«Οι ολιγώτεροι ας ξεκινήσουμε για μια νέα πατρίδα -Ηνωμένοι μπορούμε»
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΣ του νεωτέρου βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβου Τσούνη παρουσιάζει ομοιότητες με την ηρωική δράση του Κυπρίου αγωνιστού της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Μωραΐτης στην καταγωγή, απόγονος των πολεμιστών του 1821 Λιονταίων και Πετμεζαίων, ο Ιάκωβος Τσούνης πλαστογράφησε την ταυτότητά του και σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησε στην Αλβανία. Κατά την διάρκεια της γερμανικής Κατοχής συνέχισε την αντιστασιακή δράση του. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει. Μετά το πέρας του Πολέμου, συμμετείχε στην καθοριστική μάχη της Κόνιτσας όπου εκρίθη οριστικώς υπέρ της Δύσεως και η έκβασις του Εμφυλίου. Είναι τόσο ισχυρή η ανάμνησίς του από την συμμετοχή του στην καθοριστική αυτή μάχη ώστε κατά την προχθεσινή εκδήλωση της Αθηναϊκής Λέσχης που έγινε προς τιμήν του, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Τσούνης δεν σταμάτησε να επαινεί τον παριστάμενο υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως Λευτέρη Οικονόμου επειδή κατάγεται από την ”Ιερά Πόλη της Κόνιτσας”.
Οι ομοιότητες του Τσούνη με τον Παλληκαρίδη, ο οποίος επίσης σε νεαρότατη ηλικία στρατεύτηκε στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και επέκρινε την Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, σταματούν όμως εδώ. Ο Ιάκωβος Τσούνης σε αντίθεση με τον Παλληκαρίδη έζησε. Και ο Θεός το θέλησε αφού αφιερώθηκε πρώτα στα ειρηνικά του έργα διακρινόμενος στην Ναυτιλία να συνεχίσει να ανταποδίδει στην πατρίδα.
Χωρίς ποτέ να μάθει κανείς συγκεκριμένες λεπτομέρειες ο κ. Τσούνης ενισχύει οικονομικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τριάντα χρόνια με ποσά που θα έπρεπε να κάνουν κάποιους άλλους ισχυρούς περιστασιακούς ευεργέτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων να ντρέπονται που κάνουν ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και προκαλούν υμνητικά πρωτοσέλιδα υπέρ των εαυτών τους κάθε φορά που δωρίζουν μια …βίδα στον Ελληνικό Στρατό.
Ο Ιάκωβος Τσούνης όπως ενημερωθήκαμε από το Πεντάγωνο έχει προβεί όλα αυτά τα χρόνια αθόρυβα σε δωρεές των οποίων το ποσό σε εκατομμύρια ευρώ είναι οκταψήφιο! Χωρίς ποτέ να το πει σε κανέναν. Ο πλούτος του από τα 13 πλοία του στην Ναυτιλία σε μεγάλο βαθμό επέστρεψε στο κράτος και έπιασε τόπο. Η τελευταία τεχνολογία στα σκάφη του ΠΝ και του Λιμενικού που περιπολούν την νύκτα στο Αιγαίο είναι προσφορά του.
Η φιλοσοφία του εμπερικλείεται στον διάλογο που είχε ο κ. Τσούνης με συνάδελφο του από την Ναυτιλία την οποία μας απεκάλυψε Ανώτατο Στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιεύουμε. Του είπε: «Εγώ έχω εκατομμύρια ευρώ και εσύ δισεκατομμύρια ευρώ. Και όμως! Είμαι πιο πλούσιος από σένα! Αν και μεγάλο μέρος της περιουσίας μου από τα εκατομμύρια την διαθέτω σε δωρεές για τις ανάγκες του κράτους, εμένα μου περισσεύουν. Ενώ εσύ έχεις δισ. ευρώ και… δεν σου φθάνουν! Ποιος είναι ο πιο πλούσιος από τους δύο μας λοιπόν;»
Τον συγκλονιστικό αυτό άνθρωπο που διαθέτει την περιουσία του για την πατρίδα τίμησε προσφάτως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία με εισήγηση του Υπουργού Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου του απένειμε τον βαθμό του υποστρατήγου επί τιμή. Δοθέντος ότι στο παρελθόν η Πολιτεία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τίμησε επί Υπουργίας Π. Καμμένου τον μεγάλο ευεργέτη με μετάλλιο η απόφασις της Προέδρου της Δημοκρατίας σφράγισε το χρέος της πολιτείας προς τον μεγάλο αθόρυβο και άγνωστο δυστυχώς στην νεώτερη γενιά ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εκκλησίας.
«Δεν κάνουμε τίποτε εμείς, όλα τα κάνατε εσείς» είπε απευθυνόμενος προς τον Ιάκωβο Τσούνη ο Υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ το εγκώμιο για την προσφορά του στο Στράτευμα τού έπλεξε στην ομιλία του ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Συγκρατούμε ως παρακαταθήκη του Ιάκωβου Τσούνη μερικές από τις σκέψεις που διετύπωσε στην ομιλία του στον έβδομο όροφο της Αθηναϊκής Λέσχης αφού προηγουμένως απήγγειλε εδάφια από τον Ύμνο προς την ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού: «Δεν αφήσαμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ποια ελευθερία απολαμβάνουν. Χρόνια τώρα υπηρετώ την πατρίδα σιωπηρώς. Δεν ανήκω σε αυτούς που ονειρεύτηκαν την καρέκλα και ό,τι ήθελε προκύψει. Με την πείρα τόσων ετών σας λέω έστω και αν ευρίσκομαι σε αυτή την προχωρημένη ηλικία : Οι ολιγώτεροι ας ξεκινήσουμε για μια νέα πατρίδα. Ηνωμένοι μπορούμε!»
* Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Το 1966 εισέρχεται στην Ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικώς 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράσις. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που ευρίσκεται παραπλεύρως της μονίμου κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.
πηγή: Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» , olympia.gr