ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

  • Τ. Χατζηαναστασίου: «Σήμερα επισημοποιήθηκε μια πολύχρονη σχέση δύο εραστών»
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Αποδεδειγμένα πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς σας χτυπάει δυνατά για τη Δράμα»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και αποφάσισε την ανακήρυξη του συγγραφέα, ιστορικού και εκπαιδευτικού κ. Τάσου Χατζηαναστασίου ως επίτιμου δημότη του Δήμου «για τη συμβολή του μέσω του συγγραφικού του έργου στην ανάδειξη της Δράμας ιστορικά την περίοδο της Α’ και Β’ Κατοχής, των αγώνων και των θυμάτων της περιοχής, καθώς και στην ανακήρυξη της Κοινότητας Χωριστής ως μαρτυρική κωμόπολη». Ο κ. Χατζηαναστασίου μαζί με τον Δραμινό ερευνητή και εκπαιδευτικό κ. Δημήτρη Πασχαλίδη έχουν συγγράψει το βιβλίο «Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941. Εξέγερση ή Προβοκάτσια;» (εκδ. ΔΕΚΠΟΤΑ), το οποίο το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος πρότεινε την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη του κ. Χατζηαναστασίου, ο κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, οι ιστορικοί κ.κ. Βασίλης Ριτζαλέος και Νίκος Γεωργιάδης, καθώς και η οικογένεια του κ. Χατζηαναστασίου, η σύζυγός του κ. Ελευθερία Ράλλη και τα παιδιά του, Κωνσταντής και Αλεξάνδρα.

Ο εισηγητής του θέματος, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανέστης Τερζής, ανέφερε πως είναι «σημαντικό για την περιοχή μας να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί τόσο επισταμένα με αυτήν» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται τόσο πολύ με την περιοχή μας». η ανακήρυξή του κ. Χατζηαναστασίου ως επίτιμου δημότη του Δήμου, σημείωσε ο κ. Τερζής, είναι «ελάχιστος φόρος τιμής».

Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε ότι «τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο Δράμας η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη», καθώς «προσέφερε σημαντικά». «Ελπίζουμε ότι η προσφορά του θα συνεχιστεί» πρόσθεσε ο κ. Μλεκάνης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ευχαρίστησε τον κ. Χατζηαναστασίου για την προσφορά του στον τόπο μας και υπογράμμισε: «Νιώθω υπερήφανος που θα είναι συνδημότης μου». Ακόμη ο κ. Παπαεμμανουήλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Δημήτρη Πασχαλίδη: «Κι αυτός πρέπει να τιμηθεί με έναν ξεχωριστό τρόπο για όσα έχει προσφέρει».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Βαγγέλης Καλφόπουλος, στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Με την προσφορά και τη δική σας και των υπολοίπων συναδέλφων σας οι οποίοι μελετούν και τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και γενικότερα την ιστορία της περιοχής, θα μπορέσουν και οι συνδημότες σας πλέον, οι Δραμινοί πολίτες, να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία αυτού του τόπου».

Ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης σημείωσε πως με τη συγκεκριμένη «σημαντική απόφαση» του Δημοτικού Συμβουλίου καλύπτεται αβλεψία πολλών ετών». Μάλιστα, αναφερόμενος στο βιβλίο των κ.κ. Πασχαλίδη και Χατζηαναστασίου για τα γεγονότα της Δράμας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1941, επεσήμανε ότι «δεν είναι κτήμα των Νεοελλήνων η σφαγή της Δράμας. Δεν είναι κτήμα ούτε της τοπικής μας κοινωνίας», καθώς «αναλωθήκαμε στο ποιος έφταιγε και γιατί και δεν αναδείξαμε την μαρτυρικότητα της περιοχής μας». Μάλιστα, ο κ. Μαργαρίτης προχώρησε σε προτάσεις για την ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη της μαρτυρικότητας της περιοχής.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους για την κίνηση αυτή, αναφέροντας ότι τέτοιες τιμητικές κινήσεις θα πρέπει να γίνονται απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τόση αγάπη για τον τόπο.

Ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Δημήτρης Πασχαλίδης εξέφρασε τη χαρά και συγκίνηση του «για το φίλο και συνεργάτη Τάσο Χατζηαναστασίου» και αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία τους το 1994 και στις προσπάθειες που έκαναν για τη συγγραφή του βιβλίου για τα γεγονότα της Δράμας. «Τάσο, ξέρεις πόσο σε αγαπώ και πόσο αυτή τη στιγμή αισθάνομαι περήφανος για σένα» σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στην ομιλία του, ανέφερε πως για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «όλοι αισθανόμαστε υπερήφανοι» και απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηαναστασίου σημείωσε: «Η ανακήρυξη σας αποτελεί μια πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους μας. Η Δράμα είναι μια περιοχή γνωστή, όχι μόνο για το φυσικό της πλούτο, αλλά και για την ιδιαίτερη ιστορία της. Μια ιστορία που στις πολλές σελίδες της, υπάρχει διάχυτη η αυτοθυσία των κατοίκων για ελευθερία και δικαιοσύνη, που ο αγώνας των προγόνων μας ήταν αγώνας ψυχής, ιδανικών και συνέχειας αυτού του λαού

 

 

 

Έχουμε το χρέος να παίρνουμε κάθε μέτρο, να υλοποιούμε κάθε πρωτοβουλία, με στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία, κυρίως όμως στη νέα γενιά. Ας μην ξεχνούμε ότι το 1941 τελέστηκε ένα προμελετημένο και οργανωμένο μαζικό έγκλημα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα για την περιοχή μας, που είναι αδύνατο ακόμη και σήμερα να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Όπου η αγριότητα του ανθρώπου-θύτη συνάντησε το μεγαλείο του ανθρώπου-θύματος. Όπου ο θάνατος συνάντησε την ανεξάντλητη ελπίδα για ζωή». «Και εσείς κ. Χατζηαναστασίου σκύψατε ευλαβικά σε αυτήν την περίοδο, αφουγκραστήκατε τον απόηχο των γεγονότων, μελετήσατε επισταμένως όλα εκείνα τα στοιχεία και αποδώσατε την αλήθεια. Για εμάς, για όλους τους Δραμινούς, η επιστημονική αυτή σας ενασχόληση αποτελεί μια σπουδαία και ουσιαστική πράξη προσφοράς στον ακριτικό τόπο μας. Το βιβλίο σας «Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941. Εξέγερση ή Προβοκάτσια;» που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, είναι ένας θησαυρός, ένα κόσμημα για την ιστορία του τόπου μας» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και συνέχισε λέγοντας: «Σας θεωρούμε άριστο γνώστη της περιοχής μας, αφού εσείς με το έργο σας αναδείξατε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτός ο τόπος τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σας θεωρούμε φίλο της αιματοβαμμένης Δράμας, γιατί τιμήσατε την περιοχή μας, εργαστήκατε άοκνα για την ανάδειξη της ιστορίας της, επιβεβαιώσατε τη μαρτυρικότητά της. Είστε εκ Λευκωσίας Κύπρου καταγόμενος, αλλά αποδεδειγμένα πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς σας χτυπάει δυνατά για τη Δράμα. Και όλοι εμείς οι Δραμινοί αισθανόμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το ορατό και μετρήσιμο έργο σας και την προσφορά σας στον τόπο μας, στη Δράμα μας που είναι και δική σας. Σας εύχομαι υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να αγαπάτε την περιοχή μας, να ασκείτε με τον ίδιο υποδειγματικό τρόπο το επιστημονικό σας καθήκον και να υπηρετείτε τον δραμινό λαό. Σας ζητώ να παραμείνετε να είστε κοντά στη Δράμα, που από σήμερα σας θεωρεί επίσημα Επίτιμο Δημότη της.

Τέλος, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Χατζηαναστασίου, στην ομιλία του στάθηκε στο «βάρος της ευθύνης να συνεχίσω να παράγω επιστημονικό έργο για τη Δράμα» και σημείωσε πως η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη, «διότι δεν κατέχω κάποιον ακαδημαϊκό τίτλο» και «παραμένω μάλλον ένας άσημος εργάτης της επιστήμης». «Στη Δράμα χρωστάω πάρα πολλά στην επιστημονική μου πορεία» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας με χιούμορ, όπως ο ίδιος είπε, την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, υπογράμμισε: «Σήμερα επισημοποιήθηκε μια πολύχρονη σχέση δύο εραστών» και «Η Δράμα είναι που αποκαθιστά εμένα, χρωστά πάρα πολλά σε αυτήν. Είμαι ευγνώμων». Ο κ. Χατζηαναστασίου απεύθυνε ευχαριστίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους της Δράμας, σημειώνοντας ότι είναι μια πόλη «πλούσια σε εργάτες του πνεύματος», και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Είχε δίκιο ο Ντίνος ο Χριστιανόπουλος, ο οποίος σχεδόν ποτέ δεν φεύγει από τη Θεσσαλονίκη, ήρθε όμως στη Δράμα για να πει ότι η Δράμα έχει κάτι. Πράγματι έχει αυτό το κάτι. Και είμαι πολύ περήφανος που σήμερα παίρνω μέρος κι εγώ σε αυτό το κάτι επίσημα.