ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

  • Κ. Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μέσα από τη λειτουργία των νέων τμημάτων, η πανεπιστημιακή γνώση μετουσιώνεται σε ουσιαστικό εργαλείο για τη ζωή και την τοπική πραγματικότητα»
  • Φ. Μάρης, Πρύτανης Δ.Π.Θ.: «Έχουμε δύο τμήματα, τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής»
  • Πρόταση από το Δ.Π.Θ. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παραχώρηση του Καπνολογικού Ινστιτούτου, ώστε να στεγαστούν τα δύο τμήματα και να γίνει η πανεπιστημιούπολη της Δράμας
  • Ολοκλήρωση της μελέτης και υποβολή πρότασης από το Δ.Π.Θ. για το δασικό χωριό της Ελατιάς για να καταστεί ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό κέντρο

 

Στο πλαίσιο της φετινής Δραμοινογνωσίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, εκδήλωση παρουσίασης των δύο νέων τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Δράμα και συγκεκριμένα του τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας και του τμήματος Αμπελουργίας & Οινολογίας.

Τα δύο τμήματα έχουν ενταχθεί πλέον στο Δ.Π.Θ. και από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές μετά την αλλαγή στην ονομασία τους και στο πρόγραμμα σπουδών τους. Ουσιαστικά, η εκδήλωση αποτέλεσε μια ευκαιρία γνωριμίας της τοπικής κοινωνίας με τα νέα τμήματα, ενώ όπως αναφέρθηκε, η επανεκκίνηση των τμημάτων γίνεται με την αισιοδοξία ότι θα καταστούν ελκυστικά για τους φοιτητές και θα λειτουργήσουν με νέα δυναμική, έχοντας καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Άλλωστε, τόσο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, όσο και στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται να γίνουν από πλευράς Δημοκριτείου, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν τα τμήματα της Δράμας και να ξεπεράσουν διάφορα προβλήματα του παρελθόντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος των οινοποιών και Αντιπρόεδρος του συλλόγου τους κ. Μπάμπης Τσάλκος. Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και στον Πρόεδρο του Τμήματος Αμπελουργίας & Οινολογίας κ. Σπύρο Μάμαλη, οι οποίοι παρουσίασαν τα νέα τμήματα στο κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Κλιματικές Ανθεκτικές Πρακτικές στον Αμπελο-οινικό τομέα».

«Σημαντικό βήμα, όχι μόνο για τη Δράμα, αλλά και για το ίδιο το Δ.Π.Θ.»

Σε δηλώσεις του, για την παρουσία του στη Δράμα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας σημείωσε: «Είναι η αλήθεια ότι η Δράμα είναι απολύτως συνδεδεμένη με την παραγωγή του κρασιού. Άρα η Δραμοινογνωσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιβεβαίωση μέσω εκδηλώσεων προβολής των συγκεκριμένων προϊόντων, αυτής της άρρηκτης σχέσης που υπάρχει μεταξύ αυτού του τόπου και της παραγωγής κρασιού. Είναι κάτι κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα παράγει πολύ υψηλής ποιότητας και για μένα προσωπικά μεγάλης προστιθέμενης αξίας κρασί, το οποίο πρέπει να βρεθεί προφανώς πολύ υψηλά στη ζήτηση και των ευρωπαϊκών, αλλά και των παγκοσμίων αγορών. Σας το λέω όχι μόνο με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά με τη γνώση που έχω λόγω της αγάπης μου για την οινογνωσία και για όλα αυτά που έχουν πραγματικά ιδιαίτερη σημασία για την πορεία, την εξέλιξη και την παραγωγή ενός πραγματικά μοναδικού και εξαιρετικού προϊόντος».

Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης της πανεπιστημιακής γνώσης με την καθημερινή ζωή και ειδικά με την παραγωγική δυνατότητα κάθε περιοχής. Όπως είπε, «όταν κανείς σκέφτεται το καλό κρασί, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό ο δικός σας τόπος. Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία, και αυτό δίνει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή. Μέσα από τη λειτουργία των νέων τμημάτων, η πανεπιστημιακή γνώση μετουσιώνεται σε ουσιαστικό εργαλείο για τη ζωή και την τοπική πραγματικότητα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, όχι μόνο για τη Δράμα, αλλά και για το ίδιο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο».

