσει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, αφού ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα και τα σταγονίδια.
“Τάση να περιορίζουμε τον ιο μέσα στα σπίτια μας”
Να σταματήσει ο συνωστισμός σε παρέες εντός οικίας, συνιστά ο κ. Βατόπουλος και όπως λέει, “ο ανοιχτός χώρος κι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας με έξυπνα click away και ραντεβού λίγων ωρών που αστυνομεύονται, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το να μαζευόμαστε 20 άνθρωποι σε ένα σπίτι.
“Τρέχει” η διορία των 48 ωρών για ανταπόκριση από ιδιωτικό τομέα
Περίπου 26 γιατροί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια, ενώ αναζητούνται πάνω από 200. “Κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς νοσηλεία”, διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιωντας για επίταξη των ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν.
Δύο μαύρα ρεκόρ καταγράφηκαν χθες για τους κρίσιμους δείκτες, διασωληνωμένων και ημερήσιων κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, 630 διασωληνωμένους και 56 θανάτους. Από τα νέα κρούσματα, τα 1.702 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 4.648, χίλιοι περισσότεροι σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική αυξάνονται και έφθασαν τις 381, οι οποίες είναι όλες κατειλημμένες.
Σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid είναι καθημερινά 30-35 ασθενείς, οι οποίοι το βρίσκουν εντός 24 ωρών.
“Πιστεύω από την ερχόμενη εβδομάδα με αργούς ρυθμούς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται. Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μειωθεί πολύ αργότερα, μετά από 10-15 μέρες. Είναι ασθενείς από προηγούμενα 15νθήμερα, άρρωστοι οι οποίοι μένουν στις μονάδες πάνω από τρεις εβδομάδες, ανέφερε εξάλλου στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη