Ο ΠΟΛΥΠΑΘΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ

 

  • Άξιος Ποιμενάρχης της μαρτυρικής Εκκλησίας της Δράμας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, ο οποίος δικαιώθηκε για τον δεκαετή σθεναρό αγώνα του
  • Αποδόθηκε ηθική, πνευματική και ιστορική δικαιοσύνη
  • Ιδιαίτερη συγκίνηση κατά τη διάρκεια των χαρμόσυνων και ευφρόσυνων στιγμών, οι οποίες καταγράφηκαν ανεξίτηλα στην τοπική ιστορία
  • Υποδοχή αντιγράφου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου
  • Αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας, στην οποία είναι χαραγμένη φράση του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, από τις 12 Ιανουαρίου 1909, για την εκκλησία στην Πετρούσα

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23 Αυγούστου, ανήμερα της απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα εγκαίνια του ιστορικού Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας) στην Πετρούσα, ο οποίος επανήλθε στην ενορία Αγίου Αθανασίου Πετρούσας. Μετά από 140 χρόνια οι καμπάνες του πολύπαθου Ιερού Ναού ήχησαν και πάλι, οι εικόνες επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους και τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία, γεγονός που καταγράφει τη συγκεκριμένη ημέρα ανεξίτηλα στην τοπική ιστορία. Για να αποδοθεί ηθική, πνευματική και ιστορική δικαίωση και για να φτάσει αυτή η χαρμόσυνη και ευφρόσυνη ημέρα, χρειάστηκε δεκαετής αγώνας και επίμονες προσπάθειες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, έτσι ώστε ο Ναός να επιστρέψει στην τοπική Εκκλησία. Η δικαίωση του αγώνα του Δραμινού Ποιμενάρχη ήρθε με την πανηγυρική τελετή των εγκαινίων, η οποία σκόρπισε αγαλλίαση στην τοπική κοινωνία και απέδειξε, για ακόμη μια φορά, την αξιοσύνη του Σεβασμιωτάτου Δράμας κ. Παύλου.

 

«Εισοδεύσαμε στο Ναό την ίδια την Παναγία μετά από απουσία 140 ετών»

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2020, όταν και έγινε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη και Δράμας κ. Παύλου, η υποδοχή αντιγράφου της ιεράς εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η ιερή εικόνα, η οποία φημίζεται για θαύματα σε καρκινοπαθείς, μεταφέρθηκε από τους αδελφούς της Μονής, ιερομόναχο π. Κυπριανό και μοναχό π. Βαρνάβα. Επίσης έγινε και η υποδοχή των λειψάνων, τα οποία την επόμενη ημέρα χρησιμοποιήθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων.

