H Δράμα είναι μία απ’ τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας που χτυπήθηκαν αλύπητα από τον κορονοϊό. Τα στοιχεία θνησιμότητας (85 νεκροί έως χθες στο νοσοκομείο της πόλης, ανάμεσά τους και 2 νοσηλεύτριες) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Για τον υπουργό Υγείας, βέβαια, το πρόβλημα εστιαζόταν στην πόλη και όχι στο νοσοκομείο, οι καταγγελίες όμως των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών τον διαψεύδουν.
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ πριν από μερικές μέρες, ως απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού, ήταν ενδεικτική: «Θέλει θράσος να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, όταν:
■ Εργάζονται μόλις 64 γιατροί (50 μόνιμοι και 14 επικουρικοί) από τους 107 που προβλέπει ο “κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012”.
■ 7 από τις 11 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων είναι κενές.
■ 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα ο καθένας.
■ Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από Covid-19.
■ Για να μπαλώσουν όπως όπως τα κενά μετακινούν έναν παθολόγο από το Νοσοκομείο Σερρών, στο οποίο νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια του 2ου επιδημικού κύματος κατά μέσο όρο 120-140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και στο οποίο από τους 13 παθολόγους που προβλέπει ο οργανισμός υπηρετούν μόλις 7».
«Καμία ενίσχυση»
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πηγή στο νοσοκομείο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, αλλά προσθέτει και άλλα στοιχεία που αναδεικνύουν τις ευθύνες του ΕΟΔΥ και κυρίως την παντελή έλλειψη προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Αρχές Νοεμβρίου ήταν σαν να έσκασε μια βόμβα στην πόλη μας. Μέσα σε μία εβδομάδα τα εξωτερικά ιατρεία γέμισαν από περιστατικά που είχαν συμπτώματα Covid. Σήμερα που μιλάμε το 55% των κλινών του νοσοκομείου είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά, περίπου 140 τον αριθμό. Είναι διασκορπισμένοι σε τρεις κλινικές του νοσοκομείου και ταυτόχρονα και η ΜΕΘ (δυναμικής 12 κλινών) είναι γεμάτη αποκλειστικά με περιστατικά Covid. Υπάρχουν περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε».
Ρωτάμε πόσοι γιατροί καλύπτουν αυτούς τους ασθενείς και αποκαλύπτεται πως η ενίσχυση του ΕΣΥ που διαφημίζει ο πρωθυπουργός δεν άγγιξε τη Δράμα. «Υπήρχαν 4 παθολόγοι στις αρχές του μήνα όταν ξεκίνησε αυτό, εκ των οποίων οι 3 ήταν ενεργοί, κι ένας πνευμονολόγος. Στην πορεία, και επειδή το νοσοκομείο κάποια στιγμή έγινε εστία μετάδοσης του ιού, αρρώστησαν οι γιατροί κι έμεινε ένας παθολόγος».
Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το αν ενισχύθηκε το νοσοκομείο με νέες προσλήψεις. «Καμία ενίσχυση», είναι η απάντηση. «Εφεραν γιατρούς από τα κοντινά Κέντρα Υγείας, αφήνοντάς τα ακάλυπτα. Και ταυτόχρονα όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου ανεξαρτήτως ειδικότητας μπήκαν στη διαδικασία να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ηρθε κι ένας ιδιώτης γιατρός πριν από λίγες μέρες που υπέγραψε τη σύμβαση με το υπουργείο Υγείας».
Οι ευθύνες του ΕΟΔΥ
Για την πηγή μας αλλά και για πολλούς στη Δράμα, μεγάλη ευθύνη έχει ο ΕΟΔΥ όσον αφορά την καταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων. «Δεν γίνεται εμείς να νοσηλεύαμε 120 άτομα στο νοσοκομείο και ο ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 30 κρούσματα στην πόλη», μας λέει. Στη συνέχεια η κουβέντα έρχεται στα τεστ και τα όσα λέει σοκάρουν. «Εμείς έως και πριν από μία εβδομάδα κάναμε μόνο rapid test στο νοσοκομείο.
Ωστόσο δεν είναι όλα αξιόπιστα. Υπήρξαν περιπτώσεις που το rapid test βγήκε αρνητικό και το μοριακής ανίχνευσης θετικό. Τα δείγματα για τεστ μοριακής ανίχνευσης τα στέλναμε στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Το προηγούμενο διάστημα οι απαντήσεις των μοριακών καθυστερούσαν, 5 μέρες, μία εβδομάδα, κάποια αποτελέσματα δεν τα λάβαμε ποτέ. Ολο αυτό το διάστημα οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε τεστ περιφέρονταν στο νοσοκομείο. Αντιλαμβάνεστε ποια ήταν η διασπορά όταν διαπιστώναμε μετά από 5 και 7 μέρες ότι κάποιοι απ’ αυτούς ήταν θετικοί στον ιό».
Η κουβέντα μας τελειώνει με τα εξής λόγια: «Τα πράγματα δείχνουν κάπως να καλυτερεύουν τώρα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμασταν ποτέ έτοιμοι γι’ αυτό που έγινε. Δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία τους προηγούμενους μήνες γι’ αυτό που ερχόταν. Ελπίζω να αντέξουμε και στο υπόλοιπο διάστημα, στο τρίτο κύμα που έρχεται».
Πηγή: efsyn.gr