ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΨΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑΣ

  • «Είναι ευλογία να ζεις και να αναπνέεις στη στεριά, αλλά είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις το βυθό, γιατί μαθαίνεις να βλέπεις έναν άλλο κόσμο, που τελικά σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο στην πολιτική»
  • «Μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα και να χαράξουμε μια νέα πορεία, διορθώνοντας στρεβλώσεις, ίσως και λάθη, παρελθόντων ετών»
  • «Βρισκόμαστε σε ένα Δήμο με νέο κόσμο, όπου η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και παράδοσή μας είναι εδώ και χρόνια πόλος έλξης επισκεπτών στο Δήμο μας και θα έλεγα με μια έννοια είναι το σήμα κατατεθέν ολόκληρου του Δήμου»
  • «Θεωρώ πως στην προκειμένη στιγμή δεν ενδιαφέρει κανέναν η πολιτική μου εξέλιξη, παρά μόνο η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η διαβίωση των συνδημοτών μας»
  • «Οι “αλκυονίδες ημέρες” για την αυτοδιοίκηση έρχονται και κατ’ επέκταση για όλη την ελληνική κοινωνία»
  • «Προσωπικά σε ό,τι με αφορά βλέπω όνειρα όμορφα και όχι φαντάσματα και εφιάλτες»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της αυτοδιοικητικής του πορείας, παραχώρησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν», καθώς και στην ιστοσελίδα www.ergasia-press.gr, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού του Δήμου Προσοτσάνης κ. Αλέξανδρος Ψωμάς.

Μια συνέντευξη που πρωτίστως σηματοδοτεί το μέλλον ενός νέου ανθρώπου με όραμα για τα τοπικά δρώμενα, βάζοντας στο τραπέζι την εμπειρία του αλλά και τη γνώση που έχει αποκτήσει από τη μακρόχρονη πορεία του στην κοινωνία, τόσο από την εργασιακή του εμπειρία δίπλα σε σπουδαίους και ανιδιοτελείς ανθρώπους, όπως ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, αλλά και από τη συμμετοχή του στα κοινά, όντας πρώην ληξίαρχος του Δήμου Προσοτσάνης, συνεργάτης του πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και πλέον Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ψωμάς, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την ενασχόλησή του με τις καταδύσεις, ως δύτης, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τα κοινά. «Έχω μάθει να βουτάω όσο αντέχω και δόξα τω θεώ αντέχω και σε μεγάλα βάθη, λόγω φυσικά της εμπειρίας μου ως δύτης», λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Είναι ευλογία να ζεις και να αναπνέεις στη στεριά, αλλά είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις το βυθό, γιατί μαθαίνεις να βλέπεις έναν άλλο κόσμο, που τελικά σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο στην πολιτική».

Παράλληλα, ο κ. Ψωμάς μιλάει για τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Προσοτσάνης, στεκόμενος και σε αυτά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη νόμιμη λειτουργία του Φαραγγιού της Πετρούσας και του «Γιαννικείου». «Βρισκόμαστε σε ένα Δήμο με νέο κόσμο, όπου η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και παράδοσή μας είναι εδώ και χρόνια πόλος έλξης επισκεπτών στο Δήμο μας και θα έλεγα με μια έννοια είναι το σήμα κατατεθέν ολόκληρου του Δήμου», ανέφερε ο κ. Ψωμάς.

Ακόμη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης μίλησε και για το πολιτικό του μέλλον, με βάση και τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος. «Θεωρώ πως στην προκειμένη στιγμή δεν ενδιαφέρει κανέναν η πολιτική μου εξέλιξη, παρά μόνο η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η διαβίωση των συνδημοτών μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχει χρόνος λοιπόν για όλα τα υπόλοιπα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης».

Ο κ. Ψωμάς ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, τονίζοντας πως «μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα και να χαράξουμε μια νέα πορεία, διορθώνοντας στρεβλώσεις, ίσως και λάθη, παρελθόντων ετών». Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης «οι “αλκυονίδες ημέρες” για την αυτοδιοίκηση έρχονται και κατ’ επέκταση για όλη την ελληνική κοινωνία». Η συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια των αλκυονίδων ημερών και ήταν χαρακτηριστική η πρώτη τοποθέτηση του κ. Ψωμά.

Μπήκαμε στις Αλκυονίδες ημέρες κ Αντιδήμαρχε και θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε πως θα έρθουν «αλκυονίδες ημέρες» για την ελληνική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω κ. Λάτσα, τόσο εσάς προσωπικά όσο και τους συνεργάτες σας, για το βήμα που μου δίνετε στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας αλλά και για όλο αυτό το έργο που παράγετε, μας ενημερώνετε και μας πληροφορείτε για τα συμβάντα, όχι μόνο στη μικρή μας κοινωνία, αλλά και για θέματα της επικράτειας και ακόμα παραπέρα.

Απαντώντας στο ερώτημά σας, έχω να σας πω πως σωστά το επισημαίνετε ότι είναι η πρώτη ημέρα των αλκυονίδων ημερών και θεωρώ δεδομένο πως οι «αλκυονίδες ημέρες» για την αυτοδιοίκηση έρχονται και κατ’ επέκταση για όλη την ελληνική κοινωνία.