Ακολούθησε η τέλεση του Εσπερινού των εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ευχαρίστησε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την προσφορά της ιερής εικόνας και γενικά για την προσφορά της στις ποικίλες ανάγκες της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας (τρόφιμα για συσσίτια και κατασκηνώσεις κ.α.). Εκ μέρους της Ιεράς Μονής αντιφώνησε ο ιερομόναχος π. Κυπριανός.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δράμας ανέφερε αρχικά πως «υποδεχθήκαμε το ιερό αυτό θησαύρισμα, το οποίο μας προσέφερε ο αγαπητός αδελφός και συλλειτουργός μας, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, ως ευλογία μόνιμη εις στο διηνεκές εδώ στην ενορία της Πετρούσας. Ώστε να καταστεί αυτό το ιερό αντίγραφο η εφέστιος εικόνα του πανίερου αυτού Ναού και οι Πετρουσαίοι να καταθέτουν έμπροσθεν της Θεοτόκου τον πόνο τους και να ζητούν τις πρεσβείες της Θεοτόκου». Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος επεσήμανε πως «προ ετών η εικόνα αυτή θαυματούργησε και στη Δράμα. Γράφει ένας Δραμινός: “Επισκέφθηκα τη Μονή σας το καλοκαίρι του 1994. Στη ξενάγηση άκουσα για την εικόνα της Παναγίας που έχει θεραπεύσει πολλούς καρκινοπαθείς. Επειδή η μητέρα μου είχε ένα τέτοιο πρόβλημα στο δέρμα του προσώπου της, παρεκάλεσα γονατιστός την Παναγία να την θεραπεύσει και έσπευσα να Της χαρίσω το χρυσό μου σταυρό. Φεύγοντας, λοιπόν, από τη Μονή πήρα λαδάκι, το οποίο έδωσα στη μητέρα και μετά από την επάλειψη το καρκίνωμα στο δέρμα υποχώρησε. Όταν ξαναπήγαμε στο γιατρό του Νοσοκομείου της Δράμας για τη συνήθη καυτηρίαση, μας είπε ότι δεν χρειάζεται διότι το πρόβλημα δεν υπάρχει. Από τότε η μητέρα μου είναι τελείως καλά”». Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος σημείωσε πως «με την είσοδο της εικόνος της Παναγίας, εισοδεύσαμε σε αυτό το Ναό –έτσι το σκεφτόμουν εγώ- την ίδια την Παναγία μετά από απουσία 140 ετών. Βάλαμε την Παναγία στο σπίτι μας. Εδώ στο κέντρο της Πετρούσας. Και είναι όντως ιστορικές και συγκινητικές οι στιγμές». «Η χάρις της Παναγίας μας ας μας σκεπάζει όλους και ας σκεπάζει και την μεγαλώνυμη αυτή και πολύπαθη κοινότητα, η οποία αγωνίστηκε και το αποτέλεσμα είναι εμφανές, καθώς βλέπετε πως μέσα σε λίγες ημέρες στολίσαμε την Παναγία», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Δράμας και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Εσείς, οι μάνες, θα με καταλάβετε. Όπως ετοιμάζετε την προίκα για τα κορίτσιά σας, εγώ, επειδή ήμουν βέβαιος πως θα μπούμε μέσα, τα μάζευα όλα αυτά εδώ τα χρόνια κι έλεγα “για την Παναγία, βάλτο στην άκρη”. Κι έτσι μέσα σε λίγες ημέρες την προίκα της Παναγίας την βάλαμε μέσα στο σπίτι Της και το στολίσαμε».

 

Ιστορική τελετή εγκαινίων σε έναν πολύπαθο Ιερό Ναό

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Πετρούσα συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου. Αρχικά τελέστηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.

Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων την οποία τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Στον Ιερό Ναό της Πετρούσας παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ.α.

Για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας του Ναού χρησιμοποιήθηκαν λείψανα του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας, του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου του εν Τριπόλει, των Οσιομαρτύρων της Ιεράς Μονής Αγίου Σάββα από τα Ιεροσόλυμα, του Οσίου Γεωργίου του Ομολογητού και αγνώστων Μαρτύρων.

Η τελετή των εγκαινίων τελέστηκε σύμφωνα με την τυπική διάταξη της ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος εξηγούσε με απλό τρόπο κάθε βήμα. Αρχικά εμφυτεύθηκε το κιβωτίδιο με τα λείψανα των Αγίων στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας και στη συνέχεια έγινε η πλύση της Αγίας Τραπέζης με αγιασμό και αρώματα από τους Αρχιερείς.

Μετά την αποσπόγγιση η Αγία Τράπεζα αλείφθηκε με άγιο μύρο και στις τέσσερις γωνίες της τοποθετήθηκαν οι εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών, καθώς και το κατασάρκιο, το πρώτο ένδυμα της Αγίας Τράπεζας. Στη συνέχεια χρίστηκαν οι τέσσερις πλευρές του Ναού με καλάμι και σφουγγάρι, το οποίο εμβαπτίστηκε στο άγιο μύρο. Στο τέλος χαράκτηκε σε έναν από τους τοίχους το όνομα του εγκαινιάσαντα το Ναό Αρχιερέα, δηλαδή του Μητροπολίτη κ. Παύλου, και ψάλθηκε η φήμη του. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Δράμας επεσήμανε πως η τελετή των εγκαινίων χρειάστηκε να γίνει, διότι δεν είχε σωθεί η παλαιά Αγία Τράπεζα του Ναού.

 

 

Η πρώτη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Πετρούσας

 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων τελέστηκε τρισαρχιερατική θεία λειτουργία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη και Δράμας κ. Παύλο.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο ο επί δέκα χρόνιας διάκονος πατέρας Ευάγγελος (Μουτόπουλος). Επιλέγοντας αυτή την ιδιαίτερα συμβολική ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Δράμας κ. Παύλος θέλησε να τον τιμήσει για την φιλότιμη διακονία του και την υποδειγματική υπακοή του.

