ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ OENOPS WINES ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

 

  • «Το όραμα δεν ήταν να φτιάξω ένα οινοποιείο με εντυπωσιακές κτιριακές υποδομές και μεγάλους αμπελώνες, αλλά να δημιουργήσω ένα διαφορετικό μοντέλο: Να συνεργαστώ στενά με αμπελουργούς με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να αξιοποιήσουμε ποιοτικά παραδοσιακούς αμπελώνες και να συμβάλλω ενεργά στην αναζωογόνηση της υπαίθρου»
  • «Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη: κρασιά αυθεντικά, φρουτώδη, με φρεσκάδα και κομψότητα. Θέλουμε τα κρασιά μας να είναι νόστιμα, να προσδίδουν αξία στις στιγμές των καταναλωτών»
  • «Η Δραμοινογνωσία μέσα από τη συνεργασία καθιερώνεται ως μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις προβολής των Δραμινών κρασιών σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει την ποιότητα, τη δυναμική και την ταυτότητα της Δραμινής οινοποιίας»
  • «Το κρασί μπορεί και πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σε ένα συνολικότερο αφήγημα πολιτισμού, τουρισμού και γαστρονομίας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο κ. Νίκος Καρατζάς, οινοποιός και ιδρυτής της εταιρείας Oenops Wines. Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ιδρύσει την Oenops Wines, στα κύρια χαρακτηριστικά του οινοποιείου του, καθώς και στις παραγόμενες ετικέτες και τα στοιχεία για τα οποία ξεχωρίζουν. Ακόμη, μίλησε για τη διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας, η οποία για ακόμη μια χρονιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες της, από τις 11 έως τις 18 Μαΐου 2025. Τέλος, ο κ. Καρατζάς στάθηκε στις προοπτικές του κλάδου της οινοποιίας, καθώς και στα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν και τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, ώστε το κρασί της Δράμας να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Κύριε Καρατζά, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Το Οινοποιείο Oenops Wines έχει πλέον σημαντική παρουσία στον οινικό χώρο, αν και έχει ζωή μόλις 10 χρόνια. Τι σας οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσετε σε αυτήν την κίνηση το 2015, σε μια εποχή μάλιστα που η χώρα μας βίωνε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο;

Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, και την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου γενικότερα μέσα από αυτή τη συνέντευξη.

Όταν στα τέλη του 2015 ιδρύθηκε η Oenops Wines (ΟΙΝΩΨ), γνώριζα σαφώς πως οι συνθήκες στη χώρα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες. Όμως είναι βαθιά μου πίστη πως πίσω από κάθε πρόκληση – κρίση, υπάρχει και ευκαιρία. Στο δικό μου μυαλό, το όραμα δεν ήταν να φτιάξω ένα οινοποιείο με εντυπωσιακές κτιριακές υποδομές και μεγάλους αμπελώνες, αλλά να δημιουργήσω ένα διαφορετικό μοντέλο: Να συνεργαστώ στενά με αμπελουργούς με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να αξιοποιήσουμε ποιοτικά παραδοσιακούς αμπελώνες και να συμβάλλω ενεργά στην αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Η ιδέα ήταν εξαρχής να αναδείξουμε τη δυναμική των ελληνικών ποικιλιών μέσα από τη συνεργασία και τη σκληρή δουλειά, να δώσουμε αξία στον άνθρωπο της γης και να καλλιεργήσουμε μια νέα αντίληψη για το ελληνικό κρασί: με γνώση, σεβασμό στη φύση, στις παραδόσεις και στον τόπο.

Πίσω από όλα αυτά ήταν η μεγάλη μου αγάπη για αυτό που κάνω. Το πάθος για τη δουλειά στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Η ανάγκη να χτίσω μία ομάδα ανθρώπων με κοινό αξιακό σύστημα που με γνώση και πάθος θα δημιουργήσουμε μαζί κάτι νέο για τον χώρο, έξω από τα ταμπού του έχειν, αλλά με προσήλωση στην ποιοτική δουλειά και λειτουργία.