Πιστεύω πως ο κάθε πολιτικός φορέας που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, είτε ενός Ο.Τ.Α. είτε ακόμα και της χώρας, έχει θετική σκέψη αλλά σίγουρα διαφέρει από τη φιλοσοφία των άλλων παρατάξεων που ήταν στην αντίστοιχη θέση εξουσίας. Ωστόσο, επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος, θέλω να πιστεύω πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα και να χαράξουμε μια νέα πορεία, διορθώνοντας στρεβλώσεις, ίσως και λάθη, παρελθόντων ετών. Αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος και σίγουρος πως οι «αλκυονίδες ημέρες» είναι εδώ και θα ακολουθήσουν οι επόμενες.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Προσοτσάνης κ. Ψωμά, δεδομένου και της δυναμικής της παράταξής σας η οποία μας εξέπληξε με την καθαρή νίκη από την πρώτη Κυριακή έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Κύριε Λάτσα, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη νέα τάξη υπηρεσιακών πραγμάτων που έχει διεισδύσει στη ζωή μας, λόγω της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των βελτιώσεων που ήταν αναγκαίες να γίνουν.

Η αλήθεια είναι πως αν και δύτης, ξέροντας από βάθη, βουτήξατε στα βαθιά με ευθύνες που δεν είχατε ανάλογη εμπειρία και τις οποίες σας τις έδωσε προφανώς πιστεύοντας σε σας ο νυν Δήμαρχος κ. Θόδωρος Αθανασιάδης. Πώς είδατε λοιπόν τα πράγματα και πώς σκέφτεστε τη συνέχεια, γιατί ακούγονται πολλά και διάφορα και θα ήθελα να έχω πλέον την επίσημη άποψη από εσάς.

Είναι γεγονός πως η θάλασσα σου μαθαίνει πολλά και ιδίως παρατηρώντας και συνομιλώντας με το βυθό μέσα σε απέραντο γαλάζιο το μυαλό και η σκέψη απελευθερώνεται πολύ. Είναι ευλογία να ζεις και να αναπνέεις στη στεριά, αλλά είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις το βυθό γιατί μαθαίνεις να βλέπεις έναν άλλο κόσμο, που τελικά σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο στην πολιτική.

Όντως οι ευθύνες είναι μεγάλες και δύσκολες, αλλά είναι εφικτές για μένα και ευχαριστώ τον κ Αθανασιάδη για την τιμή που μου έκανε στο πρόσωπό μου. Άλλωστε σε μια συλλογική προσπάθεια όλοι συμβάλουμε για τον σκοπό που έχει επιλεγεί ο καθένας. Δηλαδή εμείς να εκλεγούμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, είτε τα καταφέραμε, αλλά και αυτοί που δεν εκλέχτηκαν συνέβαλαν σημαντικά στη νίκη αυτή, και βέβαια η προσωπικότητα του επικεφαλής η οποία συμβάλει και αυτή στην ομαδική σύμπλευση.

Να θυμίσω πως ήμουν ληξίαρχος για πολλά χρόνια στο Δήμο Προσοτσάνης και από τη θέση αυτή ήρθα σε επαφή με το σύνολο σχεδόν των συνδημοτών μου μαθαίνοντας και ενστερνιζόμενος πολλές από τις πτυχές της ζωή τους, ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση.

Επίτρεψε μου να σας πω πως πριν γίνω δημοτικός υπάλληλος, ήμουν στέλεχος δίπλα σε έναν πραγματικό πατριώτη που η αγάπη του για την Ελλάδα μας ήταν πολύ μεγάλη και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Εμφιετζόγλου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για όσα έμαθα από αυτή την κοινή συμπόρευση μαζί του. Μεγάλο σχολείο για μένα, ίσως και μεταπτυχιακό θα έλεγα, η συμπόρευσή μου μαζί του για 8 και πλέον χρόνια.

Είχα επίσης την τιμή να με εμπιστευθεί και να είμαι δίπλα του ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, από το 2012 έως και το 2019, κάτι που με βοήθησε ακόμα περισσότερο να γνωρίσω τον τρόπο αλλά και τις προσλαμβάνουσες για το πώς βλέπει ο καθένας τα πράγματα και πως αντιμετωπίζονται καταστάσεις.

Αυτά για την ώρα, κ. Λάτσα, και εδώ είμαστε να πούμε πολλά περισσότερα σε άλλο χρόνο και στιγμή.

Θα επιμείνω κ Ψωμά και θα επαναδιατυπώσω το ερώτημα με περισσότερη σαφήνεια. Ακούγονται πολλά για εσάς και για το πολιτικό σας μέλλον. Συμπολίτες σας και κυρίως νέοι άνθρωποι μαθαίνω πως σας λένε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος στην επόμενες εκλογές Πόσο αλήθεια είναι αυτό και αν έχετε και εσείς ανάλογα ερεθίσματα για το θέμα αυτό;

Θεωρώ πως στην προκειμένη στιγμή δεν ενδιαφέρει κανέναν η πολιτική μου εξέλιξη, παρά μόνο η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και η διαβίωση των συνδημοτών μας.

