ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΟΥΝΤΗ

 

 

  • «Η Λαϊκή Ενότητα συγκροτείται από δυνάμεις που είναι σταθερές, συνεπείς, ειλικρινείς και ανιδιοτελείς»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, 2019 ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας κ. Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες. Ο κ. Χουντής, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε. είχε σειρά συναντήσεων με φορείς της περιοχής (ΟΕΒΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι και Εργατικό Κέντρο), ενώ ήταν ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Χουντής, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», παρουσία του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας της ΛΑ.Ε. κ. Παναγιώτη Ερμείδη, ο οποίος τον καλωσόρισε στη Δράμα.

Αρχικά ο κ. Χουντής ανέφερε ότι οι επαφές με τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής γίνονται γιατί «εμείς πιστεύουμε ότι πολύ περισσότερο τώρα, που έχουμε προεκλογικές, περιόδους, γιατί έχουμε πολλές εκλογές, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας, επί των βασικών προβλημάτων, βγάζοντας τη σκόνη των εντυπώσεων και της πόλωσης, που δεν βοηθάει τον άλλο να αποκτήσει σωστά κριτήρια και για το μέγεθος και για το πρόβλημα, τις αιτίες και το τι πρέπει να κάνει τουλάχιστον σε πολιτικό – εκλογικό επίπεδο». Όπως είπε ο Ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. «το συμπέρασμα που βγάζουμε από τα προβλήματα», τα περισσότερα εκ των οποίων τα χαρακτήρισε ως χρονίζοντα, είναι ότι «οξύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω των μνημονιακών πολιτικών, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. Έτσι, πάμε στις Ευρωεκλογές με το αφήγημα ότι βγήκαμε από αυτά τα μνημόνια, με την υπόνοια ότι αφού βγήκαμε από τα μνημόνια δεν θα έχουμε αυτά τα προβλήματα, που προκύπτουν από τα μνημόνια, καθώς υπάρχει μια διαδικασία ανάκαμψης, ενώ η δική μας διαπίστωση, η δική μας ανάλυση, λέει πως αυτά τα προβλήματα παραμένουν και ορισμένα από αυτά θα οξυνθούν διότι υπάρχει ακόμη και η μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά υπάρχει και η ενισχυμένη εποπτεία που προκύπτει από τις υποχρεώσεις μας ως χώρα της Ευρωζώνης».

Ο κ. Χουντής τόνισε ότι «το θέμα των κόκκινων δανείων, η απαίτηση να είμαστε εντάξει με τα πλεονάσματα, τα υπερβολικά, κατά κοινή ομολογία, πλεονάσματα μέχρι το 2022 και μετά μέχρι το 2060, η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο για 100 χρόνια, είναι οι μοχλοί, που δίνουν τη δυνατότητα στους θεσμούς και στους μη θεσμούς, στους δανειστές με διάφορες μορφές, να σε έχουν κάτω από μνημονιακή εποπτεία, με την έννοια να σου υπαγορεύουν, να σε εκβιάζουν και να σε υποχρεώνουν να ακολουθήσεις αυτές τις πολιτικές», προσθέτοντας ότι «το προβληματικό και επικίνδυνο είναι που οι δύο μεγάλες δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, αυτή τη διαδικασία στην οποία συνεχίζονται οι μεταμνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της εποπτείας, το ονομάζουν ως μια προσπάθεια ποιος θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Δηλαδή, παραμένοντας σε αυτή τη λογική, θεωρούν ότι στην κανονικότητα η Ελλάδα θα επανέλθει μέσω μνημονιακής λογικής, αυτής ή της άλλης παραλλαγής».

«Εμείς επιδιώκουμε έναντι αυτών των πολιτικών αφηγημάτων να πούμε ότι και η Βουλή και η Ευρωβουλή έχουν ανάγκη από πραγματικές αντιπολιτευτικές, αντιμνημονιακές, δημοκρατικές συσπειρώσεις και μέτωπα, ούτως ώστε αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί με καλύτερους όρους και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Χουντής και συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Λαϊκής Ενότητας στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, δυνάμεων της Ανυπόταχτης Γαλλίας στη Γαλλία κ.α., είναι και η καλύτερη απάντηση στο αφήγημα, πραγματικότητα σε ένα βαθμό, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ακροδεξιά».