Ήταν μεγάλο το ρίσκο, φυσικά. Αν άκουγα φίλους και συναδέλφους εκείνη την περίοδο, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσω καν. Όμως, αν περιμένεις τις τέλειες συνθήκες, δεν ξεκινάς ποτέ. Όπως λέει και ο Σενέκας: «Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε. Είναι επειδή δεν τολμάμε που κάνει τα πράγματα δύσκολα».

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Οινοποιείου Oenops Wines; Ποια είναι η στόχευση που έχετε όσον αφορά την παραγωγή και ποιες είναι οι κύριες αγορές στις οποίες απευθύνεστε; Αλήθεια, υπάρχουν ετικέτες που τις ξεχωρίζετε και για ποιους λόγους;

Όπως προανέφερα, η Oenops Wines γεννήθηκε από μια απλή αλλά βαθιά ανάγκη μου: να τιμήσουμε τις ελληνικές ποικιλίες με βάση τη συνεργασία. Για τον σκοπό αυτό δεν επένδυσα σε ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Syrah με τις οποίες είχα εργαστεί σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια στο Κτήμα Παυλίδη και θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να συνεχίσω να δουλεύω μαζί τους.

Δουλεύουμε καθημερινά με τους αμπελουργούς μας, με γηγενείς ποικιλίες και με οινοποίηση που βασίζεται στη γνώση και τη λεπτομέρεια και σέβεται το σταφύλι, για να αφήνουμε τον τόπο και τη χρονιά να μιλούν μέσα από το κρασί.

Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη: κρασιά αυθεντικά, φρουτώδη, με φρεσκάδα και κομψότητα. Θέλουμε τα κρασιά μας να είναι νόστιμα, να προσδίδουν αξία στις στιγμές των καταναλωτών.

Σε αυτά τα 8 περίπου χρόνια που είμαστε στην αγορά, πέραν της Ελλάδας τα κρασιά μας μπορεί κάποιος να τα βρει σε πάνω από 20 χώρες, με κυριότερες αγορές αυτές των ΗΠΑ, της Αγγλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, Γερμανίας, Βελγίου κτλ. Έχουμε δει πολύ σημαντικές διακρίσεις και κριτικές για τα κρασιά μας, παρά το πολύ μικρό διάστημα που είμαστε στην αγορά.

Όσο για τις ετικέτες, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια… Αρχικά η οικογένεια APLA είναι αυτή που μας σύστησε στον κόσμο: νόστιμα, φρουτώδη και ευκολόπιοτα, τα κρασιά που είναι για κάθε στιγμή της ημέρας, για κάθε ώρα της εβδομάδας, είτε για το ποτήρι μόνα τους, είτε για να συνοδεύσουν φαγητά. Μετά, το Vindiano και η Λημνιώνα, τα αγαπώ για την κομψότητά τους — κρασιά που κερδίζουν με το χαρακτήρα τους πολύ υψηλές βαθμολογίες και κριτικές. Και τέλος, τα Rawditis και XinomavRAW είναι ίσως η πιο καθαρή μορφή έκφρασης: ακατέργαστα, κρασιά όπως τα έκαναν οι παππούδες μας.

Η Δραμοινογνωσία έχει καθιερωθεί πλέον ως μια εκδήλωση που προβάλλει τα δραμινά κρασιά σε όλη την Ελλάδα. Πρώτα από όλα πώς κρίνετε την πραγματοποίησή της και επίσης θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποια σημεία που κατά την άποψή σας θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο μέλλον;

Η Δραμοινογνωσία μέσα από τη συνεργασία καθιερώνεται ως μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις προβολής των Δραμινών κρασιών σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει την ποιότητα, τη δυναμική και την ταυτότητα της Δραμινής οινοποιίας.

Είμαι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, και κάθε χρόνο στην Oenops Wines επενδύουμε σημαντικά στο να μπορέσουμε να παρέχουμε μία εξαιρετική εμπειρία στους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στο οινοποιείο μας, στην Προσοτσάνη.