«Με προγραμματισμό και με τη βοήθεια όλων, μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα»

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Μάρης, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει από πλευράς του ιδρύματος για τα τμήματα της Δράμας, αλλά κυρίως σε όσα σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρης σημείωσε: «Ολοκληρώσαμε το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών και τις πιστοποιήσεις που αφορούσαν τα προγράμματα σπουδών. Κάναμε μια σημαντική προσπάθεια σε ό,τι αφορά την κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Διαθέσαμε μόνιμες θέσεις. Ήδη έχουμε διαθέσει τόσες θέσεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε το Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας να φτάσει αρχές του επόμενου έτους στα 8 μέλη ΔΕΠ, έτσι ώστε να μπορεί και ανεξάρτητο να είναι και να εκλέγει δική του διοίκηση εσωτερικά. Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια. Παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε σε αυτό το σημείο. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γνωστό το Δημοκρίτειο και τα τμήματά του στη Δράμα και το ποια πραγματικά είναι τα πλεονεκτήματα του να έρθει κάποιος να σπουδάσει.

Εμείς, ως Δημοκρίτειο, έχουμε δύο τμήματα, τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον σε ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και ο τομέας της οινολογίας, με ένα υποσύστημα επιχειρήσεων που έχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα, προϊόντα επωνυμίας προέλευσης και ένα σημαντικό αριθμό της τοπικής οικονομίας να λειτουργεί γύρω από αυτό. Για εμάς είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτά τα παραγωγικά κομμάτια της οικονομίας, έτσι ώστε να πετύχουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε και στα ακαδημαϊκά τμήματα.

Από εκεί και πέρα δεν σταματάμε την προσπάθεια αυτή. Απεναντίας τώρα ξεκινάμε. Ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας παραχωρηθεί στο σύνολό της η έκταση του Καπνολογικού, έτσι ώστε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι μελλοντικά ο χώρος αυτός, ο χώρος που θα στεγάζει τα τμήματα του πανεπιστημίου και όλες τις άλλες υποδομές του. Να είναι με δύο λόγια η πανεπιστημιούπολη της Δράμας. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα χρειαστεί η βοήθεια όλων σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα των ανθρώπων αυτών που στη Δράμα έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν και μέσω χορηγιών όλες τις σοβαρές προσπάθειες. Θα θέλαμε να είναι μαζί μας και είναι μια ανοιχτή δήλωση αυτή προς όλους.

Από εκεί και πέρα, είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη μελέτη για την αποκατάσταση, την πρώτη φάση του δασικού χωριού στην Ελατιά. Είναι μια μελέτη που θα μας οδηγήσει σε ένα έργο της τάξης του 1,7 εκ. ευρώ, το οποίο θα υποβάλλουμε στην ΟΧΕ Ορεινού Όγκου και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τύχη, έτσι ώστε να μπορέσουμε τη συγκεκριμένη υποδομή να την ανακαινίσουμε. Όχι απλά να φιλοξενεί τις δράσεις του πανεπιστημίου, αλλά να γίνει ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό κέντρο, που να φιλοξενεί και άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, ερευνητές, αλλά ακόμη και πολίτες οι οποίοι θέλουν να επισκέπτονται την περιοχή αυτή με ένα πλαίσιο το οποίο θα εκπονήσει το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια Υπουργεία.

Η προσπάθεια είναι συντονισμένη. Είναι δύσκολη, το γνωρίζουμε. Είναι σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα, αλλά και η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, θα δημιουργήσει πιέσεις τα επόμενα χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι με προγραμματισμό και με τη βοήθεια όλων, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ουσιαστικά βήματα και να πετύχουμε για την περιοχή, αλλά και για το πανεπιστήμιο, στόχους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν ακατόρθωτοι. Η προσπάθεια θα είναι μια προσπάθεια που θα διαρκέσει. Θα επιμείνουμε και πιστεύω ότι με τη βοήθεια των συναδέλφων πρώτα από όλα, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, θα πετύχουμε για το καλό όλων».

Όσον αφορά το παλιό κτίριο, που στεγάζει ήδη τα τμήματα, ο κ. Μάρης ανέφερε: «Έχουμε δημοπρατήσει ένα έργο 500.000 ευρώ. Είμαστε στο τελικό στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογράψουμε τη σύμβαση. Εκτιμώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συντήρησή του. Οπότε για κάποια χρόνια σίγουρα θα είμαστε σε αυτή την υποδομή. Επίσης, δημοπρατήσαμε για τους κόμβους της Καβάλας και της Δράμας ένα ποσό της τάξεως του 1 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων. Και για αυτά είμαστε λίγο πριν την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τους αναδόχους. Όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και το 2026 θα υλοποιήσουμε τις εργολαβίες αυτές και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Ήδη προετοιμαζόμαστε να υποβάλλουμε ένα αίτημα προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των τμημάτων στη Δράμα και στην Καβάλα με ένα ποσό περίπου της τάξεως των 2 εκ. ευρώ. Έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια και θα ακολουθήσουν τα βήματα τους επόμενους μήνες».

