Αν είστε -ή θέλετε να γίνετε- βιβλιοφάγος και δεν προλάβατε να προμηθευτείτε βιβλία για τις μέρες της καραντίνας, οι ψηφιακές δανειστικές βιβλιοθήκες θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.
Ανοικτή Βιβλιοθήκη
«Βάζουμε τα βιβλία στην πρίζα και τα απελευθερώνουμε»
Στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη θα βρείτε χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα ψηφιακά βιβλία ταξινομούνται σε 40 θεματικές κατηγορίες. Τα Λογοτεχνικά e-books ταξινομούνται σε 8 κατηγορίες: Κλασική λογοτεχνία, μυθιστόρημα-νουβέλα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο, θεατρικό έργο, παιδική λογοτεχνία και κόμικ. Και πέρα από τις μεγάλες κατηγορίες Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αρχαία Γραμματεία, υπάρχουν και συλλογές με ενδιαφέροντα βιβλία που αφορούν την υγεία, τη διατροφή, τη γεωργική καλλιέργεια, τα χόμπι, τη διαφορετικότητα, τα ΑμεΑ, το ταξίδι και την επιχειρηματικότητα.
Επίσης, εδώ θα βρείτε και αφηγήσεις 30 μεγάλων έργων της ελληνικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας σε μορφή ακουστικών βιβλίων (audio books).
Internet Archive
«Παγκόσμια πρόσβαση σε κάθε γνώση»
Στην ενότητα των βιβλίων του Internet Archive μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν ή να κατεβάσετε για αργότερα χιλιάδες βιβλία και κείμενα σε πολλές γλώσσες, από αγγλικά και γαλλικά, μέχρι αρχαία ελληνικά, λατινικά, ακόμα και εσπεράντο! Χιλιάδες άλλα βιβλία -ιστορικά, κλασικά, ιατρικά, μυθιστορήματα, θεατρικά, βιβλία για παιδιά, επιστημονικά, Τέχνης, μουσικής και μαγειρικής- είναι διαθέσιμα για ηλεκτρονικό δανεισμό στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του Internet Archive.
Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Φυσικά υπάρχει και το «δικό μας» Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που διαθέτει μεγάλη συλλογή ψηφιακά διαθέσιμων βιβλίων.
Η υπηρεσία αυτή στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και την εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου το αναγνωστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μία συλλογή 2.500 ηλεκτρονικών τίτλων (2.900 αντίτυπα) και να διαβάσει τα βιβλία της επιλογής του.
Η δημιουργία και η λειτουργία της εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Υλοποίησης Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που εκπονείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Δεν είναι όμως η μόνη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που διαθέτει βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει μία λίστα με 43 ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
International Children’s Digital Library
Μια βιβλιοθήκη για τα παιδιά όλου του κόσμου
Η Διεθνής Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Παιδιών (International Children’s Digital Library) φιλοξενεί βιβλία από όλον τον κόσμο για παιδιά από 3 έως και 13 ετών, γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και των αγγλικών, αλλά και των αραβικών, φαρσί, αφρικάανς και πολλών άλλων.
Στόχος του ICDL είναι να δημιουργήσει μια συλλογή με εξαιρετικά ιστορικά και σύγχρονα βιβλία από όλον τον κόσμο, φιλοδοξώντας να εκπροσωπείται κάθε πολιτισμός και γλώσσα, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να γνωρίζει και να εκτιμά τον πλούτο της παιδικής λογοτεχνίας της παγκόσμιας κοινότητας.
Πηγή: ert.gr