Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:
Χωρίς καμία αιτιολογία, επειδή απλά ανήκει στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης και όχι σε νησιωτική περιφέρεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει να εξαιρεί τη Σαμοθράκη από τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, αποκλείοντάς την από όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, που ισχύουν για τα νησιά του Β. Αιγαίου, αρνούμενη να προβεί σε τροποποίησή τους!
«Η νήσος Σαμοθράκη, η οποία υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης δεν ανήκει σε περιοχή δίκαιης μετάβασης και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που ενισχύονται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027», αναφέρει στην απάντησή της στην Αναφορά του Βουλευτή Δράμας Θ. Ξανθόπουλου, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την οποία υιοθετεί ο αρμόδιος Υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης.
«Οι δράσεις “Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 (Επιχειρώ Πράσινα)” και «Ενίσχυση της Ίδρυσης Πολύ Μικρών και Μικρών στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 (Επιχειρώπράσινα)” για τις οποίες εκδόθηκαν στις 26 Μαρτίου 2025 οι αναφερόμενες την ερώτηση Προσκλήσεις, χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027(ΠΔΑΜ)», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Και προστίθεται:
«Πρόκειται για τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται κυρίως από την εξόρυξη λιγνίτη σε βάρος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης) και τα νησιά εκείνα για τα οποία, έχοντας υπόψη τον εθνικό σχεδιασμό για τη διασύνδεση του νησιωτικού με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα και τη σταδιακή παύση της λειτουργίας ρυπογόνων αυτόνομων ατμοηλεκτρικών σταθμών, η ενεργειακή μετάβαση συνιστά προϋπόθεση και κίνητρο για τον ευρύτερο μετασχηματισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (νήσοι Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης)».
Με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απορρίπτει το εύλογο αίτημα των φορέων του ακριτικού νησιού, να τροποποιηθούν οι προσκλήσεις για να συμπεριληφθεί στα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης και η Σαμοθράκη επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία της τόσο για τα προβλήματα της περιφέρειας όσο και για την αγωνία των κατοίκων της για ανάπτυξη.