ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
- Μη ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους. ακόμη και σε ποσοστό 50%, με αποτέλεσμα να λερώνουν τα ανακυκλώσιμα
- Για ογκώδη αντικείμενα οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2521022263
- «Τα χαρτόκουτα αυστηρά θα πρέπει να σκίζονται και να μπαίνουν μέσα στον μπλε κάδο και όχι να πετιούνται ολόκληρα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη τύπου για προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων παραχώρησε, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Χρήστος Κυριακίδης. Όπως ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει ένα δρομολόγιο κατά την πρωινή αποκομιδή της ανακύκλωσης του Δήμου κι έτσι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ανάγκες που προκύπτουν. Ουσιαστικά, ο κ. Κυριακίδης εντόπισε τα προβλήματα σε τρία κύρια σημεία: στη ρίψη μη ανακυκλώσιμων στους μπλε κάδους, στην εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων και στην ρίψη ολόκληρων χαρτόκουτων στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας χαρακτήρισε ως «πολύ άσχημο αυτό που συμβαίνει», καθώς «δυστυχώς, με λύπη μου το λέω, σε πάρα πολλά σημεία στους κάδους μέσα υπήρχαν υλικά, τα οποία όχι μόνο δεν είναι ανακυκλώσιμα, αλλά δημιουργούν και πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στα ανακυκλώσιμα υλικά που ρίχνουν οι συνδημότες μου». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στους μπλε κάδους πετιούνται αποφάγια και υλικά που λερώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως διάφορα ζουμιά ή ακόμη και υπολείμματα από τις συσκευασίες, καθώς και φελιζόλ, ηλεκτρικές συσκευές, ρουχισμός, παπούτσια, χαρτιά υγείας, ρολά κουζίνας, παιδικές πάνες, δοχεία με υπολείμματα από τυριά, χρώματα, λάδια. Μάλιστα, έχουν βρεθεί στους κάδους και σπασμένα γυαλιά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού τόσο στους εργαζόμενους στην αποκομιδή όσο και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ο κ. Κυριακίδης απεύθυνε έκκληση «προς όλους τους συνδημότες μας, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν στους κανόνες της ανακύκλωσης και τα υλικά που ρίχνουμε στους μπλε κάδους να είναι καθαρά ανακυκλώσιμα και να μην δημιουργείται πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά, τα οποία ανακυκλώνονται σωστά και κατ’ επέκταση στο εργοστάσιο που γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών». Όπως είπε «ετοιμάζεται φυλλάδιο ενημέρωσης, το οποίο θα μοιραστεί σε όλους τους συνδημότες μας και θα γράφει ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον μπλε κάδο και κατ’ επέκταση και στον πράσινο κάδο». Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, «στο 50% των κάδων υπήρχαν μη ανακυκλώσιμα υλικά» και «σε πολλές περιπτώσεις πράγματα που λέρωναν τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά».
Σχετικά με τα ογκώδη αντικείμενα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν την υπηρεσία στο τηλέφωνο 2521022263 και κατόπιν «η υπηρεσία έρχεται με ένα συγκεκριμένο ραντεβού για να περισυλλέξει αυτά τα αντικείμενα». Μάλιστα, επεσήμανε πως ο τηλεφωνικός αριθμός τις επόμενες ημέρες θα κολληθεί πάνω σε όλους τους κάδους, «για να τον βλέπουν όλοι». Όσον αφορά το πού πηγαίνουν τα ογκώδη αντικείμενα, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε: «Υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη από το Δήμο μας, τα οποία πηγαίνουν εκεί πέρα και καταστρέφονται».
Ακόμη, ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε και στα χαρτόκουτα, τα οποία πετιούνται ολόκληρα στους μπλε κάδους, επισημαίνοντας πως «αυστηρά θα πρέπει να σκίζονται και να μπαίνουν μέσα στον μπλε κάδο και όχι να πετιούνται ολόκληρα». Διαφορετικά, εξήγησε, προκύπτουν δύο προβλήματα, καθώς ο μπλε κάδος γεμίζει με 2-3 χαρτόκουτα, αν αυτά δεν σκιστούν, και τα υπόλοιπα μένουν απ’ έξω, ενώ υπάρχει και καθυστέρηση κατά τη συγκομιδή, καθώς το μαχαίρι που συμπιέζει τα χαρτόκουτα μπαίνει σε λειτουργία πιο συχνά απ’ ότι αν τα χαρτόκουτα δεν ήταν ολόκληρα.
«Παρακαλώ όλους τους συνδημότες μας να συμμορφωθούν σε αυτούς τους κανόνες, ώστε να διευκολύνουμε και την υπηρεσία μας, να γίνεται σωστά η αποκομιδή των σκουπιδιών και αυτό κατ’ επέκταση θα έχει την αντίστοιχη βελτίωση και στην εικόνα της πόλης μας» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης. Όπως είπε υπάρχει μια περίοδος χάριτος, λόγω μη ενημέρωσης, καθώς «ίσως ο κόσμος να μην γνωρίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι για το συνολικό καλό». Επίσης, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει «καμπάνια ενημέρωσης των συνδημοτών μας, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται είτε αυτό λέγεται ανακύκλωση, είτε πράσινος κάδος, είτε ογκώδη αντικείμενα». Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, «σε όσους δεν θέλουν, γιατί δεν θα υπάρχει η δικαιολογία του δεν γνωρίζω μετά, να προβούμε στην επιβολή προστίμων, όπως προβλέπει ο νόμος».
Τέλος, για τη συχνή εικόνα των γεμάτων κάδων και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τοποθετηθούν περισσότεροι ή να γίνουν αλλαγές στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε πως «υπάρχει πρόβλημα με το στόλο», καθώς «είναι παλιός και υπάρχουν διάφορα προβλήματα». Για αυτό υπάρχει σχεδιασμός «και να επιδιορθώσουμε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αλλά και να προμηθευτούμε νέα απορριμματοφόρα», ενώ παράλληλα «κάνουμε μια προσπάθεια και επανασχεδιασμού των δρομολογίων, ίσως και αλλαγής της ώρας της συγκομιδής στο κέντρο». «Είναι πράγματα που τα εξετάζουμε, ώστε να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.