4. Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;
Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ σας.
5. Έχω επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;
Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ.
6. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση;
Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ του θανόντος.
7. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;
Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης, ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί και, εφόσον συμφωνούν, πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
8. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;
Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.
9. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;
Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
10. Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;
Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ σε «κίνηση».
11. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη ΔΟΥ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;
Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ:
- (α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
- (β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
- (γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
- (δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
- (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
- στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
- (ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
- (η) Πλειστηριασμού του οχήματος
- (θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
- (ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν και εφέτος οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, είναι να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Τόσο στην κοινή φορολογική δήλωση, όσο και στις χωριστές δηλώσεις, ο φόρος βεβαιώνεται ξεχωριστά, δεν πραγματοποιείται συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που προκύπτουν σε κάθε σύζυγο, σε περίπτωση επιστροφής φόρου αυτός πιστώνεται στο λογαριασμό του κάθε δικαιούχου και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζονται ούτε τα επιδόματα ούτε τα εξαρτώμενα τέκνα. Αυτό που, κυρίως, διαφοροποιείται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων και η επίκληση διαθέσιμων εισοδημάτων για την κάλυψή τους.
Ωστόσο, στην κοινή φορολογική δήλωση δίδεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου, ενώ στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Παράλληλα, στην κοινή φορολογική δήλωση ο ένας μπορεί να «δανείσει» ποσό από δαπάνες με πληρωμή ηλεκτρονικών μέσων στον άλλον και να μην υπάρχει έτσι πρόβλημα φορολόγησης για τον/την σύζυγο που δεν έχει καταφέρει να τις συλλέξει. Στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο «λειτουργεί» μόνο του.
Εάν στην οικογένεια υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από κοινό γάμο ή αναγνωρισμένα τέκνα, θα δηλωθούν ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, και όχι από τον έναν σύζυγο. Εάν υπάρχει ανήλικο τέκνο στην οικογένεια που προέρχεται από τον κοινό γάμο και έχει εισπράξει εισόδημα μέσα στο 2020, χωρίς το τέκνο να έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε το εισόδημα αυτό θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί μόνο από τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
Πηγή: hellasjournal.com