Αυτό σημαίνει ότι όσο διαρκεί η παρούσα υγειονομική κατάσταση, η οποία έχει επιφέρει ήδη οικονομική και κοινωνική κρίση, θα αγωνιστώ μαζί με τους συναδέλφους μου και τους εν γένει συνεργάτες υπηρεσιακούς της αυτοδιοίκησης για να βοηθήσουμε προς το να μην πληγεί περισσότερο η τοπική μας κοινωνία.

Υπάρχει χρόνος λοιπόν για όλα τα υπόλοιπα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.

Είστε ευαίσθητος και υπεύθυνος άνθρωπος κ. Ψωμά. Αναρωτήθηκα γιατί ένα από τα πρώτα σας μελήματα ήταν ο διαχωρισμός υπηρεσιών από το δημοτικό κατάστημα, γιατί δε σας κρύβω πως αυτό από μερίδα συμπολιτών σας ερμηνεύτηκε με έναν άλλο διαφορετικό τρόπο.

Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή και δεν έχω θέμα να σας πω πως με ξαφνιάζετε. Έχω λοιπόν να σας πω πως ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ο μοναδικός Δήμος που δεν έχει κατασκευάσει ένα νέο σύγχρονο Δημαρχείο, όπως έχουν κάνει οι άλλοι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Δράμας. Ερχόμενος λοιπόν σε επαφή με τους συναδέλφους μου, γνωρίζοντας τη χωροταξική κατάσταση του υφιστάμενου Δημαρχείου, αποφάσισα να γίνει αποσυμφόρηση, και βέβαια εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε τότε ο κορωνοϊός. Την μεταφορά την έκανα γιατί ήταν τραγικά συνωστισμένοι οι υπάλληλοι του δημοτολογίου. Δεν σας κρύβω κ. Λάτσα πως εξοργίστηκα, όμως όταν το αντιλήφθηκα πως η Ληξίαρχος του Δήμου συγκατοικούσε υπηρεσιακά και με υπάλληλο άλλης αρμοδιότητας.

Όπως καταλαβαίνει ακόμα και ο πλέον αδαής που δεν γνωρίζει τη λειτουργία της υπηρεσίας, είναι απαγορευτικό για το τόσο ευαίσθητο και εχέμυθο αντικείμενο του ληξιαρχείου, κάτι που φυσικά λόγω της δικής μου θητείας ως ληξίαρχος το γνωρίζω πολύ καλά

Στη συνέχεια βέβαια παρουσιάστηκε αυτή η πρωτόγνωρη πανδημία. Έχω τη διαίσθηση πως η απόφασή μας σε ένα βαθμό αποδείχτηκε σωτήρια, κυρίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Πιστεύω πως είναι ευχαριστημένοι για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα τόσο οι συνάδελφοι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως ο κόσμος που το ζει και το βιώνει στην πράξη και φυσικά λόγω της υγειονομικής κατάστασης που έχουμε, αποσυμφορήσαμε, όπως σας είπα, από το κεντρικό κτήριο το Ληξιαρχείο και τις διοικητικές υπηρεσίες για να μην έχουμε φαινόμενα συγχρωτισμού και γενικότερα να βάζουμε σε κίνδυνο τους συνδημότες μας που έρχονται να εξυπηρετηθούν.

Κύριε Ψωμά γίνονται έργα στο Δήμο και σας ικανοποιεί η σημερινή λειτουργία του συνόλου της Δημοτικής Αρχής;

Σαφώς και γίνονται έργα και σαφώς και με ικανοποιεί η λειτουργία των συναδέλφων μου. Ξέρετε όμως τα έργα είναι καλά και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, όμως έχουμε χρέος να στηρίξουμε την κοινωνική πολιτική, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μας, να τακτοποιήσουμε τη νόμιμη λειτουργία του Φαραγγιού της Πετρούσας, τη νομιμότητα λειτουργίας του «Γιαννικείου», διότι βρισκόμαστε σε ένα Δήμο με νέο κόσμο, όπου η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και παράδοσή μας είναι εδώ και χρόνια πόλος έλξης επισκεπτών στο Δήμο μας και θα έλεγα με μια έννοια είναι το σήμα κατατεθέν ολόκληρου του Δήμου.

Κύριε Ψωμά σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συνέντευξη και χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλήσατε με την καρδιά σας και δώσατε το δικό σας στίγμα στους κατοίκους της Προσοτσάνης.

Και πάλι σας ευχαριστώ κ. Λάτσα για τη δυνατότητα που μου δώσατε και να ξέρετε προσωπικά σε ό,τι με αφορά βλέπω όνειρα όμορφα και όχι φαντάσματα και εφιάλτες Έχω μάθει να βουτάω όσο αντέχω και δόξα τω θεώ αντέχω και σε μεγάλα βάθη, λόγω φυσικά της εμπειρίας μου ως δύτης. Σας ευχαριστώ και πάλι…