ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
· Μέσα σε ένα δεκαήμερο 20 καταγεγραμμένοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο της Δράμας
· Αυξάνονται σε καθημερινό επίπεδο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, φτάνοντας τους 134 στις 16 Νοεμβρίου
· 3-4 οι καθημερινές διασωληνώσεις με μεταφορά των ασθενών σε άλλα Νοσοκομεία, όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-Covid
· Ξεπέρασαν μέσα στο Νοέμβριο τους 1.300 οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στη Δράμα
· Στα όριά του το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Με συνεχείς αναδιαρθρώσεις ως προς τους χώρους επιχειρείται να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες
· Πάνω από 100 οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου (νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό) που απέχουν από τα καθήκοντά τους, είτε γιατί νοσούν είτε γιατί βρίσκονται σε απομόνωση ως επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Δραματικές καταστάσεις βιώνει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καθώς μέσα στο μήνα που διανύουμε πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ καταγράφεται εντός αυτού του μαύρου Νοεμβρίου και μεγάλος αριθμός απωλειών ζωών. Η πίεση που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 είναι τεράστια, ενώ σύμφωνα με τις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, συχνά η Δράμα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα κρούσματα σε ημερήσιο επίπεδο, με αριθμούς σίγουρα δυσανάλογους με τον πληθυσμό της. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το lockdown, συνεχίζει να παραμένει υψηλό.
Χαρακτηριστικά είναι, άλλωστε τα όσα αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, ο Σύλλογος Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας (δημοσιεύεται ολόκληρη στη διπλανή σελίδα), ο οποίος περιγράφει πραγματικά ζοφερές καταστάσεις, δίνοντας στοιχεία για απώλειες ζωών, νοσηλείες, διασωληνώσεις Δραμινών ασθενών, καθώς και για δυσλειτουργίες όσον αφορά την καταγραφή του ακριβού αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που κάνει ακόμη μεγαλύτερο τον αριθμό των νοσούντων. «Ο ιός SARS-Cov2 θερίζει αυτή την στιγμή στην πόλη μας και στο Νομό μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Νοσοκομείου και κάνουν λόγο για «πάρα πολύ δύσκολες στιγμές», προσπαθώντας να αντιληφθούν οι Δραμινοί πολίτες «την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε όλοι μας».
20 θάνατοι ασθενών με Covid-19 μέσα σε ένα δεκαήμερο στο Νοσοκομείο
Όπως έγινε γνωστό, μέσα από την ανακοίνωση του Συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου, μόνο μέσα σε ένα δεκαήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους 20 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Δράμας με Covid-19. «Το τελευταίο 10ήμερο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 20 θάνατοι ασθενών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μας με νόσο Covid» είναι η χαρακτηριστική φράση της ανακοίνωσης, η οποία γεννά ιδιαίτερο προβληματισμό και κάνει επιτακτικότερη από ποτέ την ανάγκη της τήρησης των μέτρων (lockdown με περιορισμό μετακινήσεων και αποφυγή συναθροίσεων, καθολική χρήση μάσκας, προσωπική υγιεινή των χρειών, τήρηση αποστάσεων και κοινωνική αποστασιοποίηση), έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευόμενων – Στα όριά του το Γ.Ν. Δράμας
Ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με Covid-19 στο Νοσοκομείο της Δράμας αυξάνει σε καθημερινό επίπεδο, φέρνοντας το νοσηλευτικό ίδρυμα στα όριά του όσον αφορά τη διαχείριση των περιστατικών. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί του τριημέρου 14-15-16 Νοεμβρίου. Έτσι, οι 113 νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19 του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου, έδωσαν τη θέση τους σε 125 ασθενείς την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ενώ την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο αριθμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και έφτασε τους 134. Μάλιστα, ότι σε καθημερινό επίπεδο υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν εξιτήριο, όμως ο αριθμός όσων εισέρχονται για νοσηλεία είναι μεγαλύτερος. Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών σε καθημερινό επίπεδο αγγίζει ή ακόμη και ξεπερνάει το 100%.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας, σε καθημερινό επίπεδο υπάρχουν βαριά περιστατικά, που φτάνουν στο σημείο να χρήζουν επείγουσας διασωλήνωσης. «Καθημερινά 3-4 περιστατικά διασωληνώνονται από τους ελάχιστους αναισθησιολόγους μας και ακολουθεί η μεταφορά τους με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ σε κρεβάτι ΜΕΘ – Covid της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ή όπου αλλού βρεθεί διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το Νοσοκομείο της Δράμας, με συνεχείς αναδιαρθρώσεις ως προς τους χώρους, επιχειρεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που υπάρχουν. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι ενώ αρχικά υπήρχαν 36 κλίνες, αυτές στη συνέχεια έγιναν 63, έφτασαν τις 108 και τελικά τη Δευτέρα οι νοσηλευόμενοι ήταν 134. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση των κλινών, 3 κλινικές του Νοσοκομείου (Παθολογική, Ορθοπεδική, Ουρολογική) έχουν μετατραπεί σε κλινικές για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο της Δράμας δημιουργήθηκε και μία κλίνη ΜΕΘ – Covid (απομονωμένη, σε ξεχωριστό χώρο), η οποία διατέθηκε άμεσα. Επίσης, στις απλές κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Δράμας έχουν μεταφερθεί
περιστατικά από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, καθώς με την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, η εκεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε ΜΕΘ για Covid-19.
