Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου η σημερινή με την υπενθύμιση ότι αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Σε συνθήκες πανδημίας ασθενείς, το ευρύτερο περιβάλλον τους και γιατροί δίνουν διπλή μάχη, με 1,3 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρισυ.

Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου φάνηκε ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός.

Αντίθετα, όπως λέει, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας και υπήρξε καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στον γιατρό.

Στη χώρα μας ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και δημιουργεί με τη σύμπραξη δύο φορέων μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, τον Προσωπικό Βοηθό Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3 και την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Foundation. Συγκεντρώνοντας κάθε χρήσιμη πληροφορία στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ https://dikaiomamou.gr, αλλά και στο www.kapa3.gr αναπτύσσει μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών στα χέρια του ασθενή.

Η ΕΛΛΟΚ με σύνθημα #IAmAndIWill : Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε, διοργανώνει το 5ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο: «2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο» το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από την Πέμπτη 4, έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

 

«Φοβόμαστε ότι πολλές προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις αναβάλλονται λόγω της πανδημίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, και υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να γίνονται όλα τα χειρουργεία που αφορούν ογκολογικά περιστατικά, αλλά παρατηρείται μείωση των προληπτικών εξετάσεων και των τακτικών επαναληπτικών ελέγχων των καρκινοπαθών ασθενών.

«1 στους 2 Ευρωπαίους θα διαγιγνώσκονται με κάποιο είδος καρκίνου»

Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, προϋπολογισμού 4 δισ ευρώ στο οποίο περιλαμάνονται προληπτικοί έλεγχοι, φάρμακα, καινοτόμες διαγνώσεις και θεραπείες. Η Επίτροπος Υγείας – Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο «World Cancer (and Covid-19) Day» θα αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο «Europe’s Beating Cancer Plan» και  στην εξαιρετικά φιλόδοξη και απαιτητική «Αποστολή Καρκίνος» στο Πρόγραμμα Horizon Europe.

 

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας είναι σε αυτούς που «έφυγαν» από τη νόσο, ζουν όμως πάντα στην καρδιά μας. Μένουμε στο πλάι όσων νοσούν και στηρίζουμε τις οικογένειές τους, που δίνουν καθημερινά μαζί τους αυτόν τον αγώνα ψυχής. Να είστε δυνατοί. Δεν είστε μόνοι» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter.

Πηγή: ert.gr