Ειδικότερα για το θέμα της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. δήλωσε: «Η Ακροδεξιά, έτσι όπως την έχουμε δει, έτσι όπως την ζούμε, καλλιεργείται και ενισχύεται από το “θερμοκήπιο” των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που δημιουργούν λιτότητα, εξαθλίωση, φτώχια, αυξημένο αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης, μειωμένη αξιοπρέπεια, την οποία ακροδεξιές δυνάμεις, σήμερα έχουμε και ακροδεξιές κυβερνήσεις, την εκμεταλλεύονται, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού τους και του τόπου τους, έναντι της καθολικής κυριαρχίας υπερεθνικών πολιτικών, ενώ στην ουσία αυτές οι πολιτικές δεν αντιμετωπίζονται, αν δεν αντιστραφούν οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Διότι σε τελική ανάλυση αυτές οι ακροδεξιές δυνάμεις, όταν νομοθετούν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα των εργαζομένων και με εργασιακές σχέσεις, όπως έγινε και στην Ιταλία και στην Ουγγαρία, ακολουθούν τις ίδιες συνταγές. Επομένως δεν είναι απάντηση απέναντι σε κάποιον να αντιπαλέψει το νεοφιλελευθερισμό και η συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν είναι η απάντηση σε αυτόν που θέλει να αντιπαλέψει την Ακροδεξιά».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χουντής κάλεσε τον ελληνικό λαό «μπροστά στο εκλογικό δίλημμα να ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις που θα είναι μια γνήσια αντιπολίτευση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές». Μάλιστα, εξηγώντας τους λόγους που ένας πολίτης πρέπει να επιλέξει τη ΛΑ.Ε. για να τον εκπροσωπήσει, ο κ. Χουντής σημείωσε: «Θα είναι μια δύναμη αντιπολιτευτική απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και επί της ουσίας της υπόθεσης της Ακροδεξιάς. Θα ενισχυθούν τα κινήματα, ο αγώνας του λαού, ο όποιος αγώνας, και θα ενισχυθούν και κινήματα που έχουν να κάνουν με κινήματα του λαού. Το έχουμε αποδείξει και συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Γιατί θα είμαστε μια δύναμη που θα παλεύει συνεχώς για μια ενωτική διεργασία μέσα στο χώρο της Αριστεράς. Και τέλος, κάτι που είναι από τα επίδικα αυτής της περιόδου, αναζητείται φιλότιμο, αναζητείται πολιτική αξιοπιστία και αξιοπρέπεια, αναζητείται ανιδιοτέλεια. Είδατε τις συναλλαγές, είδατε τις τροπολογίες, βλέπετε τις μεταγραφές, βλέπετε τις μετακινήσεις, βλέπετε την “πασαρέλα” των ευρωψηφοδελτίων. Έναντι αυτών, αυτό που έχει να καταθέσει αυθεντικά η Λαϊκή Ενότητα είναι ότι συγκροτείται από δυνάμεις που είναι σταθερές, συνεπείς, ειλικρινείς και ανιδιοτελείς, όταν χρειάστηκε να συγκρουστούμε και να πούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πράγματα που λέγαμε στον κόσμο ότι θα τα κάνουμε αλλιώς. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια εγγύηση και ένα ακόμη από τα όπλα μας απέναντι στο ερώτημα που βάζει ο ψηφοφόρος, με τη μέγιστη δυσπιστία που έχει απέναντι στις εκλογικές διαδικασίες, τώρα πια ίσως περισσότερο, “και πώς να εγγυηθώ ότι αυτά που θα λέτε ότι θα μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε”. Επομένως είναι μια προσπάθεια για να μπορέσει να υπάρξει η δύναμη για να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε με εγγύηση ότι αυτά τα πιστεύουμε και θα προσπαθήσουμε μαζί με το λαό να μπορέσουμε να τα κάνουμε πράξη».