Μετά από 7 χρόνια επιτυχημένης διεξαγωγής του Pitching Lab, το Φεστιβάλ Δράμας, κάνει το επόμενο βήμα: θέλοντας να ενδυναμώσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο, εγκαινιάζει ένα νέο, σταθερό εκπαιδευτικό εργαλείο για μελλοντικές δράσεις.
Το LΑΒ του Φεστιβάλ Δράμας, όπως θα λέγεται το νέο αυτό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με επικεφαλής την Βαρβάρα Δούκα, θα περιλαμβάνει εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα για επαγγελματίες και παιδιά, masterclasses, εργαστήρια, Pitching Lab, residencies (εκπαιδευτικά προγράμματα φιλοξενίας σπουδαστών και επαγγελματιών), και άλλες δράσεις.
Το πρώτο Lab, στις 5-7/2, online
Το Φεστιβάλ Δράμας ανακοινώνει το πρώτο τριήμερο LAB του 2021, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Creative Europe (το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε σε ξεχωριστό αρχείο) το οποίο θα διεξαχθεί στις 5-7 Φεβρουαρίου online μέσω zoom (δηλώστε συμμετοχή στο [email protected]). Συμμετέχουν οι Βαρβάρα Δούκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ντενίς Νικολάκου, Στάθης Παρασκευόπουλος και Θέλγια Πετράκη, ενώ σε συζήτηση που συντονίζει ο Ηλίας Δημητρίου, παίρνουν μέρος οι σκηνοθέτες Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιώργος Ζώης,Τζώρτζης Γρηγοράκης, Γιώργος Μπουγιούκος, Χάρης Βαφειάδης και Γιάννης Μπουγιούκας.
Ναυαρχίδα των εργαστηρίων του DISFF παραμένει βέβαια το DRAMA PITCHING LAB που λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια και από το οποίο έχουν παραχθεί περισσότερες από 20 ταινίες μικρού μήκους -ταινίες οι οποίες έχουν μια αξιοσημείωτη πορεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στόχος είναι, από φέτος, αυτές οι δράσεις να αναπτυχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους -αξιοποιώντας μία εξαιρετική συγκυρία: ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη άνθηση και αναγνώριση, κυρίως μέσα από τις μικρού μήκους ταινίες που αποσπούν παγκόσμιες διακρίσεις και προσελκύουν το ενδιαφέρον ενός διεθνούς κοινού. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σκηνοθέτες έχουν άλλωστε ξεκινήσει την κινηματογραφική τους πορεία από τη Δράμα, έχοντας διακριθεί στο φεστιβάλ.
Ο ετήσιος προγραμματισμός του Lab περιλαμβάνει μία σειρά από workshops, προβολές, masterclasses και διαδραστικά εργαστήρια με παιδιά (Κid’s LAB).
Να θυμίσουμε πως το Φεστιβάλ Δράμας, σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του, δίνει έμφαση στην δια βίου εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών του κινηματογράφου όσο και του κοινού διαφόρων ηλικιών. Στα εκπαιδευτικά του προγράμματα λειτουργούν εργαστήρια για επαγγελματίες, σκηνοθέτες, παραγωγούς, διευθυντές φωτογραφίας, σεναριογράφους κλπ.
Το νέο άλλωστε διεθνές σπουδαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στο οποίο θα διαγωνίζονται ταινίες από τις καλύτερες σχολές του κόσμου, είναι ενδεικτικό της έμφασης που δίνεται στο εκπαιδευτικό κομμάτι – την ίδια στιγμή που, ως γνωστόν, δρομολογείται η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στην πόλη της Δράμας.