Επίσης, λίγο πριν την ολοκλήρωση η καλλιτέχνις κ. Μελίνα Μποτέλλη απέδωσε με καθηλωτικό τρόπο την ιστορία του Ιερού Ναού, το χτίσιμό του περί τα μέσα του 18ου αιώνα, καθώς και την κατάληψή του από σχισματικούς Βούλγαρους, οι οποίοι το 1880 απαγόρευσαν την είσοδο στο Ναό των Πατριαρχικών Ελλήνων.

Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας μίλησε για την Παναγία, για τους επί δεκαετία αγώνες του για την επαναφορά της Εκκλησίας στον φυσικό της κάτοχο και ευχαρίστησε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες για τη συμμετοχή τους στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα (αναλυτικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου σε επόμενες σελίδες της εφημερίδας «Εργασία… συν»).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος κάλεσε τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, με καταγωγή από την Πετρούσα, κ. Άγγελο Κότιο να αποκαλύψουν μαρμάρινη πλάκα εντός του Ιερού Ναού, στην οποία αναγράφεται κείμενο του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, σε αναφορά του προς το Πατριαρχείο, στις 12 Ιανουαρίου 1909: «Εκ του πλήθους δεν εξαρτάται το δίκαιον ως λ.χ. συμβαίνει εν Πλέβνη του Καζά Δράμας, όπου, διότι προ τριακονταετίας επί τινα χρόνον επλεόνασαν οι σχισματικοί, κατέλαβον έκτοτε και κατέχουσι την ιεράν Εκκλησίαν των Ορθοδόξων, ην Ορθόδοξος Μητροπολίτης, ο αείμνηστος Δράμας Αθανάσιος, δια συνδρομών των Ορθοδόξων ανήγειρεν».

Επίσης, στην ίδια μαρμάρινη επιγραφή αναφέρονται και τα εξής: «Ο ιερός ούτος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου ανηγέρθη αρχιερεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας Κυρού Αθανασίου Γ’ Καΐρη κατά τα έτη 1842-1852. Εν έτη 1880 κατελήφθη υπό σχισματικών. Εν έτη 1913 εγενέτο παρανάλωμα πυρός. Υπό του Δήμου Προσοτσάνης ανακαινίσθη και εστεγάσθη προοριζόμενος για αλλότρια χρήση. Εν έτη 2020 απεδόθη εις την ενορία Πετρούσας. Την 23η Αυγούστου του σωτηρίου έτους 2020, ημέρα Κυριακή, εγκαινιάσθη υπό του αγωνισθέντος σθεναρώς επί δεκαετίαν όλην δια την απόδοσιν αυτού εις την Εκκλησίαν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, ιερατεύοντος του αιδεσιμοτάτου πρωτοπρεσβυτέρου Παντελεήμονος Παπαδόπουλου, τη συνδρομή του αξιοτίμου Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Θεόδωρου Αθανασιάδη και των δημοτικών συμβούλων της παρατάξεως αυτού».

Πριν την απόλυση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πετρουσαίου Πατριαρχικού κληρικού π. Αθανάσιου Παπαστεργίου, του ιερέα ο οποίος εκδιώχθηκε από το Ναό της Παναγίας από τους σχισματικούς και εκοιμήθη το 1905, καθώς και για την ανάπαυση των ψυχών των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα στην Πετρούσα.

 

Πλήρης τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Κατά τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων στον Ιερό Παναγίας Πετρούσας τηρήθηκαν πλήρως τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εντός του Ιερού Ναού εισήλθε συγκεκριμένος αριθμός πιστών, η χρήση μάσκας ήταν απόλυτη από όλους, ενώ η τοποθέτηση των καρεκλών εξασφάλιζε την τήρηση απόστασης. Στις εισόδους του Ιερού Ναού υπήρχαν αντισηπτικά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν, εφαρμόστηκε και μερική διαφοροποίηση του τυπικού της τελετής των εγκαινίων. Έτσι, ενώ για τη λιτανεία των λειψάνων των Αγίων προβλέπεται πλήρης εκκένωση του Ναού και συμμετοχή όλων, στην Πετρούσα, κατά τη λιτάνευση, η Εκκλησία δεν άδειασε, ενώ στη διαδικασία πέριξ του Ναού συμμετείχε μικρός αριθμός ατόμων, με τον Σεβασμιώτατο Δράμας κ. Παύλο να επισημαίνει πως κάποιοι εκπρόσωποι των αρχών με τη συμμετοχή τους θα εκπροσωπήσουν όλους τους πιστούς.