Ωστόσο, πιστεύω ότι η Δραμοινογνωσία έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες: θα ήθελα να τη δω να εξελίσσεται ως ένα θεσμός με στρατηγικό πλάνο που μπορεί να κορυφώνεται σε μια πραγματική γιορτή για ολόκληρη την πόλη. Να είναι οι μέρες εκείνες που η Δράμα γιορτάζει τη μακρόχρονη σχέση της με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή — μια σχέση που ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται ζωντανά μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή από πολιτιστικούς φορείς, επιχειρήσεις, σχολεία και συλλόγους, ώστε η Δραμοινογνωσία να γίνει μια πολυδιάστατη εμπειρία πολιτισμού, παράδοσης και τοπικής υπερηφάνειας, για το παρόν και το μέλλον. Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πόσο σημαντικό είναι ότι όλα τα οινοποιεία στη Δράμα είναι κατά γενική ομολογία σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο τόσο στα κρασιά τους, όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας.

Με στρατηγικό άνοιγμα στη Δραμινή κοινωνία, στους γειτονικούς Νομούς και στο διεθνές κοινό, η Δραμοινογνωσία μπορεί να ξεφύγει από τα στενά χρονικά όρια του Σαββατοκύριακου ή της εβδομάδας που είναι σήμερα, και να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το σύγχρονο Δραμινό κρασί και για τη Δράμα συνολικά.

Κύριε Καρατζά, ως ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείστε στην οινοποιία, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές του κλάδου; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν;

Εκτιμώ πως ο κλάδος της οινοποιίας στην Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές, αλλά και εξίσου μεγάλες προκλήσεις. Η διεθνής τάση είναι σαφής: οι καταναλωτές ζητούν αυθεντικά προϊόντα, που έχουν ιστορία, ποιότητα και σύνδεση με τον τόπο. Και η Ελλάδα διαθέτει και τα τρία – έχουμε εξαιρετικά terroirs, γηγενείς ποικιλίες (μοναδικές παγκοσμίως) και μια παράδοση που δεν χρειάζεται να την εφεύρουμε – καθώς υπάρχει ήδη.

Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ποιοτική παραγωγή, ο κόσμος ψάχνει το καλύτερο ποιοτικά στην καλύτερη δυνατή τιμή. Η περαιτέρω ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών μέσα από σύγχρονη και ποιοτική οινοποίηση και η σύνδεση των κρασιών αυτών με τον τουρισμό και την εμπειρία δύναται να ισχυροποιήσει το μήνυμα μας διεθνώς. Και μετά θα είναι ακόμα πιο εύκολο και το περαιτέρω άνοιγμά μας στις αγορές του εξωτερικού.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος εντοπίζονται σε διάφορα θέματα. Σήμερα είναι σημαντική η πίεση των τιμών λόγω υψηλού κόστους παραγωγής τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Βλέπουμε την ύπαιθρο να εγκαταλείπεται, τον πρωτογενή τομέα να φθίνει αλλά και πιέσεις για αξιοποίηση της γης με τρόπους που δεν αφορούν την καλλιέργεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμένο κλήρο δεν ευνοούν την ανάδειξη νέων αμπελουργών, που θα μπουν επαγγελματικά στο χώρο ή την επιθυμία των αμπελουργών 2ης γενιάς να διατηρήσουν τα αμπέλια των γονιών τους.

Εκτιμώ πως με τα κατάλληλα κίνητρα και την εκπαίδευση για νέους αμπελουργούς και για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, είναι δυνατόν να ενισχύσουμε το ποιοτικό μας αποτύπωμα διεθνώς και να αξιοποιηθεί έτσι πολύ καλύτερα η γεωργική γη. Με τη συντονισμένη προβολή δε του ελληνικού κρασιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μπορούμε να δούμε πολύ σημαντικές αλλαγές σύντομα.

Τέλος, εκτιμώ πως παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, μπορούμε ακόμα να επενδύουμε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών αλλά και των οινόφιλων, ώστε να υπάρχει η ενίσχυση της οινικής κουλτούρας γενικά. Το κρασί μπορεί και πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σε ένα συνολικότερο αφήγημα πολιτισμού, τουρισμού και γαστρονομίας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.

Είναι σίγουρο πως η Δράμα έχει πολύ μεγάλη ιστορία στο οινικό γίγνεσθαι. Με σχέδιο και συνεργασία, μπορούμε να χτίσουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό μέλλον για τον κλάδο και την περιοχή.