Στη Βουλή στις 17/12 η συμφωνία με τους Γάλλους – Πώς ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατάφερε να κάνει ελληνικά τα Rafale σε μόλις τρεις μήνες – Όλη διαδικασία μέχρι να τροχοδρομήσουν στην 332 Μοίρα «Γεράκι» στην Τανάγρα
Με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία απόκτησης από την Ελλάδα των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale 4.5 γενιάς, με τα οποία η Πολεμική μας Αεροπορία θα αποκτήσει σαφή υπεροχή σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας.
Tην υπογραφή της σύμβασης με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει «εντός λίγων ημερών» ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση με τους Γάλλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις συμφωνίες, μία για την αγορά των 18 μαχητικών, μία για την απόκτηση των όπλων του και μία για την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση και επικύρωση από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας .
Θα ακολουθήσει η άμεση ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να γίνει επισήμως νόμος του Κράτους. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών και οι τελικές υπογραφές να μπουν τελικά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, μιας και το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν βοηθά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Είναι προφανές ωστόσο πως όλα προχωρούν με διαδικασίες – εξπρές, με τον υπουργός Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να ολοκληρώνει τη συμφωνία απόκτησης των Rafale μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει η υπόθεση των Rafale να κλείνει άμεσα ώστε να ασχοληθεί με το επόμενο μεγάλο και σημαντικό ζήτημα, αυτό της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.
Το Rafale (“ριπή ανέμου”, στα ελληνικά) θα είναι το νέο μαχητικό της Ελλάδας, με 18 αεροσκάφη να… ντύνονται στα γαλανόλευκα. Από αυτά, τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα, με λίγες ώρες πτήσης, και τα 6 θα είναι καινούργια, και θα προέλθουν από το εργοστάσιο της Dassault απευθείας.
Έρχονται… φορτωμένα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκανε απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη εσωτερικά (πλήρες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου) και να φέρουν πάνω τους όλα τα «εργαλεία» που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους.
Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Χώρα μας αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα. Επισημάνθηκε λοιπόν στους Γάλλους επανειλημμένα πως αυτό δεν είναι δυνατόν να ξανασυμβεί στην υπόθεση των Rafales.
Τι σημαίνει αυτό; Πως τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο πλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τελειώσει το… γραφειοκρατικό στάδιο, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.
Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι πιθανότατα θα προέρχονται από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα. Μαζί με τους «Ίκαρους» θα μεταβούν στη Βάση της νότιας Γαλλίας και Έλληνες τεχνικοί, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν από… πρώτο χέρι τα μυστικά του 4.5 γενιάς γαλλικού μαχητικού. Η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για χειριστές και τεχνικούς μαχητικών Mirage 2000-5 οι οποίοι έχουν εμπειρία πάνω σε γαλλικά μαχητικά και γαλλικά συστήματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Rafale είναι η εξέλιξη των Mirage. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα… αποκλειστούν χειριστές άλλων τύπων αεροσκαφών, καθώς είναι πολύ πιθανό να μεταβούν στη νότια Γαλλία και έμπειροι πιλότοι F-16.
Οι 4 Έλληνες «Ίκαροι» θα είναι αυτοί που θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» και θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στο νέο «όπλο» που μπαίνει στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας και την καθιστά πανίσχυρη. Θα ακολουθήσει το επόμενο κύμα Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αρχικά θεωρητικά μαθήματα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκπαίδευση στον εξομοιωτή (Flight Simulator) και πτήσεις με τα γαλλικά υπερόπλα. Οι Έλληνες ιπτάμενοι που θα εκπαιδευτούν στο Mont de Marsan αλλά και στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, της Dassault Aviation, θα εξελιχθούν και σε εκπαιδευτές χειριστών Rafale, έχοντας γράψει δεκάδες ώρες πτήσεις με το γαλλικό μαχητικό.
Ανάλογη εκπαίδευση θα έχουν και οι τεχνικοί, οι οποίοι εκτός των θεωρητικών μαθημάτων θα βρεθούν σε μια Μοίρα Συντήρησης Βάσης κι εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τεχνικές λεπτομέρειες για το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια κανονικής συντήρησης. Όπως και οι πιλότοι, έτσι και οι τεχνικοί θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation όπου θα δουν από κοντά όλα τα σταδια παραγωγής του γαλλικού μαχητικού.
Όσο για το πότε θα έρθουν τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο οι Έλληνες πιλότοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πετώντας με έξι γαλλικά μαχητικά, το οποίο πιθανότατα θα έχουν βαφτεί στη Γαλλία στα… γαλανόλευκα, με την ελληνική σημαία στο φτερό. Θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και εκεί τροχοδρομώντας θα φτάσουν μέχρι την 332 Μοίρα «Γεράκι» όπου και θα εγκατασταθούν.
Πηγή newsbomb.gr