«Πρώτη φορά που πνέει ένας τόσο μεγάλος και έντονος αέρας αισιοδοξίας»

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας κ. Παπαδόπουλο δήλωσε: «Για εμάς είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Σημαντική ημέρα και για το Δημοκρίτειο, για την Περιφέρεια, για την πόλη της Δράμας, αλλά και για εμάς προσωπικά, γιατί έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να παρουσιάσουμε το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας, ένα καινούργιο τμήμα, με νέο, μοντέρνο, καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών. Ένα τμήμα το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην αγκαλιά, στη μεγάλη οικογένεια του Δ.Π.Θ. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Είμαι στη Δράμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 20 χρόνια, ίσως είναι πρώτη φορά που πνέει ένας τόσο μεγάλος και έντονος αέρας αισιοδοξίας, έτσι ώστε η πανεπιστημιούπολη της Δράμας να αποκτήσει την παλιά χαμένη αίγλη, όταν υπήρχαν πολλοί φοιτητές, όταν η πόλη ευημερούσε. Γενικά υπάρχει μια αισιοδοξία».

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πηγάζει η συγκεκριμένη αισιοδοξία, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Ο πρώτος και βασικός λόγος αισιοδοξίας είναι ότι πλέον έχουμε ενταχθεί στο Δ.Π.Θ., ένα παραδοσιακό πανεπιστήμιο με ένα ισχυρό brand name. Με τα προηγούμενα καθεστώτα, ποτέ η τοπική κοινωνία της Δράμας και λυπάμαι που το λέω αυτό, δεν μας αντιμετώπισε σαν πανεπιστημιακό τμήμα. Είμαστε ένα τμήμα που ανήκαμε παλαιότερα στο ΤΕΙ ΑΜΘ, στη συνέχεια έγινε η μετάβαση στο ΔΙΠΑΕ και επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι. Απλά το πρόγραμμα σπουδών που ήταν τετραετούς διάρκειας έγινε πενταετούς. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στην τοπική κοινωνία και στους εν δυνάμει υποψήφιους φοιτητές από την περιφέρεια, ότι μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό, ένα καινούργιο τμήμα, με καινούργιο πρόγραμμα σπουδών. Το μόνο που έμεινε ίδιο, είναι η τοποθεσία και η υλικοτεχνική υποδομή, οι χώροι. Όλα τα άλλα είναι εντελώς καινούργια. Αυτό είναι το μεγάλο μας χαρτί, εκεί ποντάρουμε, συν φυσικά η μοναδικότητα του τίτλου. Είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που έχει μέσα τη λέξη κλίμα, κάτι που είναι πάρα πολύ επίκαιρο και είναι το μοναδικό τμήμα με αυτή την πολύ επίκαιρη ονομασία».

«Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δράμα αυτό το νέο ξεκίνημα»

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας & Οινολογίας κ. Μάμαλης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά, συμμετέχοντας στη 10η Δραμοινογνωσία, διοργανώνουμε την παρουσίαση των δύο νέων τμημάτων, του Τμήματος Αμπελουργίας & Οινολογίας και του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας. Είναι δύο μοναδικά τμήματα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, τα οποία προήλθαν από προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε εμείς, πριν από τρία χρόνια, και υλοποιήθηκαν με την ένταξη των δύο κόμβων, της Δράμας και της Καβάλας, στο Δ.Π.Θ. Είναι μια μεγάλη στιγμή για τη Δράμα, καθώς τα δύο αυτά τμήματα τελείωσαν τις πιστοποιήσεις από την ΕΘΑΑΕ. Πήραν υψηλό βαθμό στην πιστοποίηση. Θα μετέχουν στο μηχανογραφικό, έτσι ώστε και οι νέοι φοιτητές να μπορούν να τα επιλέξουν και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η οποία βασίζεται σε διεθνή δεδομένα και σε διεθνή προγράμματα σπουδών, κυρίως από Αμερική και από Ισπανία. Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δράμα αυτό το νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα, στο οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε μαζί μας την επιχειρηματική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καθώς δομήσαμε και τις σχέσεις μας και το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και τη δραστηριότητά μας πάνω σε αυτόν τον άξονα, τον άξονα του τριπλού έλικα. Νομίζω ότι η παρουσία του κόσμου σηματοδοτεί ότι και ο κόσμος και η τοπική κοινωνία της Δράμας και οι φορείς, θα συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».