Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζητά εγγράφως ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στην ευρύτερη περιοχή του Νομού μας. Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι τόσο αισιόδοξα, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών αποδεικνύονται πιο αργά από ό,τι περιμέναμε και υπολογίζαμε, ως χώρα και επί πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια μετάλλαξη του κορωνοϊού που συνδυάζεται με υπερμετάδοση.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν μέλη του Συλλόγου μας τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την διαχείριση των δόσεων, που περισσεύουν, είτε λόγω ακυρώσεων, είτε λόγω εξοικονόμησης της 6ης δόσης.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες, πρώτη έρχεται η Μάλτα η οποία έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 4,3% του πληθυσμού της. Στην Ελλάδα, έχουν εμβολιαστεί περίπου 154.000 άτομα ή το 1,5% του πληθυσμού. Στην Δράμα αυτήν τη στιγμή, λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για περισσότερα (5-6 συνολικά).

Ο αριθμός στων εμβολιασμένων στον Νομό μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι μικρότερος από όμορους Νομούς και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ήμασταν μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές του δευτέρου κύματος

Ως Ιατρικός Σύλλογος, εκτός από την επίσημη ενημέρωση, που οφείλουμε να έχουμε, ζητούμε από τους αρμοδίους φορείς:

  1. Να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τους εμβολισμούς των υγειονομικών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, ούτως ώστε να είναι όλα τα μέλη μας πλήρως καλυμμένα και το βοηθητικό μας προσωπικό ώστε να είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.
  2. Να ενταχτούν στους εμβολιασμούς σταδιακά και οι ευπαθείς ομάδες- χρόνιοι πάσχοντες, ΑΜΕΑ, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός τους είναι προαπαιτούμενο για να αρθούν τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα.
  3. Να εγκριθεί και η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον εμβολιαστικό μηχανισμό με την συμμετοχή και άλλων εθελοντικών ομάδων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και οι κατά τόπους διευθύνσεις υγείας.

Το Γ.Ν. Δράμας, βάσει νομοθεσίας, αποτελεί δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών (νοσηλεία και εξωτερικά ιατρεία). Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μετατρέπεται σε πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας, όταν άπαντες γνωρίζουν, ότι υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές λύσεις, πολλές από τις οποίες επισήμανε ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά δεν εισακούσθηκε.

Όπως και στο πρώτο κύμα που τα ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία λειτούργησαν ως κυματοθραύστης, έτσι και στην αντιμετώπιση εάν έλθει του τρίτου και κατά πολλούς ισχυρότερου κύματος, τα μέλη του Συλλόγου μας δηλώνουν παρόντες.

Είμαστε στην διάθεση της πολιτείας και του Υπουργείου να συνδράμουμε στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού του Νομού μας, ως φόρο τιμής στους συναδέλφους μας, αλλά και στους συμπολίτες μας που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