Ο κορωνοϊός πλήττει και το προσωπικό του Νοσοκομείου
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός σε τοπικό επίπεδο, το προσωπικό του Νοσοκομείου καλείται να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει στον αυξημένο αριθμό μελών του που είτε νοσούν και οι ίδιοι είτε βρίσκονται σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό οι ασθενείς με Covid-19 είναι περίπου 65, ενώ ακόμη περίπου 25-30 μέλη του προσωπικού βρίσκονται σε απομόνωση ως επαφές όσων νοσούν. Παράλληλα, εκτός εργασίας βρίσκονται και 15 άτομα από το διοικητικό προσωπικό. Συνολικά, δηλαδή, όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το προσωπικό στο Νοσοκομείο ξεπερνούν τους 100.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί του Νοσοκομείου επισημαίνουν πως «με όλο αυτό το φόρτο εργασίας και το ιικό φορτίο, που έχει κατακλύσει το χώρο του νοσοκομείου, καθημερινά συνάδερφοι μας (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό) βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό και νοσούν, απέχοντας από τα καθήκοντά τους. Οι περισσότεροι περνάνε τη νόσο στην οικεία τους, ενώ δυστυχώς κάποιοι χρειάζονται και νοσηλεία. Αποτέλεσμα είναι το ήδη αποδυναμωμένο προσωπικό του Γ.Ν. Δράμας να αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο από τον ίδιο τον ιό και οι λίγοι που έχουν απομείνει για να δουλέψουν να περνούν πάρα πολύ δύσκολες στιγμές στο ωράριο τους, δουλεύοντας πέραν αυτού χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με τρομερή όμως σωματική και ψυχολογική κόπωση».
Ξεπέρασαν μέσα στο Νοέμβριο τους 1.300 οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με Covid-19 στη Δράμα
Άλλο ένα στοιχεί για τον δύσκολο Νοέμβριο που βιώνει η τοπική κοινωνία προκύπτει και από τον αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με τις καθημερινές ενημερώσεις από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Με βάση, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία, αυτός ο αριθμός για την Π.Ε. Δράμας έχει ξεπεράσει τους 1.200, φτάνοντας την Τρίτη 17 Νοεμβρίου (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) τους 1.316. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών για ολόκληρο τον Οκτώβριο σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας ήταν 215.
Αναλυτικά, η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου ήταν η εξής:
1 Νοεμβρίου: 90 κρούσματα
2 Νοεμβρίου: 59 κρούσματα
3 Νοεμβρίου: 46 κρούσματα
4 Νοεμβρίου: 85 κρούσματα
5 Νοεμβρίου: 162 κρούσματα
6 Νοεμβρίου: 100 κρούσματα
7 Νοεμβρίου: 151 κρούσματα
8 Νοεμβρίου: 31 κρούσματα
9 Νοεμβρίου: 24 κρούσματα
10 Νοεμβρίου: 52 κρούσματα
11 Νοεμβρίου: 48 κρούσματα
12 Νοεμβρίου: 98 κρούσματα
13 Νοεμβρίου: 24 κρούσματα
14 Νοεμβρίου: 83 κρούσματα
15 Νοεμβρίου: 29 κρούσματα
16 Νοεμβρίου: 147 κρούσματα
17 Νοεμβρίου: 87 κρούσματα
Πάντως οι παραπάνω αριθμοί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ενδεχομένως να είναι και ακόμη μεγαλύτεροι. Σχετικά, ο Σύλλογος Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρει τα εξής: «Τα νούμερα, που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, αν και είναι υψηλά, ωστόσο υπολείπονται της πραγματικότητας γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των μοριακών αναλύσεων (PCR) και κατά συνέπεια στην ανακοίνωσή τους (υπάρχουν θετικά αποτελέσματα εδώ και 10 μέρες που δεν έχουν καταγραφεί και ανακοινωθεί ακόμη) ενώ και τα πολυάριθμα rapid tests που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια δεν καταγράφονται ακόμη πουθενά, με αποτέλεσμα να μην προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων».