«PROJECT ΔΡΑΜΑ 2020»
Σε ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, αναφέρονται τα εξής:
Στην πρώτη παρουσία του ως νέος Δημοτικός Σύμβουλος του Project, ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ευχαρίστησε στο πλέον θεσμικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον απελθόντα επικεφαλής της παράταξης, Βαγγέλη Καλφόπουλο, λέγοντας ότι η παρουσία του ήταν άριστη επί σχεδόν τρία χρόνια και ότι με τη βοήθεια της Συντονιστικής Επιτροπής και του ίδιου του Βαγγέλη, το Project θα συνεχίσει να κάνει προτάσεις, παρατηρήσεις και ερωτήσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας θέματα που απασχολούν τους δραμινούς.
Η παράταξή μας έθεσε τέσσερα προ ημερησίας διάταξης θέματα:
- Το 2018 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής της Δόξας. Προτάθηκε λοιπόν να ανακηρυχθεί το 2018 για το δήμο της Δράμας ως «Έτος Δόξας Δράμας» και, παράλληλα, ο Δήμος, σε συνεννόηση με τον ΓΣ Δόξα Δράμας, να ετοιμάσει κάποιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 2018 για να τιμήσει την τεράστια αυτή ομάδα, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της πόλης. Απάντηση δεν πήραμε, παρά μόνο κατηγορηθήκαμε από όψιμους Δοξαίους, που στο γήπεδο πηγαίνουν για να κόψουν κορδέλες, για λαϊκισμό και μικροπολιτική.
- Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των οδικών αξόνων, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η απόφαση του Δήμου Δράμας να είναι ο Ε61 ο οδικός άξονας που προτάσσεται, λόγω συγκεκριμένων παραγόντων, που έχουν αναλυθεί και από την παράταξή μας σε δελτία τύπου και στην ημερίδα που διοργάνωσε το Project τον περασμένο Μάιο. Το ερώτημα που τέθηκε στον κύριο Δήμαρχο είναι πώς σχολιάζει τη δήλωση του Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε εφημερίδα της Καβάλας είπε: «Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτές προτάσσουμε την οδική σύνδεση με την Αμφίπολη-Αμελητέες οι φωνές που μιλάνε για σύνδεση με την Καβάλα» (ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, 23/05/2017). Κρατάμε το σχόλιο του Δημάρχου ότι ισχύει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ότι δεν έχει πει άλλα σε κλειστές συναντήσεις. Να δούμε τι έχει να πει και ο κύριος Καραγιαννίδης επ’ αυτού.
- Σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι δεν πραγματοποιήθηκε, ερωτήθηκε η Δημοτική Αρχή αν φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί. Ελπίζουμε ο Δήμος να μην αφήνει το χώρο της δημιουργικής απασχόλησης επίτηδες κενό, προκειμένου να τον γεμίσουν ιδιώτες γιατί η συγκεκριμένη δράση ανακουφίζει τις δραμινές οικογένειες, όταν πλέον τα σχολεία έχουν κλείσει. Απάντηση για το αν θα γίνει φέτος δημιουργική απασχόληση από το Δήμο δεν πήραμε.
- Σχετικά με την Ονειρούπολη, ερωτήθηκε ο κύριος Δήμαρχος αν ευσταθούν οι φήμες περί εμπλοκής του εισαγγελέα διαφθοράς για την περασμένη Ονειρούπολη και ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, εκτός του απολογισμού, να μας δοθούν και οι κινήσεις των λογαριασμών της ΔΕΚΠΟΤΑ για τα έτη 2016 και 2017. Ο κύριος Δήμαρχος στην ουσία επιβεβαίωσε τις φήμες, αλλά είπε ότι είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Παρότι είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι επεμβαίνει εισαγγελέας για τα θέματα της Ονειρούπολης και δεν αντιλαμβανόμαστε το σύνηθες του πράγματος, ελπίζουμε τελικά να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, το οποίο θα βαραίνει πολιτικά τον ίδιο τον κύριο Μαμσάκο και θα πλήξει την σημαντική αυτή γιορτή. Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα, γιατί, από ότι φαίνεται, η Δημοτική Αρχή δεν έχει σκοπό να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες επίσημα.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είμαστε χαρούμενοι, που μια διαχρονική πρότασή μας έγινε επιτέλους αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή. Πρόκειται περί δημιουργίας ενός κανονισμού βάσει του οποίου θα μοριοδοτούνται και αναλόγως θα χρηματοδοτούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου. Έως σήμερα, τόσο επί των προηγούμενων δημοτικών αρχόντων όσο και της νυν Δημοτικής Αρχής δεν υπήρχαν θεσμοθετημένα κριτήρια και οι εκάστοτε Δήμαρχοι και Πρόεδροι χρηματοδοτούσαν κατά το δοκούν τους συλλόγους. Αυτό δημιουργούσε ανισότητες και έλλειψη διαφάνειας. Από το 2018 και μετά λοιπόν, η χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων τόσο από το Δήμο όσο και από τα νομικά πρόσωπα θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και με γνωστά σε όλους κριτήρια, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος. Η δέσμευση αυτή μας οδήγησε να υπερψηφίσουμε για πρώτη φορά την κατανομή για τους πολιτιστικούς συλλόγους, παρότι δεν έγινε με κριτήρια, σε ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά μας.
Τέλος, το Project Δράμα 2020 καταψήφισε την πρόταση του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών σχετικά με τη σύνταξη μητρώου εθελοντών και τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας, που όμως θα υπάγεται στην Κοινωνική Υπηρεσία. Φτάσαμε σε αυτήν την απόφαση γιατί η εισήγηση του Αντιδημάρχου ήταν τελείως απροετοίμαστη και αποσπασματική, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικά στοιχεία που διέπουν τις αρχές του εθελοντισμού. Καταθέσαμε τη «Χάρτα του Δήμου Χερσονήσου για τον Εθελοντισμό», που είναι βραβευμένη ως καλή πρακτική για τους Δήμους, προκειμένου να συνταχθεί αντίστοιχη ολοκληρωμένη Χάρτα για το Δήμο Δράμας, προτείναμε τη δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού, που θα υπάγεται στο Γραφείο Δημάρχου και όχι στην Κοινωνική Υπηρεσία, αφού οι εθελοντές θα παίρνουν μέρος και σε δράσεις που γίνονται από άλλες υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα του Δήμου και καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα για να έρθει μια ολοκληρωμένη εισήγηση για τον εθελοντισμό. Δυστυχώς, θεωρούμε ότι χάνεται μια καλή ευκαιρία αφού η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια λάθος κίνηση, η οποία κατά τη γνώμη μας ελέγχεται κατά πόσο τελικά σκοπό έχει την οργάνωση ενός στρατού εθελοντών, που θα έχει μοναδική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα και όχι συνολικά στο Δήμο Δράμας.